5. etapa Tirreno-Adriatico 2022: Po úniku zvíťazil Waren Barguil

Warren Barguil 5. etapa Tirreno Adriatico 2022

zdroj: Gian Mattia D'Alberto - LaPresse

5. etapa na Tirreno-Adriatico 2022 priniesla najkratšiu trať. Na 155 kilometroch pelotón zápolil na klasikárskom profile. Prvú polovicu etapy poznačila dlhá tvorba celodenného úniku. Po ataku päť kilometrov pred cieľom zvíťazil Francúz Waren Barguil. 

V priebežnom poradí stále vedie Tadej Pogačar (:uae:) pred Rencom Evenpoelom (:dqt:) a Thymenom Arensmanom (DSM).

5. etapa Tirreno-Adriatico 2022 – priebeh

Profil:

5. etapa Tirreno 2022

Slávnostný štart

Do pretekov nenastúpil pre žalúdočné ťažkosti Richard Carapaz (:ins:). Spoločne s olympijským víťazom sa na štart nepostavil ani Francúz Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic) i domáci Simone Consonni (COF). Hneď po oficiálnom štarte prišli prvé pokusy o vytvorenie úniku.

Dramatický priebeh

O vytvorenie úniku sa pokúšali početné skupiny pretekárov aj jednotlivci. Dva individuálne ataky predviedol Davide Ballerini (:dqt:). V oboch prípadoch bol pokorený pelotónom. Na úvodných 40 kilometroch prišlo k šiestim neúspešným útokom. Štartové pole nasadilo veľmi rýchle tempo, ktoré znepríjemňovalo vytvorenie úniku. Po 50 kilometroch trate bol balík stále pokope.

Z pretekov odstúpili Nemec Rüdiger Seling (:lts:) a Ukrajinec Mark Padun (:efn:).

100 kilometrov pred páskou sa pelotón rozdelil na dve skupiny. V čelnej skupine nechýbal ani mladý Slovinec Tadej Pogačar (:uae) aj jeho najväčší súper Remco Evenpoel (:dqt:). Tento moment využilo na atak trio Nelson Olivera (MOV), Valentin Ferron (TotalEnergies), Clemén Russo (Arkéa Samsic). Ich náskok sa postupne zvyšoval a narástol na 40 sekúnd.

zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico/status/1502281577803436035/photo/1

Tvorba úniku

Vedúcu trojicu doplnili: Meurise (Alpecin-Fénix), Velasco (AST), Thomas (COF), Restrepo (Dronne Hopper), Albanese, Cavazi (obaja Eolo-Kometa), Ballerini (:dqt:), Brarguil (Arkéa Samsic), Brambila (:tfr:). Na čele sa pohybovalo 12 jazdcov, ktorým nadelený pelotón doprial takmer dve minúty k dobru.

Tempa v hlavnej skupine sa ujal tím UAE Emirates s mužom v modrom drese – Tadejom Pogačarom (:uae:). V polovici dnešnej etapy sa situácia na trati upokojila. V dennom úniku sa však nachádzali zaujímavé mená. Pelotón tak musel jazdiť v strehu a nedať unikajúcim cyklistom pohodlný náskok. Odstup medzi skupinami pomaly rástol a 50 kilometrov pred páskou sa ustálil pod štyrmi minútami.

zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico/status/1502288861367578629/photo/1

Kopcovité finále

V roku 2017 sa na Tirreno-Adriatico v piatej etape a v rovnakom cieľom meste Fermo radoval z víťazstva Peter Sagan (TotalEnergies). Slovák na tohtoročnej edícii pretekov na svoj triumf nenadviaže, potom ako z pretekov odstúpil.

Posledných 30 kilometrov sa odohralo na krátkych a výbušných stúpaniach. Pelotón skresal svoje manko o minútu. Čelná skupina však ohrozovala aj modrý dres Tadeja Pogačara (:uae:). V balíku sa začalo zrýchľovať a odstup medzi skupinami klesal.

20 kilometrov pred cieľom prišli prvé ataky vo vedúcej skupine. Denný únik sa roztrhal. Na čele zostalo s osem pretekárov. V pelotóne pracoval tím UAE Emirates, ktorí si chcel udržať modrý dres. Náskok vedúcej skupiny klesal pomaly. Päť kilometrov pred cieľom bol odstup na hranici minúty.

V týchto momentoch atakoval na čele pretekov Waren Barguil (Arkéa Samsic). Stíhalo ho päť jazdcov. Francúza už nedokázali pokoriť. Po celodennom úniku sa tak mohol tešiť z víťazstva. Na cieľovej rovine sa špurtovalo o druhé miesto, ktoré získal Xandro Meurisse (Alpecin-Fénix). Pódium doplnil treťou priečkou Simone Velasco (AST).Dvojnásobný víťaz Tour de France Tadej Pogačar (:uae:) udržal modrý dres.

Výsledky – 5. etapa


V sobotu sú na programe ďalšie etapy na Paríž – Nice i Tirreno-Adriatico.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár