5. etapa Paríž – Nice 2022 zažila prvé World Tour víťazstvo Brandona McNultyho

Paríž - Nice 2022
Brandon McNulty 2022

zdroj: © A.S.O./Alex Broadway

5. etapa Paríž – Nice 2022 merala 188 kilometrov a profilovo išlo o kopcovitú skúšku. V nej dostal celodenný únik veľký časový náskok, ktorý sa v konečnom svetle ukázal za rozhodujúci, pretože bol to práve uniknutý Brandon McNulty (UAD), ktorý preťal cieľovú čiaru ako prvý. Druhý skončil Franck Bonnamour (B&B Hotels-KTM), ktorý odsunul na tretiu priečku Matteo Jorgenson (MOV). Do žltého dresu sa oblieka Primož Roglič (:tjb:). 

Rodák z Arizony, Brandon McNulty z čelnej skupiny 10 pretekárov, zaútočil na stúpaní Col de la Mure a sólo jazdou svoje úsilie dotiahol do víťazného konca. Zvyšok celodenného úniku bojoval už len o druhé miesto.

Čo sa týka hlavnej skupiny, tá dnešnú etapu poňala tranzitne, a preto nedržala čelo pretekov na dištanc. Napriek tomu sa žltý dres lídra pretekov v cieli prezliekal. V stúpaní Col de la Mure zaostal Wout van Aert (:tjb:), od ktorého mnohí očakávali, že dres lídra udrží aj dnes. Jeho tím však nemusí vešať hlavy, keďže novým lídrom sa stáva ich najväčšia zbraň a favoriť číslo jeden Slovinec Primož Roglič, ktorý dnes odrazil útoky mnohých rivalov.

5. etapa Paríž – Nice 2022 – priebeh

Profil:

https://www.paris-nice.fr/en/stage-5

Oklieštené pole

Na štart 5. etapy sa nepostavilo už 18 pretekárov. Medzi nimi sme mohli nájsť veľa šprintérov, no taktiež aj vrchárov a jazdcov na celkové poradie. Asi najlepším príkladom je Maximilian Schachmann (BOH), pbhajca dvoch triumfov, ktorý preteky za slnkom opustil už dávnejšie. Čech Zdeněk Štybar (:dqt:) taktiež opustil pelotón jazdiaci zo severu Francúzska na juh.

Na štarte ale nechýbal priebežný líder celkovej klasifikácie Belgičan Wout van Aert (:tjb:) a taktiež najväčší favorit na celkový triumf Slovinec Primož Roglič (:tjb:). Len o nich to však dnes nebolo.

Početný únik

Hneď v úvodných kilometroch etapy sa od hlavného poľa oddelila 10-členná skupinka pretekárov v zložení: Ruben Fernandez (COF), Laurent Pichon (Arkea-Samsic), Valentin Madouas (FDJ), Brandon McNulty (UAD), Michael Mørkøv (:dqt:), Matteo Jorgenson (MOV), Harm Vanhoucke (:lts:), Owain Doull (:efn:), Anthony Turgis (TotalEnergies) a Franck Bonnamour (B&B Hotels-KTM). Spoločne si vybudovali až 7-minútový náskok na pelotón. V ňom tempo udával tím Jumbo-Visma.

Dve preteky?

Spočiatku hlavným cieľom uniknutej skupinky cyklistov bolo zbieranie bodov na vrchárskych prémiách. O ne najúspešnejšie bojoval Valentin Madouas, ktorý sa postupne prebojoval na pozíciu virtuálneho lídra bodkovanej súťaže.

Lenže 50 kilometrov pred cieľovou páskou mal celodenný únik k dobru stále 6 minút, a teda razom sa naskytla možnosť bojovať o etapový vavrín. Tomuto scenáru nahrával aj fakt, že v čele nejazdil žiaden pretekár, ktorý by výrazne ohrozoval lídra Van Aerta v žltom drese. Rozhodujúca chvíľa mala nastať na stúpaní Col de la Mure.

Image
https://twitter.com/ParisNice/status/1501898377709117441/photo/1

Col de la Mure

Kopec Col de la Mure meral 7 kilometrov a hneď v prvom zaútočil z čelnej skupiny Brandon McNulty (UAD). V pelotóne nedošlo k výraznému zrýchleniu tempa; dnešným cieľom bolo dôjsť do cieľa bez pádov a zranení. Aj preto tímy ako Jumbo-Visma či TotalEnergies jazdili na čelných pozíciách hlavného poľa. To s avška nepáčilo tímu Arkéa-Samsic, ktorý zavelil k frontálnemu útoku. Medzera sa vška nevytvorila.

https://twitter.com/TeamEmiratesUAE/status/1501922259052736518

Wout van Aert stráca

Tempo tímu Arkéa-Samsic však predsa len prekazilo plány tímu Jumbo-Visma, pretože štyri kilometre pred vrcholom stúpania zaostal priebežný líder Wout van Aert. Samozrejme, vedelo sa, že tento najkomplexnejší cyklista sveta nebude bojovať v celkovom poradí o popredné priečky, ale dnes sa očakávalo, že žltý dres udrží. Jeho tím však smutný byť až tak nemusel, pretože virtuálnym lídrom sa stával Primož Roglič, favorit číslo jeden.

Medzičasom Brandon McNulty na čele si vytváral čoraz väčší náskok na skupinu piatich prenasledovateľov. K dobru už mal 42 sekúnd. Na hlavné pole 5 minút. Tento náskok ešte dokázal zveľadiť na vrchole stúpania, kam prišiel ako prvý.

Guillaume Martin pri chuti

Čo sa týka hlavnej skupiny, necelé 3 kilometre pred vrcholom kopca Col de la Mure zaútočil Guillaume Martin (COF). V celkovej klasifikácii však strácal už veľmi veľa, a preto jeho nástup nikoho neznervóznil. V hlavnej skupine jazdili už len vrchári a favoriti.

Záverečná prekážka

Do cieľa ostávalo 20 kilometrov a situácia na trati bola nasledovná: Vpredu jazdil osamotený Brandon McNulty, ktorý si udržiaval pohodlný minútový náskok pred dvoma prenasledovateľmi (Franck Bonnamour a Matteo Jorgenson). Za nimi sa pohybovali pretekári z dnešného celodenného úniku, ktorí si ešte stále držali náskok pred hlavným poľom. V ňom sme mohli pozorovať všetkých favoritov na celkové víťazstvo a ich domestikov.

Čo mohlo Brandymu McNultymu prekaziť plány vyhrať, bolo záverečné neklasifikované stúpanie. S ním si však poľahky poradil, nedošlo teda k žiadnemu prekvapeniu.

Roglič bez domestikov = spleť útokov rivalov

K nemu však došlo v hlavnej skupine, kde taktovku prevzal tím TotalEnergies. Tempo sa razom zvýšilo a Primož Roglič ostal bez domestikov sám. To si uvedomoval Pierre Latour (TotalEnergies), ktorý sa v útočení spojil s Adamom Yatesom (:ins:). Roglič mal ale všetko pod kontrolou.

O pár sto metrov ďalej zaútočil Daniel Martinez (:ins:), ktorého útok tieňoval Alexander Vlasov (BOH). Dlho sa nenechal prosiť ani Simon Yates (:bex:). Ani tento útok však neposlal favoritov do údolia problémov a výkonostnej krízy. Bol to až Alexander Vlasov, ktorý sa dokázal vzdialiť Primožovi Rogličovi. To Slovinca už trošku nahnevalo, a preto zaútočil aj on. Najlepšia obrana je útok.

Brandon McNulty si zatiaľ jazdil za víťazstvom:

Napokon Američan Brandon McNulty preťal cieľovú čiaru ako prvý. Súboj o druhé miesto vyhral Franck Bonnamour, ktorý odsunul na tretie miesto Mattea Jorgensona.

Hlavná skupina favoritov prišla do cieľa pospolu. Žiadne časové rozostupy sa nevytvorili.

 

 

5. etapa Paríž – Nice 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 6. etapa Paríž – Nice a 5. etapa Tirreno-Adriatico.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár