3. etapa Giro d’Italia 2020 preview: Výbuchy na Etne

Giro d'Italia 2020
3. etapa Giro d'Italia 2020 preview

3. etapa Giro d’Italia 2020 prinesie veľmi skoro koniec na dlhom stúpaní, kde vpredu uvidíme všetkých vrchárov, ktorí chcú nosiť Maglia Rosa.

Etapa sa už konala. Na tomto odkaze nájdete odkaz na článok s priebehom a výsledkami.

5. októbra 2020
Dĺžka
: 150 km
Profil: horský, 3516 nastúpaných metrov
Štart: 12:10 LSEČ v Enna
Predpokladaný dojazd: ~ 16:30 LSEČ na Etne
Vysielanie, live prenos: Eurosport 2 od 12:25

3. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

Začína sa v malom meste Enna v strede Sicílie a pôjde sa smerom na západ. Mestu dominuje budova starej opery na kopci. Finiš príde po 150 km na stúpaní, ktoré je v katastri obce Linguaglossa – Piano Provenzana. Na toto lyžiarske stredisko pod najvyššou sopkou v Európe sa pôjde prvýkrát z tejto severnej strany, v rokoch 1987, 1989, 2011, 2017 a 2018 sa išlo vždy z južnej strany.

3. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

3. etapa Giro d'Italia 2020
3. etapa Giro d’Italia 2020

Na začiatku je etapa kopcovitá, no bez kategorizovaného stúpania. Pôjde však o niečo, čo pomaly dá jazdcom zabrať do nôh. Prejde sa cez kľukaté cesty nahor s viacerými zjazdami na mestských cestách. Po 107 km je šprintérska prémia, z ktorej body putujú do bodovacej súťaže o cyklámenový dres. Vtedy sa môže vytvoriť zaujímavá situácia medzi pelotónom a únikom, kde by predtým pelotón ťahali hlavne šprintérske tímy, ale aj utečenci majú zálusk na prémie kvôli menším súťažiam.

Po prémii prídu dve krátke a strmé kopce príde sa pod Etnu. Ide o kopec dlhý 18,8 km s priemerným sklonom 6,6%. V strede sa nachádzajú dvojciferné sklony a celkovo ide o strmšie stúpanie ako jeho južný náprotivok. Hlavne v posledných troch kilometroch prichádza možnosť na útok, kde sa to bude držať okolo 10%. Finálny kilometer je celkom jednoduchší, má približne 5%.

Profil záverečného stúpania na Etnu:3. etapa Giro d'Italia 2020 Etna profil

 

Na Sicílii sa zajtra predpokladá najprv 26 ºC s miernou oblačnosťou. Vo vysokohorskom prostredí Etny sa teplota, samozrejme, zmení. Finišuje sa vo výške 1793 metrov nad morom. Je tam približne tretinová šanca na dážď v dobe dojazdu. Vietor bude iba jemný, a to v podobe zadného vánku.

3. etapa Giro d’Italia – mapa:

zdroj: giroditalia.it

3. etapa Giro d’Italia 2020 – favoriti

Zajtra vyhraje vrchár. Ale z úniku, alebo zo skupiny favoritov na celkové poradie? Veľké tímy INEOS Grenadiers a Mitchelton-Scott sú v najlepšej pozícii a bude na nich (hlavne na Ineose s vedúcim Gannom) viesť pelotón. Preto prvé kilometre cez zvlnený terén nemusia vôbec pracovať a únik by si vypracoval veľký náskok. Do neho pôjdu jazdci, ktorí sú nezaujímaví pre celkové poradie, alebo vrchári, ktorí už stratili dosť času v časovke a v druhej etape. Stav môžu zmeniť šprintérske celky bojujúce o body na prémii.

Veľká šanca úniku

Giulio Ciccone (:tfr:), Nicola Conci (:tfr:), Fausto Masnada (:dqt:), James Knox (:dqt:) či Patrick Konrad (BOH) sa môžu dostať do skorého úniku a bojovať tak o etapu. Veľké tímy by ich pustili, pri neúspechu brejku by ich mali na stúpaní poruke.

Azúrový Ciccone víťazí v 16. etape Gira 2019. zdroj: Marco Alpozzi / LaPresse

Ďalšími zaujímavými menami sú jazdci ako Valerio Conti (:uae:), Tanel Kangert (:efd:), Ruben Guerreiro (:efd:), Victor de la Parte (:ccc:) či Thomas De Gendt (:lts:) sú ďalšie z mnohých možností. Určite sa dočkáme aj prekvapenia v úniku, ktoré na nás vytiahne dobrú formu spomedzi konkurencie.

Jazdci na celkové poradie

Geraint Thomas (:ins:) je na tom najlepšie, je tretí celkovo. Nemusí útočiť, ale môže ukázať svoju skvelú formu. Držal by sa útokov ostatných a s ušetrenými silami by predviedol silnú koncovku v poslednom kilometri. Radšej by bol za skorý únik, aby s tímom nehájili ružový dres z pozície favoritov príliš skoro.

Simon Yates (:mts:) na Etnu spomína len v dobrom. Pred dvoma rokmi chytro zaútočil z pelotónu a dotiahol sa na kolegu Chávesa zo skorého úniku a prenechal mu etapové víťazstvo, pričom sa sám obliekol do ružového dresu, ktorý držal až do slávnej 19. etapy. Je v dobrej forme a je de facto druhým najlepším jazdcovmu spomedzi favoritov na celkové poradie. Vrchársku formu ukázal na Tirreno-Adriatico, kde na podobnom stúpaní dominoval.

Simon Yates a Estevan Chaves naposledy ovládli Etnu. zdroj: twitter.com/nealrogers

Rafal Majka (BOH) si priváža dobré vrchárske nohy a má najlepšiu formu za posledné roky. Joao Almeida (:dqt:) má pri nezískaní ružového dresu úniku sám sa vo veku 22-rokov obliecť do Maglia Rosa. Priebežne je druhý a terajší držiteľ Filippo Ganna dres zajtra stratí. Navyše, bude pracovať pre Thomasa.

Vincenzo Nibali (:tfr:) síce väčšinou exceluje v treťom týždni, ale čas nemôže stratiť. Steven Kruijswijk (:tjb:), Ilnur Zakarin (:ccc:), Wilco Kelderman (:sun:) a Jakob Fuglsang (AST) tiež. O reálnej forme favoritov veľa nevieme, viac sa dozvieme viac, ale to nebude úplný obraz. Takto skoro sa celkové poradie ešte nerozhoduje a nikto nechce v trojtýždňových pretekoch riskovať.

 

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár