6. etapa Paríž – Nice 2022: Mathieu Burgaudeau triumfoval z úniku doslova o čas!

Paríž - Nice 2022
6. etapa Paríž - Nice 2021

zdroj: A.S.O./Alex Broadway

6. etapa Paríž – Nice 2022 bola celkovo najdlhšia etapa 80. ročníka pretekov za slnkom. Na pretekárov čakalo až 213 kilometrov a 5 klasifikovaných stúpaní. Alpské stúpania to síce neboli, no favoriti na celkové poradie aj dnes museli byť v stredu. V cieli sa napokon z víťazstva radoval Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), ktorý si pripisuje prvé profesionálne víťazstvo v kariére. Druhý skončil Mads Pedersen (:tfr:) a tretí Wout van Aert (:tjb:). Žltý dres si postrážil Primož Roglič (:tjb:). 

Mathieu Burgaudeau zaútočil 9 kilometrov pred cieľom. Najprv sa mladý Francúz usiloval vyhrať šprintérsku prémiu, no jeho náskok sa naďalej zvyšoval. Preto sa rozhodol vo svojom úsilí pokračovať a skúsiť šťastie. To napokon stálo na jeho strane, pretože do poslednej chvíle nebolo jasné, či víťazom sa stane on, alebo to bude niekto z hlavnej skupiny. Tá sa neustále približovala no nie dostatočným spôsobom. Ak by cieľová čiara bola o meter ďalej, Mathieu Burgaudeau by dnes pravdepodobne nestál ani na pódiu. Tomu sa hovorí pravá napínavá cyklistika.

6. etapa Paríž – Nice 2022 – priebeh

Profil:

https://www.paris-nice.fr/en/stage-6

Slávnostný štart:

Na štart sa opäť postavilo menej pretekárov. Hlavným dôvodom je zúracia viróza naprieč celým pelotónom spoločne s typickými cyklistickými zraneniami. Asi najviac zdecimovaný je tím Israel-Premier Tech, za ktorý jazdí už len Kanaďan Hugo Houle.

Celodenný únik

Už v úvodných kilometroch sa začal formovať celodenný únik. Doň si napokon naskočili šiesti pretekári v zložení: Johan Jacobs (MOV), Valentin Madouas (FDJ), Julius van den Berg (:efn:), Yevgeniy Federov (AST), Victor Koretzky (B&B Hotels-KTM) a Sébastien Grignard (:lts:). Na pelotón si dokázali vybudovať náskok necelých 5 minút.

Image
https://twitter.com/ParisNice/status/1502251453028741129/photo/1

Odstúpenia pokračujú

Aj počas etapy sme mohli vidieť niekoľko cyklistov odstúpiť z pretekov. Azda najvýznamnejším menom bol šprintér Fabio Jakobsen (:dqt:), ktorý však šancu získať etapový vavrín už mať nebude, keďže cez víkend sú na programe horské etapy.

Pelotón kontroluje

Postupne ako sa počet kilometrov do cieľa znižoval, bolo jasné, že dnešný únik nedostane takú voľnosť ako v priebehu včerajška. Na méte 60 kilometrov pred cieľom mala šestica na čele k dobru už len necelé dve minúty. Početný pelotón mal situáciu na trati pod kontrolou; čelné rady okupovali tímy, ktoré vo svojom centre chránili favoritov na celkový triumf.

Image
https://twitter.com/ParisNice/status/1502259390568669186/photo/1

Col de l’Espigoulier

Posledné stúpanie dňa začalo na 174 kilometri etapy, kedy na čele jazdila už len pätica. Len o 40 sekúnd pozadu jazdilo hlavné pole. Začalo sa však útočiť. Najlepšie vrchárske schopnosti z úniku predviedli Johan Jacobs a Victor Koretzky, ktorý zaútočil a roztrhal tým čelné kvinteto. Útočilo sa aj z hlavného poľa, z ktorého odišiel Matthew Holmes (:lts:). Zakrátko si vybudoval 20-sekundový náskok a trielil za dvojicou v čele.

6 kilometrov na vrchol hákového stúpania sa Matthew Holmes dolepil na dvojicu Koretzky, Jacobs. S tým sa však neuspokojil a hneď padol na čelnú pozíciu. Pokračoval teda v snahe získať body do vrchárskej súťaže. Vyselektované hlavné pole ale nebolo ďaleko.

Napokon to však Matthew Holmes dokázal dotiahnuť až na vrchol stúpania pred hlavným poľom. Získal 5 bodov a cieľ bol naplnený. Hlavné pole trojicu v čele eliminovalo pol kilometra po prejdení vrcholu stúpania. Do cieľa ostávalo 26 kilometrov.

Andersen pokúša

23 kilometrov pred cieľom zaútočil Soren Kragh Andersen (DSM), čím stimuloval zvýšenie tempa aj v hlavnej skupine. V nej sme stále mohli vidieť jazdiť šprintérov ako Bryan Coquard (COF) či Cees Bol (DSM). Lenže o 9 kilometrov ďalej sa hlavné pole rozdelilo. A práve v skupine, ktorá zaostala, sa nachádzal Cees Bol, no aj David Gaudu (FDJ). Čo sa týka Sorena Kragha Andersena, jeho úsilie nenašlo pochopenie u rivalov.

Súboj o bonifikačné sekundy

Záverečným spestrením pred vyvrcholením etapy bol boj o 3 bonifikačné sekundy. Kilometer pred šprintérskou prémiou zaútočil Olivier le Gac (FDJ) a Christophe Laporte (:tjb:). 3 bonifikačné sekundy ale vyhral Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), ktorý pokračoval v úniku. 7 kilometrov ho delilo od víťazstva.

Záver akoby na klasikách

Mathieu Burgaudeau 4 kilometre pred cieľom vážne útočil na víťazstvo v etape. Jeho náskok bol 18-sekundový a v hlavnej skupine sa nespolupracovalo. Preto šprintéri ako Mads Pedersen (:tfr:) či Bryan Coquard museli pomýšľať len na boj o druhé miesto.

Nechytateľný Burgaudeau

2 kilometre pred cieľom Christophe Laporte signifikantne zvýšil tempo, až sa nechtiac odtrhol od zvyšku hlavného poľa. Takáto stíhacia jazda vôbec nebola efektívna.  Mathieu Burgaudeau jazdil životné preteky. Bola to hra 8 sekúnd a menej ako 100 metrov. Bol to epický záver najdlhšej etapy, ktorý napokon skončil šťastne pre Francúza Burgaudeaua. Francúzsky jazdec si tak pripisuje prvé profesionálne víťazstvo v kariére, na ktoré nezabudne, pretože ak by bola cieľová čiara o meter ďalej, na pódiu by dnes neskončil.

6. etapa Paríž – Nice 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 7. etapa Paríž – Nice6. etapa Tirreno-Adriatico.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár