4. etapa Tirreno-Adriatico 2022: Pogačar opäť nepremožiteľným kráľom

zdroj: Gian Mattia D'Alberto / LaPresse

4. etapa Tirreno-Adriatico 2022 si pre pretekárov pripravila viac ako 200 kilometrov a záverečný klasikársky okruh. Čerešničkou na torte bola stúpanie v Bellante, ktoré režírovalo záverečné kilometre. To ako prvý zdolal Tadej Pogačar (UAD), ktorý momentálne v pelotóne nemá konkurenta. Na druhom mieste skončil Jonas Vingegaard (:tjb:) a tretí zas Victor Lafay (COF). 

Čo sa týka celkového poradia, Tadej Pogačar sa oblieka do modrého dresu lídra pretekov, pretože doterajší líder Filippo Ganna (:ins:) v cieli výraznejšie zaostal. Remco Evenepoel (:dqt:) zaostáva len o 9 sekúnd.

4. etapa Tirreno-Adriatico 2022 – priebeh

Profil:

Profile Stage 4 2022 Tirreno-Adriatico
https://www.tirrenoadriatico.it/en/stages/stage-4-of-the-2022-tirreno-adriatico-cascata-delle-marmore-bellante/

Slávnostný štart

Tak ako do 5. etapy Paríž – Nice nenastúpilo veľa pretekárov, aj na pretekoch dvoch morí sme mohli vidieť rovnaký scenár. Z pretekov napríklad odstúpil Caleb Ewan (:lts:), ktorý je po Petrovi Saganovi (TotalEnergies) ďalším šprintérom, ktorý sa k Jadranskému moru nedostane. Dôvodom odstúpenia bol pociťovaný diskomfort zo včerajšieho pádu.

Početný únik

Do celodenného úniku, ktorý sa vytvoril na 30. kilometri etapy, sa prebojovalo 10 cyklistov v zložení: Calmejane (ACT), Sutterlin (TBV), Restrepo, Caicedo (:efn:), Rosa (Eolo-Kometa), Rubio (MOV), Barguil (Arkéa-Samsic), Grmay (:bex:), Hamilton (DSM) a Simmons (:tfr:). Pelotón im však nedal veľmi pohodlný časový náskok.

Image
https://twitter.com/TirrenAdriatico/status/1501928781690257413/photo/1

Simmons vs. pelotón

Najviac síl z čela pretekov mal Quinn Simmons (:tfr:), ktorý dokázal jazdiť pred pelotónom ešte 20 kilometrov pred cieľom. Jeho náskok mal hodnotu 20 sekúnd. V tom čase však z pelotónu, ktorý vo svojích radoch ukrýval ešte šprintérov, zaútočil Emanuel Buchmann (BOH). Medzera sa však nevytvorila.

Napokon 11 kilometrov pred cieľom bol Quinn Simmons eliminovaný. Hneď potom zaútočil Valentin Ferron (TotalEnergies) a svoju snahu premenil do 10-sekundového náskoku. Ten si udržal až do začiatku záverečného cieľového stúpania. Priestor pre záverečný súboj bol pripravený.

Finále

3 kilometre pred cieľom zaútočil Romain Bardet (DSM). Francúz sa však ale neodtrhol, no tempo sa mierne zvýšilo. Tadej Pogačar (UAD) sa držal na čelných pozíciách. Tie však boli vzdialené Richardovi Carapazovi (:ins:). Úradujúci olympijský šampión nečakane strácal kontakt s favoritmi. Podobne obstál aj Julian Alaphilippe (:dqt:).

2000 metrov do cieľa zaútočil Wilco Kelderman (BOH), ktorého tieňoval Remco Evenepoel (:dqt:). To už ale bola hodená rukavica pre dvojnásobného víťaza starej dámy Tadeja Pogačara, ktorý musel reagovať. Pri sebe mal ešte domestika Marca Solera (UAD).

Útočiť sa ale neprestalo. Tentokrát svoju chuť ukázal Richie Porte (:ins:), no ani jeho náskok nebol definitívny a razantný. Preto do záverečného kilometra prišli všetci favoriti pokope.

Záverečné metre však patrili jednoznačne Tadejovi Pogačarovi, ktorý si celé stúpanie počkal na záverečných 300 metrov. Slovinský megatalent razantne zaútočil a ukázal súperom chrbát. Zvyšok bojoval len o druhé miesto a o čo najmenšiu časovú stratu.

4. etapa Tirreno-Adriatico 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 6. etapa Paríž – Nice a 5. etapa Tirreno-Adriatico.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár