3. etapa Etoile de Bessèges 2022: Benjamin Thomas našiel víťaznú taktiku

3. etapa Étoile de Bessèges 2022

zdroj: https://twitter.com/cyclecollective/status/1489626070387085314/photo/1

3. etapa Etoile de Bessèges 2022 merala 153 kilometrov a obsahovala viaceré stúpania. To posledné bolo situované 7 kilometrov pred cieľom, kde došlo k niekoľkým nástupom a útokom. Ich hlavným protagonistom bol Alberto Betiol (:efn:), no ako víťaz sa dnes zapísal Benjamin Thomas (COF). Betiol sa musel uspokojiť s druhým miestom. Rovnaké poradie je aj v celkovom hodnotení.         

3. etapa Etoile de Bessèges 2022 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/etoile-de-besseges/2022/stage-3/today/profiles

Štart

Hneď v úvode etapy sa vytvoril celodenný únik, do ktorého si nastúpili jazdci ako Sheffield (:ins:), Armirail (FDJ), Houle (:isn:), Schonberger (B&B Hotels – KTM), Cabot (TotalEnergies), Guernalec (Arkea – Samsic) a Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè). Na pelotón si dokázali vybudovať náskok 3 minút, ktorý si konštantne udržiavali v priebehu etapy.

Časový vankúš sa začal stenčovať 50 kilometrov pred cieľom, kedy čelné rady hlavného poľa obsadili tímy ako TotalEnergies, tím Spojených arabských emirátov či Groupama-FDJ.

Col des Brousses

Na predposlednom stúpaní dňa sa čelo pretekov rozdelilo na dve skupinky. V prvej, ktorá pozostával zo 4 pretekárov jazdili Sheffield (:ins:), Armirail (FDJ), Houle (:isn:) a Guernalec (Arkea – Samsic). Čo sa týka Schonbergera (B&B Hotels – KTM) s Cabotom (TotalEnergies), obaja sa dokázali do čela pretekov vrátiť. Jediným jazdcom, ktorý bol pohltený pelotónom bol Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè). Pretekári v hlavnom poli vrátane lídra Madsa Pedersena (:tfr:) išli stredne vysoké tempo a strácali 40 sekúnd.

Odhodlaný Betiol na Col de Trélis

Na začiatku viac ako dvojkilometrového stúpania sa objavili prvé útoky z pelotónu; strata bola už len na úrovni 12 sekúnd. Z vedúcej skupiny taktiež zaútočil Brit Magnus Sheffield, no namotivovaný Alberto Betiol (:efn:) odvádzal naozaj veľké remeslo. Mal Brita takpovediac nadostrel a každým metrom sa k nemu približoval. Ostatní jazdci z pelotónu však dokázali tieňovať Betiolovu snahu.

Kilometre pred vrcholom stúpania počet útokov narastal. Pretekalo sa naozaj na doraz, no signifikantné medzery sa netvorili. Tie sa začali vytvárať až v zjazde, v ktorom bohužiaľ spadol úradujúci olympijský šampión Richard Carapaz (:ins:) a jeden pretekár tímu Equipo Kern Pharma. Po zjazde sa na čele ocitlo trio pretekárov v zložení Alberto Betiol (:efn:), Benjamin Thomas (COF) a Tobias Halland Johannessen (Uno-X Pro Cycling Team). Quentin Pacher (FDJ) sa osamote snažil dolepiť na trojicu vpredu, strácal 10 sekúnd. Do cieľa ostávali 3 kilometre. Nervozita narastala.

Súboj trojky

Na záverečných 3 kilometroch sme mohli byť svedkami krásneho súboja medzi Betiolom, Thomasom a Johannessenom. Ako prvý zaútočil Benjamin Thomas a okamžite si vybudoval náskok na dvojicu rivalov. Tá ideálne nespolupracovala, preto Tobias Halland Johannessen sa snažil veľakrát zaútočiť a stiahnuť tak stratu na Thomasa, no snaha sa nestretla s cieľom. Benjamin Thomas osamotene vyhral 3. etapu. Ako druhý preťal pásku Alberto Betiol.

3. etapa Etoile de Bessèges 2022 – výsledky

01 Benjamin ThomasCofidis03:38:31
02 Alberto BettiolEF Education-EasyPost+ 09
03 Tobias Halland JohannessenUno-X Pro Cycling Team+ 09
04 Rasmus TillerUno-X Pro Cycling Team+ 15
05 Bryan CoquardCofidis+ 15
06 Edvald Boasson-HagenTotalEnergies+ 15
07 Hugo HofstetterTeam Arkéa-Samsic+ 15
08 Clément ChampoussinAG2R Citroën Team+ 15
09 Diego UlissiUAE Team Emirates+ 15
10 Georg ZimmermannIntermarché-Wanty-Gobert Matériaux+ 15

3. etapa Etoile de Bessèges 2022 – celkové poradie

01 3 Benjamin ThomasCofidis10:53:05
02 1 Alberto BettiolEF Education-EasyPost+ 07
03 1 Mathieu BurgaudeauTotalEnergies+ 15
04 1 Connor SwiftTeam Arkéa-Samsic+ 31
05 1 Edvald Boasson-HagenTotalEnergies+ 33
06 1 Pierre LatourTotalEnergies+ 36
07 4 Tobias Halland JohannessenUno-X Pro Cycling Team+ 41
08 Toms SkujinsTrek-Segafredo+ 42
09 Bryan CoquardCofidis+ 45
10 3 Diego UlissiUAE Team Emirates

 

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe záverečná 5. etapa Saudi Tour4. etapa Okolo Valencie a 4. etapa Etoile de Bességes.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár