5. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Pri mori sa šprintuje

Giro d'Italia 2021
5. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: Fabio Ferrari/LaPresse

5. etapa Giro d’Italia 2021 bude druhou rovinatou šprintérskou príležitosťou na pretekoch. Tim Merlier už triumf má, Giacomo Nizzolo, Elia Viviani, Dylan Groenewegen alebo Peter Sagan ho budú chcieť napodobniť.

>>>Výsledky etapy a priebeh

Prvý dôležitých vrchársky deň v 4. etape vyhral Joe Dombrowski (:uae:) z celodenného úniku. Domáci Alessandro De Marchi (:isn:) sa obliekol do ružového dresu.

streda 12. mája 2021
Dĺžka
: 177 km
Profil: rovinatý, 200 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:10, Modena
Predpokladaný dojazd: ~17:15, Cattolica

5. etapa Giro d’Italia 2021 – trasa

Historicky dôležitá cesta Via Emilia bude tvoriť kostru jednoduchej stredy. Z 200-tisícového mesta Modena bude pelotón smerovať cez Bolognu či Imolu ku Jadranskému moru. Brehy Adriatica jazdci uvidia v slávnej turistickej destinácii Rimini, po ktorej je to pár kilometrov do malého mesta Cattolica, známe svojou kúpeľnou tradíciou.

5. etapa Giro d’Italia 2021 – profil:

5. etapa Giro d'Italia 2021
5. etapa Giro d’Italia 2021

Počas dňa pelotón neuvidí žiadnu prekážku, pôjde o kompletne rovinatú trasu so 177 km. Záverečné kilometre obsahujú pár technických záležitostí. Ostré zákruty prídu tri a dve kilometre pred koncom a rýchly sled zákrut si na šprintérske vlaky počká aj pri samom vstupe do záverečnej tisícky metrov. Potom je to však kompletne priame a rovné. Ideálne pre nefalšovaný rýchlostný súboj.

Počasie

Počas dňa je na dlhej rovnej ceste predpovedaný silný vietor z boku a zozadu. Musel by sa nájsť tím, ktorý by chcel roztrhať balík.

Pravdepodobnosť zrážok je v čase dojazdu iba malá, ale dokázala by sa postarať o vzrušenie. Vietor bude iba slabý a nič neovplyvní, fúkať bude o rýchlosti 5 km/h v poslednom kilometri v smere šprintu.

5. etapa Giro d’Italia 2021 – favoriti

Caleb Ewan a Dylan Groenewegen musia využiť svoju výhodu

Caleb Ewan (:lts:) je v posledných metroch jedným z úplne najrýchlejších jazdcov. Chýba mu však prevaha v tímovej podpore a jazdci ako Jasper De Buyst či Roger Kluge ho nedokázali umiestniť na dobrú pozíciu v 2. etape, ktorá bola šprintérska. Austrálčan má poskytnutý jednoduchší finiš, tak mal by to využiť pri love všetkých etáp z tohtoročných Grand Tours.

Giro d'Italia 2021 cyklámenový dres Caleb Ewan
Caleb Ewan na UAE Tour, © Fabio Ferrari/LaPresse

Dylan Groenewegen (:tjb:) sa po traumatickom incidente na Okolo Poľska zjavne nebojí a v nedeľu šprintoval o štvrté miesto. Nemal najlepšiu pozíciu, ale odhalil slušnú rýchlosť. S viacerými prejdenými kilometrami by sa mal dosť do rytmu a zaútočiť na pódiové umiestnenie, či dokonca zaspomínať na staré časy, v ktorých bol najrýchlejším mužom viacerých šprintov.

5. etapa Giro d'Italia 2021
Dylan Groenewegen. (c) Marco Alpozzi/LaPresse

Tim Merlier si verí, Giacomo Nizzolo naďalej poľuje

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) bude v cyklámenovom drese motivovaný a značne upokojený. Vo svojom typickom dlhom šprinte nezaváhal a môže ukázať, že pomerne neskorý nástup na Grand Tours vo veku 28 rokov vie rýchlo dohnať.Navyše má dobrý šprintérsky vlak.

Giro d'Italia 2021 2. etapa Tim Merlier
twitter.com/giroditalia

Giacomo Nizzolo (:tqa:) bol za Merlierom druhý, ale vyzeral pomerne dobre. Talian získal ďalšie umiestnenie na pódiu, pričom etapu na Gire oficiálne nikdy nevyhral.

Giacomo NIzzolo
Giacomo Nizzolo. (c) Massimo Paolone/LaPresse

Peter Sagan, Elia Viviani alebo Fernando Gavíria

Peter Sagan (BOH) bez dobrej pozície nemá príliš rýchle nohy, aby vyzval vyššie zmienených jazdcov. Bude tak musieť opäť zabojovať o správne koleso, to ho však v Novare stálo veľa síl. Dôležité však bude získať čo najviac bodov do šprintérskej súťaže, v cieli sa rozdáva až 50.

Peter Sagan Giro d'Italia 2021 3. etapa
Peter Sagan. (c) Massimo Paolone/LaPresse

Elia Viviani (COF) je po roku a pol prebudený a ukazuje kvalitnú formu. Nielenže ustál úderné tempo Bory v tretej etape, v rovinatom šprinte vyzeral veľmi dobre a skončil tretí. Navyše, jeho vlak ovládal posledný kilometer a Talian sa o svojich spolujazdcov môže oprieť.

Elia Viviani, (c) Massimo Paolone/LaPresse

Fernando Gavíria (:uae:) má zjavne dobré nohy, ale ani silný výsledok chýba. V druhej etape sa zrazil s vlastným rozbiehačom Molanom, pričom v tretej etape mu šprint nevyšiel. Ak si však v UAE všetko vyrozprávali, podobné chyby by sa nemali opakovať. Kolumbijčan môže napodobniť svojho kolegu Joa Dombrowskeho.

Fernando Gavíria
Fernando Gavíria (vľavo). @UAETeamEmirates/Fizza

Ďalší favoriti

Ďalší záujemcovia o umiestnenie v top 10 sú jazdci ako Matteo Moschetti (:tfr:), Davide Cimolai (:isn:), Lawrence Naesen (ACT), Riccardo Minali (:iwg:) alebo Andrea Pasqualon (:iws:).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár