3. etapa Tour du Var 2022: víťazný Quintana akoby pokropený živou vodou

Nairo Quintana Tour du Var 2022

zdroj: twitter.com/Arkea_Samsic

3. etapa Tour du Var 2022 ukončila 54. ročník cyklistických pretekov na juhu Francúzska v regióne Var. Etapa merala výbušných 113 kilometrov a obsahovala 3 klasifikované stúpania. Najlepšie si s takýmto profilom poradil Nairo Quintana (Arkea – Samsic), ktorý tak oplatil Belgičanovi Timovi Wellensovi (:lts:) prehru zo včera. Belgičan skončil až piaty. Druhé miesto obsadil Guillaume Martin (COF).

V celkovej klasifikácii sa stopercentne prejavili výsledky dnešnej etapy. Nairo Quintana sa vďaka nebojácnemu útoku dostal na čelo celkovej klasifikácie a vyhral tak opäť tieto cyklistické preteky. Guillaume Martin skončil celkovo tretí. Tim Wellens sa prepadol na druhú priečku.

Slovenský cyklista Peter Sagan (TotalEnergies) si z tempa vystúpil v prvej tretine etapy a o popredné priečky nebojoval.

3. etapa Tour du Var 2022 – priebeh

Profil:

Image
https://twitter.com/Lotto_Soudal/status/1495367273422495753/photo/1

Početný únik

V záverečnej etape sme mohli vidieť mnohopočetný únik, ktorý sa vytvoril už v prvom stúpaní Col d’Èze. Na pelotón, ktorý sa pravidelne redukoval na menšiu skupinu, mali k dobru prevažne dve minúty. Na méte 42 kilometrov pred cieľom však náskok už bol len polminútový.

Vo vedúcej skupine zo známejších bol Thibaut Pinot (FDJ), ktorý sa v aktuálnej sezóne hľadá. Na druhej strane, pelotón bol vedený tímom Lotto Soudal, ktorý vo svojom centre chránil priebežného lídra pretekov Belgičana Tima Wellensa. Na chrbát Belgičana však dýchal Kolumbijčan Nairo Quintana (Arkéa – Samsic), ktorý nestrácal ani jednu sekundu. A to najmä z toho dôvodu, že na pretekoch, ktorých oficiálny názov je Tour des Alpes Maritimes et du Var, sa v cieli neudeľujú bonifikačné sekundy.

Col de Saint Roch

Posledné klasifikované stúpanie prinieslo viaceré nástupy v čelnej skupine, ktorá sa týmto spôsobom roztrhala. K ataku zaútočili vrchári ako Thibaut Pinot, jeho tímový kolega Michael Storer či Alexis Vuillermoz (TotalEnergies). Z pelotónu na stúpaní zaútočil Nairo Quintana spoločne so svojím domestikom, no ten mu nedokázal sekundovať. Podobný osud zastihol aj čelo pretekov; Thibaut Pinot pokračoval v útočení osamote.

Bez ohľadu na to, kto útočil a s kým, priebežný líder Tim Wellens strácal na svojich rivalov a tým pádom aj žltý dres.

Nairo pokračuje

Nairo Quintana za pár minút dobehol skupinu Alexisa Vuillermoza, Michaela Storera a Guillaumeho Martina (COF). Vytvorilo sa tak kvarteto, ktoré prenasledovalo Thibauta Pinota. Rozostup bol 10-sekundový.

10 sekúnd sa však rýchlo zmenilo, keďže Quintana ďalej útočil a dostihol tak Pinota. To mu však nestačilo, v šprintovaní dolu kopcom naďalej pokračoval. Wellens zaostával o 25 sekúnd. O napínavý finiš bolo postarané.

Tim Wellens sa nevzdáva

20 kilometrov do cieľa sa Tim Wellens dotiahol na skupinu prenasledovateľov (Martin, Vuillermoz a Storer), no do háku nezapadol. Pokračoval v sťahovaní náskoku svojho najväčšieho vyzývateľa v dnešnej horskej skúške; na Quintanu strácal 20 sekúnd.

Neskôr však strata narástla na 35 sekúnd. Bolo to najmä z toho dôvodu, že Belgičanovi nikto nepomáhal, celý záver si musel odtiahnuť sám. Preto strata aj systematicky narastala a Nairovi sa čoraz väčšmi otvárala možnosť opäť vyhrať Tour du Var.

Boj o druhé miesto

10 kilometrov pred cieľom bolo teda jasné, že dnešným víťazom sa stane Kolumbijčan Nairo Quintana, ktorý tak ovládne 54. ročník Tour du Var. Otvárala sa teda možnosť bojovať o druhú priečku, o ktorú mal najväčší záujem Guillaume Martin. Mladý Francúz, ktorý každoročne robí pokroky na Tour de France, zaútočil razantným spôsobom a vytvoril si uspokojivý náskok pred prenasledovateľmi.

A ten si nakoniec aj udržal až do cieľa. Guillaume Martin tak zaujal druhú priečku v etape, nie však v celkovom poradí. Tú si dokázal vybojovať Tim Wellens.

3. etapa Tour du Var 2022 – výsledky

3. etapa Tour du Var 2022 – celkové poradie

Pozrite tiež

Zajtra je na programe 2. etapa Okolo Spojených arabských emirátov.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár