3. etapa Okolo Baskicka 2023: Jonas Vingegaard berie etapu aj dres lídra

Okolo Baskicka 2023
3. etapa Okolo Baskicka 2023

zdroj: https://twitter.com/ehitzulia/status/21/photo/1

3. etapa Okolo Baskicka 2023 opäť videla napísaný finiš až po cieľovú čiaru v zajatí viníc. Z víťazstva sa vďaka záverečnému útoku v najstrmších pasážach tešil víťaz Tour de France 2022 Jonas Vingegaard (TJV), ktorý o 2 sekundy porazil Mikela Landu (TBV). Na treťom mieste sa umiestnil Enric Mas (MOV).

Vingegaard sa víťazstvom vhupol do priebežného líderstva, zo žltého dresu vyzliekol Ida Schellinga (BOH), víťaza druhej etapy.

Slovenský cyklista Martin Svrček (SOQ) finišoval na kvalitnom 68. mieste so stratou necelých 6 minút na víťaza.

3. etapa Okolo Baskicka 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2023/stage-3/today/profiles

Štart:

Únik bojuje v kopcoch

Do celodenného úniku sa prepracovala šestica v zložení Nicolas Prodhomme (ACT), Thibault Guernalec (ARK), Simon Geschke (COF), Georg Zimmermann (ICW), Remi Cavagna (SOQ) a Pierre Latour (TotalEnergies). Na pelotón si vypracovali stabilný náskok, ktorý sa pohyboval od 2 do 3 minút. 

Hlavnou úlohou úniku bolo zbieranie bodov na vrchárskych prémiách. Prvé dve „trojky“ vyhral Remi Cavagna. Stúpanie na Alkizu si zas podmanil Pierre Latour a koppe Altzo a Orendain zas patrili Georgovi Zimmermannovi, ktorý sa spomedzi pôvodnej šestice dokázal najdlhšie udržať vpredu spoločne s Latourom a Cavagnom. Pelotónom boli pohltení 30 kilometrov pred cieľom.

Boje favoritov

Na méte 22 kilometrov pred cieľom sa o slovo prihlásili vrchári ako Bauke Mollema (TFS) či Esteban Chaves (EFE), ktorý svojím útokom jasne uvažoval nad ziskom etapového vavrína. V záverečných 10 kilometroch ho dostihol James Knox (SOQ), ktorý to sólo jazdou dotiahol až do záverečného kilometra.

Hlavné pole sa však v závere držalo v pozadí len o pár sekúnd, preto horúcimi kandidátmi na víťasztvo boli práve jazdci z okliešteného pelotónu. Keďže záverečný kilometer bol plný zákrut a tvrdého stúpania (max 26%) naprieč vinohradom, za najvúčších favoritov boli považovaní výbušní vrchári. Jeden z nich, Jonas Vingegaard, zaútočil približne 500 metrov pred cieľom. Presne vtedy do seba kvôli malej rýchlosti v strmej časti cieľového stúpania narazili Sergio Higuita (BOH) a Juan Pedro Lopez (TFS), čo rezultovalo v pešej chôdzi Kolumbíjčana do cieľa.

Aj z toho dôvodu si Jonas Vingegaard zakrátko vytvoril solídny náskok pred kvalitnými španielskymi vrchármi, ktorí sa museli uspokojiť s nižšími priečkami na pódiu.

3. etapa Okolo Baskicka 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 4. etapa.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár