2. etapa Tirreno-Adriatico 2022: Merlier vyhral úzky šprint, Sagan štvrtý

2. etapa Tirreno-Adriatico 2022

zdroj: https://twitter.com/TirrenAdriatico/status/452032/photo/1

2. etapa Tirreno-Adriatico 2022 bola vôbec najdlhšou skúškou 57. ročníka pretekov dvoch morí. Profilovo však išlo o rovinatú až mierne zvlnenú etapu, v ktorej sa očakával hromadný šprintérsky dojazd. Ten napokon ovládol Tim Merlier (Alpecin-Fenix), ktorý porazil druhého Olava Kooija (:tjb:). Tretí skončil Kaden Groves (:bex:). 

Peter Sagan (TotalEnergies) začal v závere šprintovať ako prvý a predviedol najdlhší šprint. Aj z toho dôvodu v absolútnom závere nebol najrýchlejší a finišoval na 4. mieste. Napriek tomu je to kvalitný výsledok vzhľadom na nedávne prekonanie chrípky a Covidu-19 na začiatku roka.

2. etapa Tirreno-Adriatico 2022 – priebeh

Profil:

Profile Stage 2 2022 Tirreno-Adriatico
https://www.tirrenoadriatico.it/en/stages/stage-2-of-the-2022-tirreno-adriatico-camaiore-sovicille/

Slávnostný štart:

Image
https://twitter.com/TirrenAdriatico/status/1501152134431186947/photo/1

Cyklisti sa vydali do najdlhšej etapy krátko popoludní. Do úniku si našli cestu piati pretekári. Konkrétne to boli Johnatan Cañaveral i Davide Gabburo (obaja Bardiani-CSF-Faizanè), Davide Bais i Francesco Gavazzi (obaja Eolo-Kometa) a Umberto Marengo (Drone Hopper-Androni Giocattoli). Išlo teda o spoločnosť čisto z prokontinentálnych tímov a na pelotón si dokázali spočiatku vybudovať aj 7-minútový náskok. V pelotóne jazdili všetci favoriti dnešného dňa – šprintéri a klasikári.

Na méte 100 kilometrov pred cieľom náskok čelnej pätice klesol na necelé 4 minúty. A teda hlavné pole malo pretekovú situáciu pod kontrolou.

Nezáživný priebeh

O niekoľko desiatok kilometrov neskôr sa čelo pretekov rozdelilo. Dvojica tímu Alberta Contadora Davide Bais a Francesco Gavazzi na jedinom klasifikovanom stúpaní dňa La Pineta zostala vpredu. Čelo pretekov tak po zvyšok etapy tvorili práve títo dvaka pretekári, ktorí aj tak vedeli, že dnes je to čisto reprezentačná jazda. Na kvalitný výsledok dnes nemohli pomýšľať.

Inak sme mohli sledovať veľmi kontrolované (a trochu aj nudné) preteky. Každý vyčkával na rozhodujúce pasáže, ktoré mali prísť v záverečnej tretine etapy.

Image
https://twitter.com/TirrenAdriatico/status/1501211508814065671/photo/1

Šprint v Chiusdino

Neklasifikované stúpanie Chiusdino začalo 30 kilometrov pred cieľovou čiarou. Dvojica z tímu Eolo-Kometa ešte jazdila vpredu, no k dobru mala už len minútu. Na čele pelotónu tempo udával v modrom drese jazdiaci Filippo Ganna (:ins:), včerajčí víťaz časovky.  jednotlivcov.

Síce sa jednalo o stúpanie, na vrchole sa neudeľovali body do vrchárskej klasifikácie ale bonusové sekundy do celkovej klasifikácie. 5 bonusových sekúnd si teda uchmatol Francesco Gavazzi. Pre pelotón ostali ešte dve, o ktoré prejavil dominantný záujem Tadej Pogačar (UAD).

Image
Francesco Gavazzihttps://twitter.com/TirrenAdriatico/status/1501219956133969925/photo/1

Marc Soler na Montarrenti

V zjazde z Chiusdino hlavné pole najprv zrýchlilo, no potom spomalilo. Hlavným dôvodom bolo to, že čelo pelotónu obsadili jazdci tímu Quick-Step Alpha Vinyl, ktorí takmer zatiahli ručnú brzdu, keďže ich šprintérsky líder Mark Cavendish zaostal. Ďaleko však nebol a hneď sa vrátil do balíka. Jazdil v ňom aj Peter Sagan (TotalEnergies), ktorý mohol pomýšľať na najlepší výsledok v prebiehajúcej sezóne.

V ceste mu ale stál ešte jeden kopec s názvom Montarrenti. V jeho úvodných metroch zaútočil Marc Soler (UAD) spoločne s Anthonym Perezom (COF). Zakrátko táto novozložená dvojica dostihla duo, ktoré celý deň strávilo v úniku. Tu sa však Anthony Perez „zastavil“ a Marc Soler pokračoval v úsilí sám. Pelotón ale nebol ďaleko, na poplach sa ešte nebilo.

Finále

Marc Soler bol dostihnutý 3 kilometre pred cieľom. Pelotón sa pripravoval na šprintérsky záver, Hlavní favoriti zaujali tie najlepšie pozície.

Najväčšiu podporu v závere mali Peter Sagan, Kaden Groves a Davide Ballerini. A bol to práve Peter Sagan, ktorý začal šprintovať ako prvý zo závetria Davide Balleriniho. Napokon to však na pódium nestačilo, keďže Tim Merlier (Alpecin-Fenix) si Petra nasal a v závere ho jednoznačne obehol. Podobne ako ostatných šprintérov, a teda do cieľa prišiel na prvej pozícii. Druhý skončil Olav Kooij (:tjb:), ktorý ešte dokázal odsunúť Kadena Grovesa (:bex:) na tretiu priečku.

2. etapa Tirreno-Adriatico 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe štvrtá etapa Paríž – Nice a tretia etapa Tirreno-Adriatico.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár