5. etapa Saudi Tour 2022: Groenewegen udrel po druhýkrát

5. etapa Saudi Tour 2022

zdroj: https://twitter.com/GreenEDGEteam/status/10/photo/1

5. etapa Saudi Tour 2022 merala 139 kilometrov a mala čisto rovinatý profil. Preto sa v cieli z víťazstva tešil šprintér Dylan Groenewegen (:bex:), ktorý tak zažil perfektný pocit déjà vu, keďže na rovnakom mieste dokázal zvíťaziť dva dni dozadu. Druhý skončil Daniel McLay (Arkea – Samsic) a tretí Davide Ballerini (:dqt:). Čo sa týka celkového poradia, líder pretekov Maxim van Gils (:lts:) došiel v skupine víťaza, preto sa stáva historicky druhým víťazom pretekov Saudi Tour.   

Do záverečného šprintu však nemohol prísť Caleb Ewan (:lts:), ktorý 2 kilometre pred cieľom dostal nepríjemný defekt. Z boja o etapový vavrín bol teda eliminovaný. To ale neznamená, že Dylan Groenewegen nezískal kvalitné víťazstvo. Zdôraznil to aj v rozhovore, v ktorom povedal: „Je to veľmi dobrý začiatok roka. Môj tím odviedol kvalitnú prácu, som tak šťastný.“

Posledný kilometer:

5. etapa Saudi Tour 2022 priebeh

Profil:

Image
https://twitter.com/thesauditour/status/1489875188787253252/photo/1

Štart

Klasický priebeh

Hneď od úvodu etapy sa mnoho cyklistov pokúšalo dostať do celodenného úniku, no napokon sa to podarilo iba kvartetu v zložení Jannik Steimle (:dqt:), Anthon Charmig (Uno-X Pro Cycling Team), Martin Bugge Urianstad (Uno-X Pro Cycling Team) a Polychronis Tzortzakis (Kuwait Pro Cycling Team). Na pelotón vedený šprintérskymi celkami si dokázali vybudovať maximálne 2 minúty.

Vyčkávanie na záver

Väčšina centrálnej časti etapy sa niesla v pokojnom duchu. Vietor nefúkal, únik bol kontrolovaný a ďalšie útoky z pelotónu nenastali. Takúto pretekovú situáciu si užíval aj samotný priebežný líder pretekov Maxim van Gils (:lts:). Jeho cieľom bolo iba dôjsť do cieľa bez časovej straty.

Jannik Steimle odoláva

Jediným cyklistom z celodenného úniku, ktorý ešte dokázal odolávať v záverečných 15 kilometroch rozbehnutému pelotónu, bol Jannik Steimle (:dqt:). K dobru mal 30 sekúnd, a teda bola to len vec času, kedy aj tento mladý Nemec svoje úsilie vzdá. Uvedomoval si to aj jeho tím Quick-Step Alpha Vinyl, ktorý sa zoradil na čele pelotónu.

Záverečný šprint

Ako sa predpokladalo, do záverečného kilometra vstupoval pelotón pospolu. Chýbal v ňom však najväčší favorit dňa Caleb Ewan (:lts:), ktorý dostal defekt 2 kilometre pred cieľom. Možnosť vyhrať tak získalo mnoho ďalších cyklistov.

Ako prvý začal šprintovať Danny van Poppel (BOH), no bolo to až príliš skoro. V jeho závetrí jazdil neskorší víťaz Dylan Groenewegen (:bex:), ktorý už na tomto mieste dokázal zvíťaziť dva dni dozadu. Holanďan dokázal perfektne zužitkovať prácu Van Poppela.

Líder pretekov Maxin van Gils (:lts:) došiel v skupine víťaza, čo znamená, že sa stal len druhým víťazom pretekov v Saudskej Arábii. Na druhom mieste skončil ďalší mladý jazdec Santiago Buitrago (TBV) o 36 sekúnd. Tretí z Arabského polostrova odíde Rui Costa (UAD).

5. etapa Saudi Tour 2022 – výsledky

 5. etapa Saudi Tour 2022 – celkové poradie

Pozrite tiež:

Zajtra sú na programe záverečné etapy na pretekoch Okolo Valencie a Etoile de Bességes.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár