3. etapa Giro d Italia 2021 preview: Sagan v kopcoch a daždi favoritom

Giro d'Italia 2021
3. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: © BORA - hansgrohe / Bettiniphoto & VeloImages (foto)

3. etapa Giro d Italia 2021 nepriamo nadväzuje na predošlý deň. Aj keď pravdepodobný scenár je záverečný šprint, rýchli jazdci to nebudú mať vôbec jednoduché. Najväčším favoritom je Peter Sagan, ale okruh možných víťazov je nečakane veľký.

>>> Výsledky a priebeh etapy

Predošlú druhú etapu ovládol Tim Merlier (Alpecin-Fenix) v rovinatom šprinte. Belgičan porazil Giacoma Nizzola (:tqa:) a Eliu Vivianiho (COF).

pondelok 10. mája 2021
Dĺžka
: 190 km
Profil: kopcovitý, 2100 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:20, Biella
Predpokladaný dojazd: ~17:15, Canale

3. etapa Giro d’Italia 2021 live – vysielanie naživo:

3. etapa Giro d’Italia 2021 – trasa

Po štarte v meste Biella sa etapa delí na dve polovice. V prvej časti sa bude prechádzať cez nížinatú vinársku cestu medzi Turínom a Novarou, kde sa končilo v druhej etape. S prejdenými 100 kilometrami, po prejazde cez mesto Asti, začína kopcovitá časť etapy, ktorá charakterizuje tretí deň talianskej Grand Tour. Cieľová dedina Canale má 5000 obyvateľov a jej dominantou je malý kostol s bronzovou sochou na vrchole.

3. etapa Giro d Italia 2021 – profil:

3. etapa Giro d'Italia 2021
3. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

V oblúku smerom na severozápad sa v posledných 75 km prejde cez stúpania Piancanelli (7,6 km – 4,8%), Castino (4,9 km – 5%), Manera (5,4 km – 5,3%). Pre ozajstných vrchárov sa jedná o ľahučké kopce, no viacerí ťažkí šprintéri na nich budú trpieť. K ničomu nepomôže ani fakt, že 25 km pred cieľom prichádza najmenšie, ale zároveň najprudšie stúpanie Guarne (2,6 km – 7,1%) s maximami 15% pred samým koncom.

Po zjazde z kopca nasleduje komplexné finále. Nachádza sa v ňom krátka rampa v obci Occhetti (0,5 km – 6,3%) s maximami 12% a následný klesavý prístup do cieľa v Canale. Najprv to bude čisto priamy súboj, kde budú dominovať vlaky tímov, ale všetko sa môže rozbiť v poslednom kilometri.

V poslednej tisícke metrov je na rade najprv tiahla pravotočivá zákruta a sekcia dvoch ostrých zákrut priamo za sebou 750 metrov pred páskou. V poslednom polkilometri ešte príde nepríjemná šikana, kde sa dajú pozície získať, ale aj stratiť. Záverečná štvorstovka metrov je priama, ideálna pre atraktívne šprintérskej vyvrcholenie.

Mapa:

zdroj: giroditalia.it

Počasie

Pravdepodobnosť zrážok je až 85 percent, čo by sťažilo etapu. Vietor sa nepredpokladá, ale dlhý deň v daždi vie vždy pripraviť zaujímavé divadlo.

3. etapa Giro d Italia 2021 – favoriti

Pri kontrolovanom priebehu majú najlepšiu možnosť šprintéri. Lenže preteky môžu vyť vďaka profilu veľmi otvorené. Okruh favoritov je tak mimoriadne veľký, zo začiatku Gira ide pravdepodobne o najmenej predvídateľnú etapu.

Peter Sagan má najväčšiu šancu

Videli sme, že na rovinatých šprintoch Peter Sagan nachádza silnejšiu konkurenciu. 2500 výškových metrov však môže byť pre viacerých veľkou prekážkou, hlavne ak sa stúpania prejdú agresívne. O to by sa mal postarať okrem iných samotný tím BORA – hansgrohe.

Peter Sagan 1. etapa Okolo Romandie 2021
Sagan s etapou v Romandii. © BORA – hansgrohe / Bettiniphoto

Ak by došlo do šprintu bez úplne najlepších rovinárov, prichádza Saganova parketa, vďaka ktorej sa stal najlepším cestným cyklistom poslednej dekády. Vie byť najlepší spomedzi odolných šprintérov, navyše mu sedí aj dážď. Veď etapa v Romandii, ktorú vyhral, bola po pár kopcoch a delení pelotónu za mokra.

Horšia správa pre Sagan je, že v cieli sa rozdáva iba 25 bodov do súťaže o cyklámenový dres. Etapa nie je klasifikovaná ako rovinatá, za ktoré sa obyčajne udeľuje 50 bodov za prvé miesto.

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) je veľká neznáma. Ak by prešiel cez kopce v hlavnej skupine, má veľkú šancu Sagana poraziť. V tejto sezóne vyhral tri pomerne náročné polo-klasiky a nachádza sa v životnej forme. Ukázal ju v cieli druhej etapy, ktorú suverénne ovládol.

Tim Merlier
Tim Merlier je víťazom prvého šprintu. (c) Massimo Paolone/LaPresse

Caleb Ewan (:lts:) by musel zohnať nohy, aké mal na Miláno – San Remo, kde potrápil aj čistých puncheurov a vyhral šprint o druhé miesto. V predošlej etape stratil pozície, preto je ťažké odhadnúť jeho súčasnú kondíciu. Šance Austrálčana ešte prídu neskôr, účasť vpredu by bola príjemný bonus.

Súčasný majster Európy i Talianska Giacomo Nizzolo (:tqa:) vyhral svoje najdôležitejšie šampionáty na pomerne náročných trasách. Aj v tejto sezóne ukázal 31-ročný šprintér náznaky výborných nôh na kopcoch – druhý bol na veľmi ťažkej klasike Gent – Wevelgem. Talian je rekordman v počte pódiových umiestnení na Gire bez toho, aby vôbec nejakú etapu vyhral. Jeho znovuzrodenie v poslednom roku však naznačuje, že by sa to čo najskôr malo zmeniť.

3. etapa Giro d'Italia 2021 Giacomo NIzzolo
Giacomo Nizzolo. (c) Massimo Paolone/LaPresse

David Dekker (:tjb:) dostane šancu za tím Jumbo-Visma, v ktorom je Dylan Groenewegen. Mladý Holanďan je všestranným pretekárom a mal by zabojovať o svoju príležitosť.

Odolní šprintéri vedia zaskočiť

Patrick Bevin (:isn:) mal hlavne v Romandii skvelú formu. Pohodlne sa držal na kopcoch a potom šprintoval. Novozélanďan vie mať rýchly záver. V tíme má zároveň domáceho Davide Cimolaia (:isn:), ktorý ale poskytuje pomerne nevyrovnané výkony.

Andrea Vendrame (ACT) sa cez kopce určite dostane, ale v záveroch nebýva tak rýchly. Talian Simone Consonni (COF) aj na podobnej etape na Tour de France ukázal svoje kvality a v prípade, že Elia Viviani podľa predpokladov nezabojuje o triumf, mal by ho nahradiť.

3. etapa Giro d Italia 2021 môže patriť útočníkom

Úspech útoku v posledných 20 km môže vyjsť hlavne pre povahu záveru. Stúpania budú strmé a chaotické. Keď sa silný tím včas nedohodne na kontrole, môže za to zaplatiť.

Matej Mohorič. @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Matej Mohorič (TBV), Clément Champoussin (ACT), Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), Quinten Hermans (:iwg:), Matteo Jorgenson (MOV) alebo úderná talianska formácia mladý Alessandro Covi, Davide Formolo, Valerio Conti a Diego Ulissi (:uae:) majú šancu zaútočiť.

Quick Step musí chrániť Remca Evenepoela či Joaa Almeidu. Profil však sedí únikovému špecialistovi Rémimu Cavagnovi (:dqt:) a útočiť vie aj výbušný vrchár Mikkel Honoré (:dqt:).

3. etapa Giro d'Italia 2021 Gorka Izagirre
Gorka Izagirre oslavuje víťazstvo na Gran Trittico Lombardo v daždi. zdroj: twitter.com/cyclecollective

Daždivé počasie nadovšetko svedčí Baskom, jedným z nich je Gorka Izagirre (AST). Jeho kolegovia Fabio Felline (AST) či Luis Leon Sanchez (AST) už taktiež vo svojej kariére uspeli po neskorom útoku.

Z ďalších mien, ktoré sa môžu dostať do malej skupinky a z nej bojovať až na pásku: Alberto Bettiol (:efn:), Clément Champoussin, Tony Gallopin (ACT), Bauke Mollema (:tfr:) či Pello Bilbao (TBV).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár