5. etapa Étoile de Bessèges: Ganna časovkárskym kráľom, Wellens celkovým víťazom

Étoile de Bessèges

zdroj: https://twitter.com/Lotto_Soudal/status/1358445121113620482

51. ročník päťetapových pretekov Étoile de Bessèges vyvrcholil dnes 11 kilometrovou časovkou jednotlivcov v Áles, končiacou na 3-kilometrovom stúpaní. Najlepšie, ako sa predpokladalo, si s ňou poradil úradujúci majster sveta Talian Filippo Ganna (:ins:), a teda na svoje konto si pripísal už druhé víťazstvo za dva dni v tohtoročnej sezóne. „Pippo“ len o desať sekúnd porazil domáceho Benjamina Thomasa (FDJ). Na treťom miestne do cieľa prišiel tímový kolega dnešného víťaza Ethan Hayter, pri čom tím INEOS Grenadiers dnes bude určite spokojný, nakoľko až štyria jeho jazdci sa dokázali umiestniť v Top 10. Desiatku najlepších uzatvára Jake Stewart (FDJ)

Poradie dnešnej etapy

01Filippo GannaINEOS Grenadiers15:00
02Benjamin ThomasGroupama-FDJ+ 10
03Ethan HayterINEOS Grenadiers+ 21
04Tim WellensLotto Soudal+ 29
05Christophe LaporteCofidis+ 31
06Michal KwiatkowskiINEOS Grenadiers+ 34
07Alberto BettiolEF Education-NIPPO+ 35
08Owain DoullINEOS Grenadiers+ 38
09Nils PolittBORA-hansgrohe+ 38
10Jake StewartGroupama-FDJ+ 41

Celkové poradie pre Tima Wellensa

Tim Wellens (:lts:) do dnešnej časovky vstúpil ako priebežný líder celých pretekov s viac ako 40 sekundovým náskokom na svorku prenasledovateľov, medzi ktorými bol aj Greg van Avermaet (ACT) či Nils Politt (:bog:). Tí strácali zhodne 50 sekúnd.

Už pred dnešným bojom proti chronometru sa predpokladalo, že Belgičan Tim Wellens si jednoduchým spôsobom udrží svoju líderskú pozíciu a stane sa novým celkovým víťazom 51. ročníka francúzskeho cyklistického rendez-vous. A tak sa aj stalo. Niekdajší víťaz Brabantského šípu z roku 2018 dokázal zavŕšiť 5 dní strávených v sedle s takmer minútovým náskokom pred druhým Poliakom Michalom Kwiatkowskim (:ins:). Ten svoje umiestnenie na bedni komentoval takto: „5 dní – 5 dobrých krokov do sezóny. Dúfam, že to budeme môcť takto udržať až do neskorej jesene. Veľká gratulácia víťazovi Étoile de Bessèges Timovi Wellensovi a našej rakete – Filppovi Gannovi“

Z krajiny galského kohúta si pódiové umiestnenie v celkovom poradí, 3. miesto, odnáša aj líder tímu Bora – Hansgrohe Nils Politt. Pre tohto mladého Nemca sú to prvé preteky v novom tíme a očividne má formu pred nadchádzajúcimi jarnými klasikami. Z jazdcov z Pro tímov sa najlepšie v celkovom hodnotení umiestnil Clément Carisey, pretekár v službách tímu DELKO. Desiatku najlepších uzatvára Christian Odd Eiking s necelou dvojminútovou stratou.

Image

Cenné dresy

Víťazom bodovacej súťaže sa stal Francúz Christophe Laporte (:COF:), ktorý si zisk dresu pre najlepšieho šprintéra poistil najmä víťazstvom hneď v prvej etape. Dres pre najlepšieho vrchára taktiež zostáva vo Francúzsku, keďže putuje do rúk Alexandra Delettreho (:DKO:). Najlepším mladým jazdcom sa stal Jake Stewart (:GFC:), uzatvárajúci Top 10 GC.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár