2. etapa Okolo Ománu 2023: Jesus Herrada ovládol prvý stúpavý cieľ

2. etapa Okolo Ománu 2023

zdroj: https://twitter.com/tourofoman/status/1664/photo/1

2. etapa Okolo Ománu 2023 výraznejšie prehovorila do celkového poradia. V kopcovitom závere mal najviac síl favorit Jesus Herrada (COF), ktorý dokázal v šprinte vyselektovanej skupinky poraziť druhého Maxima van Gilsa (Lotto – Dstny). Tretí finišoval Talian Diego Ulissi (UAD). Rovnaké poradie je aj na čele celkovej klasifikácie.

Vyjadrenie víťaza:

„Cítim sa veľmi dobre, toto víťazstvo ma veľmi teší. Na Okolo Ománu máme tím v dobrej forme. Dnes mi finále vyšlo a tím odviedol skvelú prácu. Nakoniec som dal všetko do toho, aby som získal víťazstvo; pre mňa aj pre tím. Trať som trochu poznal, zúčastnil som sa už v roku 2019, takže vyhrať tu je naozajstné zadosťučinenie. Prvý cieľ sme dosiahli etapovým víťazstvom. Teraz pôjdeme deň čo deň a budeme obhajovať dres lídra čo najdlhšie.“

2. etapa Okolo Ománu 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-oman/2023/stage-2/today/profiles

Štart:

Rýchly priebeh

Úvod etapy bol poznačený veľmi vysokým tempom pelotónu, ktorý nechcel urobiť z tvorby celodenného úniku prechádzku ružovou záhradou. Najmä z toho dôvodu o body na prvej vrchárskej prémie bojovali ešte cyklisti z pelotónu. Najväčšia bodová porcia sa ušla Ivánovi Cobovi (Equipo Kern Pharma).

Po stúpaní zaútočila dvojica v zložení Fredrik Dversnes (ktorý neskôr vyhral prvú šprintérsku prémiu) a Luca Van Boven.

Boj o únik pokračuje

Dvojicou na čele sa boj o celodenný únik neskončil. Na čelnú dvojicu sa snažila dotiahnuť štvorica v zložení Ángel Fuentes, Iván Cobo, Jeroen Meijers a Kosuke Takeyama. Napokon sa jej to aj podarilo, a teda čelo pretekov sa nám rozrástlo na šesť pretekárov. Ich náskok však nepresiahol hranicu troch minút. Pelotón jazdil konsolidovane a držal priebeh pod kontrolou.

Druhú šprintérsku prémiu dňa ovládol taktiež Fredrik Dversnes, ktorý sa zameral na celkové víťazstvo na prémiách. Druhá vrchárska prémia na kopci Quyyarat taktiež išla do rúk Ivánovi Cobovi. Zopakoval sa teda scenár z úvodných kilometrov.

Záverečné desiatky kilometrov sa pre únik niesli v znamení vyjazdievania. Naopak v pelotóne vrcholilo zápolenie o získanie tej najlepšej pozície na začiatku cieľového stúpania.

Záver

Ako sa papierovo predpokladalo, dnešný záver patril vrchárom a komplexným špurtérom či klasikárov, preto sa priebežný líder a včerajší víťaz Tim Merlier (SOQ) vytratil z hlavného poľa.

Tempo na čele udávali celky ako Astana či Spojené arabské emiráty, no v úplnom závere každý pretekár jazdil sám za seba. Na veľmi dobrej pozícii sa ocitli viacerí favoriti ako Diego Ulissi, Mauri Vansevenant (SOQ), Matteo Jorgenson (MOV) či Alexey Lutsenko (AST) – dvojnásobný celkový víťaz tohto podujatia. Bol to však súboj Maxima van Gilsa (Lotto – Dstny) a neskoršieho víťaza Jesusa Herradu (COF), ktorý mohli diváci sledovať v plnej kráse až na cieľovú čiaru.

2. etapa Okolo Ománu 2023 – výsledkyt

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 3. etapa, ktorá by mala taktiež výraznejšie zamiešať celkovým poradím.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár