3. etapa Tour de France 2020 preview: Šprintérska šanca

Tour de France 2020
3. etapa Tour de France 2020

Po zastávke pri vrchároch a jazdcoch na celkové poradie sa 3. etapa Tour de France 2020 zameria na šprintérov. Tí budú chcieť po chaotickej prvej etape a malému počtu príležitostí na podniku využiť poskytnutú možnosť v posledných kilometroch.

31. augusta 2020
Dĺžka
: 198 km
Profil: zvlnený, 2978 nastúpaných metrov
Štart: 12:10 LSEČ v Nice
Predpokladaný dojazd: od 17:03– 17:33 LSEČ v Sisteron

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

Trasa 3. etapy Tour de France 2020

Etapa má dve tváre. V prvej sa po odjazde z Nice smerom na severozápad prechádza cez tri kategorizované stúpania tretej kategórie. Ide o Col du Pilon (8,4 km o sklone 5,1%), Col de la Faye (5,3 km – 4,8%) a v po prekročená hranice polovice etapy príde Col des Lègues (6,9 km – 5,4%). Medzi nimi sa nachádza ešte niekoľko nekategorizovaných kopcov, kde si únik môže vytvoriť slušný náskok pri boji o vrchárske prémie. Po tej poslednej vymenovanej sa prichádza na falošné klesanie až ku Col de l’Orme (2,7 km – 8%). Nejde o nič zložité, aj keď sa jedná o strmý kopček. Po ňom je to ďalšia tiahla rovinka so šprintérskou prémiou.

Profil 3. etapy Tour de France 2020:

3. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

12 km pred koncom začína falošná rovinka smerom nahor. Posledný kilometer je ale rovný, dalo by sa hovoriť o menšom stúpaní. Ideálne to bude hlavne pre hromadný dojazd, ktorý je najpravdepodobnejším scenárom etapy. Navyše, posledné kilometre sú kompletne rovné, bez zákruty na pomerne širokej ceste.

Počas etapy predpoveď hlási slnečné počasie s teplotami pod 20 ºC. Vietor bude iba mierny, no do protismeru s nárazmi okolo 20 km/h.

3. etapa Tour de France 2020 – favoriti

Šprintérsky súboj by sa mal presunúť od nepredvídateľného k pomerne zaužívaným spôsobom. V hromadnej koncovke je favoritom Caleb Ewan (:lts:). Austrálčan v prvej etape spadol, ale, zdá sa, že je v poriadku. Môže konečne ukázať svoj šprintérsky vlak, z ktorého kvôli časovému limitu v prvej etape vypadol John Degenkolb. Austrálčan je po víťazstve na Okolo Valónska hladný opäť sa ukázať ako najrýchlejší jazdec na pretekoch, čo dokázal vlani.

Ewan je favoritom 3. etapa Tour de France 2020
Caleb Ewan | zdroj: twitter.com/OceaniaCycling

Proti bude Sam Bennett (:dqt:), ktorý v prvej etape skončil štvrtý. Ewan bral až 19. priečku. V chaotickom šprinte ukázal menšiu schopnosť výberu miesta, ale to mohol byť v daných podmienkach len chvíľkový skrat. Tím Deceuninck – Quick Step mal možno o muža menej v príprave na šprint, ale Michael Morkov (:dqt:) odviedol dobrú robotu a celý tím je na dobrej ceste naďalej ovládať posledné kilometre. Na írskeho majstra je vyvíjaný tlak, ale pri použití najlepšieho rozbiehača šprintu vie konkurovať každému.

Sam Bennett vo 4. etape Vuelta a Burgos
Sam Bennett na Vuelta a Burgos 2020 | zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Giacomo Nizzolo (:ntt:) tak, ako každý, v prvej etape spadol. Prišiel si ale po šieste miesto a ešte nevieme, aká je jeho pravá šprintérska rýchlosť v porovnaní s Ewanom či Bennettom. Po víťazstvách na majstrovstách Európy a Talianska má výbornú formu. Otázkou je, či ju dokáže využiť.

Giacomo Nizzolo po triumfe na ME
Giacomo Nizzolo po triumfe na ME | zdroj: twitter.com/CyclingTodayEn

Peter Sagan (BOH) ukázal piatym miestom rýchle nohy. Určite si príde vo finále po ďalšie dôležité body do bodovacej klasifikácie. V tej to vyzerá, že má opäť najlepšie našliapnuté. Dôležitá bude pre neho správna voľba pozície a kolesa, na ktorom bude v posledných stovkách metroch.

Sagan na minuloročnej Tour de France | zdroj: witter.com/InsidePeloton96

Šprinty sú zatiaľ bez jasných favoritov

Alexander Kristoff (:uae:) vyťažil z prvej etapy maximum. Sedia mu práve jej podobné tvrdé šprinty. V tejto etape sa ale všetko schyľuje k čistému rýchlostnému súboju tímov, neskôr jazdcov až na čiaru. Uvidíme, ako si s tým poradí.

Cieľové emóce Kristoffa, za ním Bol | zdroj: twitter.com/VeloUK

Dobre sa ukázal aj Cees Bol (:sun:). Mladý Holanďan získal tretiu priečku v prvej etape. Má dobrú formu, môže z toho vzísť ďalšie prekvapenie.

Elia Viviani (COF) naháňa prvé víťazstvo v novom drese. Kde inde sa na neho zamerať, ak nie v tejto etape.

Ďalšími šprintérmi na podujatí sú Bryan Coquard (B&B Hotels–Vital Concept), Matteo Trentin (:ccc:), Luka Mezgec (:mts:), Clément Venturini (:alm:), Edward Theuns (:tfr:),  Sonny Colbrelli (:bmt:). Nevieme, či sa čoraz rýchlejší Mads Pedersen (:tfr:) zapojí do špurtu. Ak áno, najlepšie by mu to vyšlo z dlhého silového nástupu, aký ukázal v úvodnom dni.

Zatiaľ to nevyzerá, že by Wout van Aert (:tfr:) dostal voľnú ruku od tímu. Ak by mu ale situácia vyhovovala, vie sa v šprinte tlačiť dopredu.

3. etapa Tour de France 2020 – naše tipy

Za víťaza tipujeme Caleba Ewana (:lts:). Na jeho výhru je vypísaný kurz 4,3:1. Stávková kancelária Tipsport favorizuje Sama Benneta (:dqt:), na jeho výhru je kurz rovných 4. Na nášho Sagana (BOH) je kurz 8 ku 1. Kompletnú ponuku nájdete tu.

Zaregistrujte sa na tomto odkaze TU a získate 15€ zadarmo s možnosťou zisku až 4000€ zadarmo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár