3. etapa Vuelta a Burgos 2021: Bardet spadol, ale oslavuje

Romain Bardet 2021

zdroj: © Ricardo Ordóñez

3. etapa Vuelta a Burgos 2021 obsahovala stúpanie Picón Blanco, po ktorom sa klesalo. Najsilnejší bol Francúz Romain Bardet (DSM), ktorý v cieli zobral víťazstvo i fialový dres pre priebežného lídra španielskych pretekov.

Druhé miesto získal Talian Domenico Pozzovivo (:tqa:), tretie Španiel Mikel Landa (TBV) a štvrté bral jeho krajan Mikel Nieve (:bex:). V cieli mali odstup 39 sekúndna víťaza. Bardet si náskok vypracoval útokmi na stúpaní v posledných 20 km. Na rýchlom zjazde skúsený Francúz spadol, ale okamžite vstal a pokračoval. V cieli sa radoval z prvého víťazstva v drese Team DSM.

Ďalšia do cieľa došla skupina, ktorá stratila 50 sekúnd. Špurt o piate miesto vyhral objav štvrtkovej etapy, Rakúšan Tobias Bayer (Alpecin-Fenix). Boli s ním Mark Padun (TBV), Fabio Aru (:tqa:), Alexander Vlasov (AST), David de la Cruz (:uae:), Ócar Rodriguez (AST) a Pavel Sivakov (:ins:). Posledný menovaný Rus skončil z favoritov z tímu INEOS Grenadiers najlepšie. Kolumbijčan Egan Bernal (:ins:) pracoval pre lídra a mal stratu minúty a pol. Adam Yates (:ins:) odpadol zo skupiny na stúpaní oveľa skôr.

Nalini - procycling

V celkovom poradí vedie Bardet s náskokom 45 sekúnd na Landu a 58 na Pozzoviva. Vedúci muž získal čas aj v prvej etape. V piatok je na programe jednoduchá rovinatá etapa, vedenie bude musieť udržať ešte v 5. etape končiacej na stúpaní Lagunas de Neila.

30-ročný Bardet získal prvé víťazstvo od februára roka 2018. Išlo o ôsmy triumf v jeho kariére, v ktorej stál dvakrát na záverečnom pódiu Tour de France. Z domácej Grand Tour má tri etapové triumfy. Jeho ďalším cieľom je Vuelta a Espaňa a zjavne do nej vstupuje v dobrej forme.

3. etapa Vuelta a Burgos 2021 – profil:

Profi3. etapa Vuelta a Burgos 2021
Profil 3. etapa Vuelta a Burgos 2021. zdroj: vueltaburgos.com

Tretí deň v severošpanielskom regióne Burgos mal 175 kilometrov. Z vnútrozemia sa išlo smerom k Biskajskému zálivu, na stúpanie Picón Blanco k opustenej vojenskej základni. Stúpanie s dĺžkou 8 km o strmých 9,2% sa objaví aj na Vuelte, ktorá začína už o týždeň. V treťom dni Grand Tour sa však bude končiť na vrchole, vo štvrtok na Vuelta a Burgos sa ešte zjazdovalo do mesta Monteros.

Celkovým lídrom pred etapou bol Gonzalo Serrano (MOV). Odolný šprintér však vedel, že na dlhom stúpaní príde o vedenie.

Únik sa dlho držal

Guy Niv (:isn:), Óscar Cabedo (Burgos-BH), Joan Bou (Euskatel – Euskadi) a Oier Lazkano (Caja Rural – Seguros RGA) boli v posledných 50 km v úniku dňa. Na čelo sa dostali v prvej hodine etapy. Pelotón však kontroloval tím Bahrain Victorious, za ktorý jazdia Mikel Landa i Damiano Caruso.

V posledných 30 km sa pridali tímy BORA – hansgrohe, Astana Premier-Tech, INEOS Grenadiers i BikeExchange, aby sa preteky na Picón Blanco rozhodli medzi favoritmi. Počas prvých kilometrov kopca bolo po úniku, ktorý síce na kopec vstupoval s náskokom dvoch minút. Najdlhšie odolávali Bou a Cabedo, ale vrchári z pelotónu sa na nich rýchlo dostali.

Picón Blanco a útoky

Už 21 kilometrov pred cieľom sa začalo stúpať na veternú a otvorenú horu. Ako prvý zaútočil 5 km pod vrcholom mladý Brit s francúzskym pasom Simon Carr (:efn:). Protiútok však zasadil Fabio Aru (:tqa:) a tempo sa výrazne zvýšilo.

Taliansky víťaz Vuelty 2015 však nepriniesol obrodenie svojej kariéry, rýchlo mu došli sily.

Romain Bardet na čele

20 km pred cieľom zo zriedeného pelotónu zaútočil v predposlednom kilometri kopca Francúz Romain Bardet. Chytila ho skupina, v ktorej na špici pre svojho lídra pracoval Egan Bernal (:ins:). Ďalším na rade bol Geoffrey Bouchard (ACT), ktorý dostihol Boua z úniku.

Bardet však zaútočil druhý, a poslednýkrát. Vypracoval si náskok na vrchole Picón Blanco. Za ním sa vytvorila skupina v zložení: Mikel Landa, Domenico Pozzovivo a Mikel Nieve. Na klesaní s výbornými baskickými zjazdármi neudržal krok Geoffrey Bouchard a pod tlakom spadol.

Mark Padun, David de la Cruz a Fabio Aru na vrchole strácali ďalších 20 sekúnd na stíhaciu skupiny. Ukrajinec Padun bol aktívny, snažil sa útočiť, ale prví jazdci mu ušli.

Lídri Ineosu Egan Bernal, Pavel Sivakov nemali dobrý deň a počas stúpania sa prepadali. Dobre sa s nimi držal Rakúšan Tobias Bayer (Alpecin-Fenix).

Bardet padá, ale pokračuje

Francúz na čele mal na rýchlom klesaní náskok 30 sekúnd a vďaka známym technickým schopnostiam v každej zákrute nejaké sekundy získaval. Šesť kilometrov pred cieľom však spadol, no to ho neodradilo a svoj náskok na stíhaciu trojicu Landa, Pozzovivo, Nieve si stále držal.

3. etapa Vuelta a Burgos 2021 – výsledky:

01Romain BardetTeam DSM04:14:14
02Domenico PozzovivoTeam Qhubeka NextHash+ 39
03Mikel LandaBahrain Victorious+ 39
04Mikel NieveTeam BikeExchange+ 39
05Tobias BayerAlpecin-Fenix+ 50
06Mark PadunBahrain Victorious+ 50
07Fabio AruTeam Qhubeka NextHash+ 50
08Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 50
09David De La CruzUAE Team Emirates+ 50
10Óscar RodríguezAstana-Premier Tech+ 50
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár