4. etapa Etoile de Bessèges 2022: Johannessen vyhral ako skúsený pretekár

4. etapa Étoile de Bessèges 2022

zdroj: https://twitter.com/cyclecollective/status/168/photo/1

4. etapa Etoile de Bessèges 2022 bola kráľovskou skúškou pretekárov jazdiacich na juhu Francúzska. Záver tvorilo stúpanie prvej kategórie o dĺžke 4,7 kilometra, ktoré najlepšie zvládol dnešný víťaz Tobias Johannessen (Uno-X Pro Cycling Team). Zapísal si tak svoje prvé profesionálne víťazstvo. Druhý skončil Jay Vine (Alpecin-Fenix) a tretí zas Antonio Tiberi (:tfr:). Na čele celkového poradia je naďalej Benjamin Thomas (:lts:).   

4. etapa Etoile de Bessèges 2022 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/etoile-de-besseges/2022/stage-4/today/profiles

Nič nezvyčajné

Etapa začala ako typicky šprintérska. V úvodných kilometroch sa vytvoril osemčlenný únik, ktorý sa usiloval vybudovať si čo najväčší náskok na pelotón. V jednom momente sa náskok pohyboval aj na úrovni 3 minút, ktoré však nič neznamenali, keďže cieľ dnešnej etapy sa nachádzal na vrchole stúpania prvej kategórie Mont Bouquet. Z dôvodu toho, že sa jedná o menej známe stúpanie, rozhodli sme sa ho vám predstaviť.

Mont Bouquet na papieri

Na kopec Mont Bouquet vedú tri cesty, pričom nie všetky sú približne rovnako ťažké a dlhé. Najťažší výstup na horu vedie z dedinky Brouzet-lés-Alés a presne táto trasa na vrchol bola súčasťou itinerára 4. etapy. Stúpanie teda malo dĺžku 4,7 kilometra. Priemerný sklon vozovky bol na úrovni 9,2%. Prevýšenie dokopy dosahovalo hodnotu 431 metrov. Najstrmšie pasáže mali sklon 16%.

https://www.cyclingcols.com/col/Bouquet

Ticho pred búrkou

Na méte 44 kilometrov pred cieľom bola situácia naďalej pokojná. Časový rozostup medzi čelom pretekov a pelotónom bol jeden a polminútový. Pretekári si šetrili sily na záver.

Malé zmeny nastali na Côte des Concluses, kde sa z čela pretekov vytvorilo silné kvarteto v zložení Gallopin (:tfr:), Suter (UAD), Zimmermann (:iwg:) a Gougeard (B&B Hotels – KTM). Hlavný balík s lídrom Benjaminom Thomasom (COF) sa však pohyboval minútu pozadu.

Mont Bouquet v praxi

Do úvodného kilometra stúpania pelotón našiel pospolu, keďže poslední cyklisti z celodenného úniku boli pohltení 5 kilometrov pred cieľom. Prvé dva kilometre stúpania prebehli v stabilnom tempe bez útokov. Tempo na čele hlavnej skupiny udával domestik lídra pretekov. Favoriti vyčkávali na ten správny moment k útoku. Thibaut Pinot (fdj:) taktiež.

Austrálčan Jay Vine (Alpecin-Fenix) zaútočil 1,8 kilometra pred cieľom a roztrhol tak vrece mnohých útokov. Jeho nástup tieňoval veľký talent nórskej cyklistiky Tobias Halland Johannessen (Uno-X Pro Cycling Team), ktorý dokázal s Austrálčanom držať krok. Za nimi sa doťahovali viacerí pretekári, no stratu nedokázali stiahnuť. Rovnaký osud postihol aj lídra pretekov Benjamina Thomasa, ktorý pomaličky strácal. Líderský dres však hájil a bránil naozaj usilovne.

Napokon sa však Antonio Tiberi (:tfr:) dokázal dostať do samotného čela, lenže presne vtedy Tobias Johannessen zavelil k finálnemu útoku, vďaka ktorému získal prvé profesionálne víťazstvo. Odsunul tak Jaya Vineho na druhú priečku. Johannessen však nevyzliekol lídra pretekov Thomasa z líderského dresu.

4. etapa Etoile de Bessèges 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra sú na programe záverečné etapy na pretekoch Okolo Valencie a Etoile de Bességes.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár