4. etapa Tour de France 2022: fenomenálny van Aert uletel na víťazných krídlach

Tour de France 2022

zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

4. etapa Tour de France 2022 otvorila klasikársku časť starej dámy. Etapa na severe Francúzska medzi mestami Dunkerque a Calais merala 171 kilometrov a obsahovala 6 klasifikovaných stúpaní. Na poslednom k frontálnemu útoku zavelil tím Jumbo-Visma, ktorý tak pripravil pôdu pre víťazný útok žltého Wouta van Aerta. Najkomplexnejší cyklista súčasnosti si tak po troch druhých miestach pripísal prvé víťazstvo. Na druhom mieste finišoval Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) a tretí Christophe Laporte (:tjb:).

Nalini - procycling

Peter Sagan (TotalEnergies) finišoval na 5. mieste a výrazne stratil, v boji o zelený dres. K zaujímavému momentu došlo pri dojazde pelotónu do cieľa, kedy Jasper Philipsen, mysliac si, že zvíťazil, dvíhal ruky nad hlavu. V poetapovom vyjadrení uviedol, že kvôli nedostatočnej tímovej komunikácii absolútne nevedel, že vpredu ešte jazdil Wout van Aert.

 

4. etapa Tour de France 2022 – priebeh

Profil:

https://www.letour.fr/en/stage-4

Slávnostný štart:

Magnus Cort opäť útočí na bodky

Prvý pretekár, ktorý sa pobil o členstvo v celodennom úniku, bol Anthony Perez (COF). Jeho nástup tieňoval priebežný líder vrchárskej súťaže Magnus Cort (:efn:). Jeho hlavným cieľom aj pre dnešok bolo zbieranie bodov do súťaže o bodkovaný dres. Anthony Perez sa teda musel uspokojiť s víťazstvom na šprintérskej prémii.

Šprint v Lumbres

Keďže najväčšie bodové porcie na šprintérskej prémii zobrala dvojica v úniku, z pelotónu sa bojovalo o 15 bodov. Tie získal Fabio Jakobsen (:dqt:), ktorý tak skresal bodovú stratu na Wouta van Aerta (:tjb:) v súťaži o zelený trikot. Žltý Wout van Aert ale opäť navýšil náskok na Petra Sagana (TotalEnergies), ktorý na prémii nemrhal silami a bral len 10 bodov.

Alpecin – Deceuninck zrýchľuje

90 kilometrov pred cieľom na hrot pelotónu zapadli jazdci tímu Alpecin – Deceuninck a razom tempo išlo nahor. V popredí sa držal aj Peter Sagan. Zvlnená pasáž sa blížila, nervozita u šprintérov rástla. Čelné duo si však udržiavalo pohodlný časový náskok 7 minút. Ten sa však na méte 70 kilometrov od cieľa pohyboval na úrovni len 5 minút. Najviac v pelotóne pracoval Giulio Ciccone (:tfr:).

Rekordér Cort

Keďže Magnus Cort zbieral triumfy na vrchárskych prémiách ako na bežiacom páse, došlo k prepisu rekordu, ktorý vytvoril Federico Bahamontes ešte v roku 1958. Federico Bahamontes bol doposiaľ jediný cyklista, ktorý dokázal vyhrať všetkých prvých 8 vrchárskych prémií v rade. Magnus Cort tento rekord prekonal.

Image
https://twitter.com/TeamCOFIDIS/status/1544317528083775492/photo/3

Záver v réžii Jumbo-Visma

Dlhšie v celodennom úniku vydržal Anthony Perez, pohltený bol až 11 kilometrov pred cieľom – na poslednej vrchárskej prémii dňa, kde k frontálnemu útoku zavelil tím Jumbo-Visma so žltým Woutom van Aertom či Jonasom Vingegaardom. Tempo bolo natoľko vysoké, že z poslednej vrchárskej prémie najkomplexnejší pretekár súčasnosti išiel už osamotený. Neďaleko za ním sa trúsili zhluky cyklistov, Wout van Aert si ale išiel za víťazstvom.

Cieľ víta žltého

Wout van Aert si záverečné kilometre časovkárskym spôsobom postrážil, a teda v cieli sa tešil z premiérového víťazstva na tohtoročnej starej dáme (celkovo už siedmeho). Z pelotónu sa bojovalo už len o druhé miesto, ktoré si napokon vybojoval Jasper Philipsen (Alpecin – Deceuninck). Tretí finišoval Christophe Laporte (:tjb:), ktorý len tak potvrdil, že dnešný deň jednoducho patril tímu Jumbo-Visma.

4. etapa Tour de France 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 5. etapa, ktorá prevedie cyklistov cez úseky pavé známe z monumentu Paríž – Roubaix.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár