Giro d’Italia 1. etapa: Ružový Filippo Ganna opäť dominoval

Giro d'Italia 2021
Giro d'Italia 2021 1. etapa Filippo Ganna

zdroj: Marco Alpozzi/LaPresse

Giro d’Italia 2021 1. etapa bola individuálna časovka: Úvodný deň talianskej Grand Tour ovládol domáci Filippo Ganna (:ins:) s najlepším časom 8:47. Slovák Peter Sagan (BOH) sa na časovku nesústredil a dosiahol čas 9:28 min. Obsadil 51. miesto.

24-ročný Filippo Ganna po siedmich mesiacoch zopakoval na Gire podobný scenár – časovku prešiel v takmer v historicky rekordnej rýchlosti 58,79 km/h a obliekol sa do ružového dresu. Aj keď v posledných troch časovkách v sezóne nevyhral, v Turíne dal do svojho pokusu úplne všetko.

Vďaka bezproblémovému prechodu cez každú zákrutu Ganna porazil krajana Edoarda Affiniho (:tjb:) až o 9 sekúnd. Tretie miesto bral mladý Nór Tobias Foss (:tjb:) so stratou 12 sekúnd.

Filippo Ganna
Filippo Ganna maximálne sústredený. (c) Marco Alpozzi/LaPresse

„Po pomerne dlhšom čase som vyhral časovku,“ zasmial sa v cieli Ganna, ktorému sa naposledy podarilo vyhrať vo februári na UAE Tour. „Som veľmi šťastný. V nasledujúcej etape si budem musieť oddýchnuť, pretože toto Giro bude veľmi náročné. Po časovkách v Romandii som si veľmi neveril, ale som zjavne späť a som za to veľmi rád.“

Z vrchárov najlepší Almeida

Z kandidátov na celkové poradie skončil najlepšie štvrtý Portugalčan João Almeida (:dqt:), ktorý na víťaza stratil 17 sekúnd. Jeho belgický kolega Remco Evenepoel (:dqt:) v prvých pretekoch po páde na augustovom Okolo Lombardie stratil 19 sekúnd na Gannu. 21-ročný univerzál sa umiestnil sa na siedmej priečke.

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel po 9 mesiacoch v časovke. (c) Fabio Ferrari/LaPresse

Ruský vrchár Alexander Vlasov (AST) prekvapivo získal 11. priečku s mankom 24 sekúnd, čím si vybudoval dobrú pozíciu pred ďalšími 20 etapami. Malé rozdiely sme videli u ďalších favoritov na ružový dres. Davide Formolo (:uae:) mal stratu 33 sekúnd, Pavel Sivakov (:ins:) 34. Briti Simon Yates (:bex:) a Hugh Carthy (:efn:) či Bask Pello Bilbao (TBV) finišovali s odstupom 38 sekúnd.

Vincenzo Nibali (:tfr:) sa vrátil po zlomenine zápästia s stratil rovnaké sekundy ako Peter Sagan – čiže 41. S nimi skončili aj vrchári George Bennett (:tjb:) a Marc Soler (MOV) Španiel Mikel Landa (TBV) stratili až 49 sekúnd, pričom vlaňajší druhý muž Gira Jai Hindley (DSM) bol na tom o tri sekundy lepšie. Kolegovi Austrálčana Romainovi Bardetovi (DSM) sa darilo menej – nabral až 52 sekúnd. Najhoršie však skončil Emanuel Buchmann (BOH). Nemec stratil až 55 sekúnd a bral 104. miesto.

Ako prebehla 1. etapa Giro d’Italia 2021?

V sobotu o 14:00 sa začali preteky Giro d’Italia. V Turíne na severe Talianska bolo približne 17 ºC. Na oboch brehoch rieky Pád fúkal mierny vietor, najprv v smere jazdy, v cieľovej rovinke proti. Trasa časovky mala 8,6 kilometra a rovinatý profil s minimom zákrut.

Profil: Giro d’Italia 2021 1. etapa

1. etapa Giro d'Italia 2021
1. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Prvé časy

Až 186 pretekárov sa vybralo na 21-dňovú výzvu v Taliansku. Z prvých pretekárov na štartovej rampe zajazdil kvalitný čas šprintér David Dekker (:tjb:) – 9:19 min. O sekundu ho však hneď porazil Victor Campenaerts (:tqa:). Belgičan sa ale dlho neusadil v horúcom kresle, takmer okamžite bol rýchlejší domestik Caleb Ewana – Nemec Roger Kluge (:lts:) s 9:17. O tri sekundy si po priebežné prvé miesto prišiel Španiel Jonathan Castroviejo (:ins:).

Španiel sa na čele udržal dlhšie, odolal aj Nelsonovi Oliveirovi (MOV), Giannimu Mosconovi (:ins:) či Pellovi Bilbaovio (TBV) s výkonom 9:25.

Rakúšan Mathias Brändle (:isn:) zašiel v čase 9:09 a až do príchodu veľkých favoritov sa udržal v horúcom kresle. Medzitým sa dve sekundy za neho prekvapivo posadil Rus Alexander Vlasov (AST).

Alexander Vlasov
Alexander Vlasov prekvapil dobrým výkonom v časovke. (c) Massimo Paolone/LaPresse

Affini prvý pod 9 minút

Posledný víťaz najvýznamnejších mládežníckych pretekov Tour de l’Avenir Tobias Foss (:tjb:) razom porazil aj vyššie zmienených pretekárov. 23-ročný Nór dDosiahol presne 9 minút, pričom ešte predbehol jazdca, ktorý štartoval minútu pred ním.

Talian Edoardo Affini (:tjb:) však okamžite prekonal čas svojho kolegu. Domáci časovkár bol maximálne sústredený a v priemernej rýchlosti 57,68 km/h sa s časom 8:57 dostal pod hranicu 9 minút.

Edoardo Affini. (c)Massimo Paolone/LaPresse

Cavagna nenaplnil očakávania

Francúz Rémi Cavagna (:dqt:) bol pred etapou považovaný za rovnocenného konkurenta Gannu, ale krátka časovka mu nevyšla. 9:05 min bol jeho výkon, pričom na medzičase bol až ôsmy. Zaradil sa za oboch rýchlych borcov z Jumbo-Visma a až do 21. etapy – časovky – sa bude sústrediť na pomoc tímovým lídrom.

Oveľa lepší bol portugalský kolega z Deceuninck – Quick Step João Almeida (:dqt:), ktorý mal pri mene 9:04. Portugalčan porazil času Josa van Emdena (:tjb:) či Maxa Walscheida (:tqa:).

Peter Sagan sa sústredí na 2. etapu

Peter Sagan (BOH) dosiahol výkon 9:28 min. Aj keď párkrát vo svojej kariére Slovák v krátkych časovkách bodoval vysoko, v Turíne to však na najlepších nestačilo. V uličkách okolo parku Valentino však určite myslel na 2. a 3. etapu, v ktorých je favoritom na víťazstvo.

Evenepoel a Ganna na štarte

Evenepoel štartoval minútu pred Gannom. Obaja boli pred etapou považovaní za favoritov, ale virtuálny súboj dopadol lepšie pre Taliana.

Giro d’Italia 1. etapa – výsledky:

Poz.JazdecTímČas
01Filippo GannaINEOS Grenadiers08:47
02Edoardo AffiniJumbo-Visma+ 10
03Tobias FossJumbo-Visma+ 13
04Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 17
05Remi CavagnaDeceuninck-Quick Step+ 18
06Jos Van EmdenJumbo-Visma+ 18
07Remco EvenepoelDeceuninck-Quick Step+ 19
08Max WalscheidQhubeka ASSOS+ 19
09Matthias BrändleIsrael Start-Up Nation+ 22
10Gianni MosconINEOS Grenadiers+ 23
11Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 24
12Alberto BettiolEF Education-NIPPO+ 26
13Jonathan CastroviejoINEOS Grenadiers+ 27
14Alex DowsettIsrael Start-Up Nation+ 27
15Maciej BodnarBORA-hansgrohe+ 28
16Nelson OliveiraMovistar Team+ 29
17Diego UlissiUAE Team Emirates+ 29
18Roger KlugeLotto Soudal+ 30
19Alessandro De MarchiIsrael Start-Up Nation+ 30
20Fabio FellineAstana-Premier Tech+ 31

Giro d’Italia 1. etapa – priebežné celkové poradie:

Poz.JazdecTímČas
01Filippo GannaINEOS Grenadiers08:47
02Edoardo AffiniJumbo-Visma+ 10
03Tobias FossJumbo-Visma+ 13
04Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 17
05Remi CavagnaDeceuninck-Quick Step+ 18
06Jos Van EmdenJumbo-Visma+ 18
07Remco EvenepoelDeceuninck-Quick Step+ 19
08Max WalscheidQhubeka ASSOS+ 19
09Matthias BrändleIsrael Start-Up Nation+ 22
10Gianni MosconINEOS Grenadiers+ 23
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár