3. etapa Saudi Tour 2022: Dylan Groenewegen si napravil chuť

3. etapa Saudi Tour 2022

zdroj: https://twitter.com/GroenewegenD/status/1477924156570312704/photo/1

3. etapa Saudi Tour 2022 merala 181 kilometrov a opäť neobsahovala žiadne klasifikované stúpanie. Cieľ bol situovaný po miernom zjazde, avšak jednoduchá etapa to rozhodne nebola. Najväčším nepriateľom pretekárov bol bočný vietor, ktorý sa hral s pelotónom ako s hračkou. Napokon najrýchlejšie trať prešiel Dylan Groenewegen (:bex:). Druhý skončil Daniel McLay (Arkea – Samsic). Tretiu priečku obsadil Caleb Ewan (:lts:), a preto lídrom pretekov naďalej ostáva Santiago Buitrago (TBV). 

3. etapa Saudi Tour 2022 – priebeh

profil:

Image
https://twitter.com/thesauditour/status/12/photo/1

Štart

Preteky od prvého centimetra

Pretekať sa začalo hneď od úvodného kilometra. Balík sa začal deliť na nepríjemnom bočnom vetre, čo rezultovalo v tvorbe hlavného pelotónu o veľkosti 50 jazdcov. V ňom sa už veľa pretekárov nenachádzalo vrátane lídra pretekov Santiaga Buitraga Sancheza (TBV) či šprintéra Niccola Bonifazia (TotalEnergies).

O pár kilometrov ďalej došlo k ďalšej deľbe hlavného poľa a vytvorila sa 27-členná skupina jazdcov na samotnom čele pretekov. Čo sa týka šprintérov ako Fernando Gavíria (UAD) či Caleb Ewan (:lts:), spoločnými silami si našli cestu do vedúcej skupiny. Terezíny sa však naďalej tvorili a vývoj pretekov sa nedal predvídať.

Image
https://twitter.com/thesauditour/status/1489180381140197377/photo/1

Chaos pokračuje

Aj centrálna časť etapy sa niesla v znamení vetra a nepríjemného piesku z okolitej púšte, ktorý vytváral jazyky na asfaltovej ceste. Čo sa týka vývoja pretekovej situácie, došlo k spojeniu čelnej skupiny s prenasledujúcou. Vytvoril sa tak pelotón číslo 1, v ktorom bola väčšina favoritov. Do cieľa však ostávalo ešte stále veľa kilometrov.

Prokontinentálny útok

V druhej polovici etapy vietor zoslabol, čo dalo priestor mnohým pretekárom pokúšať šťastie v menejčlennom úniku. Do takéhoto súboja sa zapojila trojica v zložení Edward Planckaert (Alpecin-Fenix), Anthony Turgis (TotalEnergies) a Benjamin Declercq (Arkea – Samsic). Na hlavné pole (pelotón 1) si vybudovali náskok 3 minút. 

Image
https://twitter.com/thesauditour/status/145/photo/1

TotalEnergies pri chuti

3 minúty však neboli dostačujúce, pretože pelotón 1 po pár kilometroch dostihol čelné trio. Anthony Turgis z tímu Total Energies však vzápätí opätovne nastúpil a pokračoval v úniku osamote. Stíhať ho sa vydala dvojica, ktorú tvoril jeho tímový kolega Niccolo Bonifacio (TotalEnergies) a Iljo Keise (:dqt:). Strácali však 2 a pol minúty, a preto bolo výhodnejšie vrátiť sa do hlavnej skupiny.

Záver

Anthony Turgis bol dostihnutý 14 kilometrov pred cieľom a všetko viedlo k hromadnému šprintu z veľmi vyselektovaného „pelotónu“. V ňom mali najlepšiu pozíciu Caleb Ewan (:lts:) a Dylan Groenewegen (:bex:). Jazdci Bory taktiež nechýbali. Napokon však Dylan Groenewegen ako prvý preťal cieľovú pásku. Caleb Ewan bol v rozhodujúcom bode príliš vzadu a skončil tretí.

3. etapa Saudi Tour 2022 – výsledky

01 Dylan GroenewegenTeam BikeExchange-Jayco05:11:2214
02 Daniel McLayTeam Arkéa-Samsic+ 005
03 Caleb EwanLotto Soudal+ 003
04 Danny van PoppelBORA-hansgrohe+ 00
05 Alberto DaineseTeam DSM+ 00
06 Fernando GaviriaUAE Team Emirates+ 00
07 Erlend BlikraUno-X Pro Cycling Team+ 00
08 Jasper De BuystLotto Soudal+ 00
09 Simone ConsonniCofidis+ 00
10 Davide BalleriniQuick-Step Alpha Vinyl Team+ 00

3. etapa Saudi Tour 2022 – celkové poradie

V celkovom poradí je stále na čele Sebastian Buitrago a 3 sekundy pred druhým Calebom Ewanom.

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 4. etapa Saudi Tour, 3. etapa Okolo Valencie a 3. etapa Etoile de Bességes.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár