6. etapa Tirreno – Adriatico 2021: Würtz Schmidt vyhral. Sagan a šprintéri bez šance

6. etapa Tirreno - Adriatico 2021

zdroj: Marco Alpozzi- LaPresse

Peter Sagan a ostatní šprintéri nemali v pondelok šancu bojovať o víťazstvo. Slovák skončil na 14. mieste v pelotóne so stratou 1:09 min. 6. etapa Tirreno – Adriatico 2021 patrila únika dňa, z ktorého vyhral Dán Mads Würtz Schmidt (:isn:). Slovinec Tadej Pogačar (:uae:) sa pred záverečnou časovkou pohodlne udržal na čele celkového poradia.

Veľké tímy začali v pelotóne pracovať neskoro, vtedy mal únik dňa zložený zo šiestich jazdcov šesťminútový náskok. Keď sa vstupovalo do posledných 20 km, brejk mal výhodu troch minút. Pri neskorej reakcii šprintérskych tímov v rovinatej etape sa tak životnej šance chytil 26-ročný Mads Würtz Schmidt.

V Lido di Fermo šprintovala o víťazstvo malá skupinka, v ktorej jednoznačnú rýchlosť preukázal jazdec z Israel Start-Up Nation. Druhý skončil Brent Van Moer (:lts:) a tretí Simone Velasco (Gazprom RusVelo).

„Bola to ťažká etapa od začiatku. Najprv som sa chcel uvoľniť s dvoma jazdcami, ale to sa nestalo. Unikol som s druhou skupinou a dostali sme sa do cieľa. Pracovali sme spolu a mysleli sme na to, že musíme do toho dať všetko,“ povedal v cieli Schmidt. „Vo finále som sa cítil dobre. Znamená to pre mňa veľa, nevyhral som odkedy som profesionál a je to pre mňa veľká úľava.“

Peter Sagan sa zapojil špurtu pelotónu o menšie priečky, kde sa umiestnil ôsmy. Súboj o siedme miesto v etape vyšiel najlepšie pre Tima Merliera (Alepcin-Fenix) pred Davidem Ballerinim (:dqt:). Tí ale nebudú spokojní, keďže prepásli šancu o druhý špurtérsky súboj na pretekoch.

V utorok sa preteky ukončia tradičnou časovkou v San Benedetto del Tronto. 22-ročný Slovinec Pogačar by tam mal potvrdiť svoje celkové víťazstvo. Na druhého Wouta van Aerta (:tjb:) má veľký náskok 1:15. Aj napriek tomu, že Belgičan je lepším časovkárom, táto medzera sa 11-kilometrovej trase len ťažko zmaže. Do časovky vstupuje Talian Filippo Ganna v pozícii úplne najväčšieho favorita.

Ako prebehla 6. etapa Tirreno – Adriatico 2021?

Posledná riadna etapa pred časvokou

Aj napriek tomu, že sa na trase dlhej 169 kilometrov vyskytovali viaceré stúpania, predpokladal sa hromadný dojazd s ľahkým priebehom. Jazdci v nedeľu zažili brutálnu etapu a dokonca aj jej hlavný protagonista Mathieu van der Poel bol so silami na konci. V závere sa okolo mesta pri Jadranskom mori Lido di Fermo prešlo krátkym kilometrovým stúpaním. Po ňom nasledovala rovinatá pasáž. V poslednom kilometri rolu zohrala šikana päťsto metrov pred cieľom.

Profil: 6. etapa Tirreno – Adriatico 2021

6. etapa Tirreno - Adriatico 2021
6. etapa Tirreno – Adriatico 2021. zdroj: tirrenoadriatico.it

Únik

Timo Roosen (:tjb:), Ivan García Cortina (MOV) a Michael Gogl (:tqa:) po včerajšej etapy odstúpili, počas nej tak urobili ešte Jonas Rickeart (Alpecin-Fenix) a Lukasz Wiszniowski (:tqa:). Pelotón zložený zo 166 jazdcov sa v Castelraimondo vydal smerom ku pobrežiu za slnečného počasia s 11 ºC.

Po prvom pokuse malej skupiny bol brejk pohltený, vzápätí sa však osamostatnil ustálený únik dňa. Boli v ňom Simone Velasco (Gazprom Rusvelo), Jan Bakelants (:iwg:), Mads Würtz Schmidt (:isn:), Brent Van Moer (:lts:), Nelson Oliveira (MOV) a Emils Liepinš (:tfr:).

Na jedinej vrchárskej prémii dňa bol prvý Schmidt., ktorý bol vpredu aj počas štvrtej etapy. Dán skončí vo vrchárskej klasifikácii druhý, ale dnes mal zelený dres. Súťaž oň zajtra vyhrá Pogačar, ktorý ale zároveň nosí cennejší trikot.

Únik v 6. etape Tirreno - Adriatico 2021
Únik v 6. etape Tirreno – Adriatico 2021. zdroj: Marco Alpozzi- LaPresse

Šprintérske tímy ťahajú až príliš neskoro

Počas dňa mali náskok šiestich minút, vyše 90 km do konca za to v pelotóne zobral UAE Team Emirates pre Pogačara a špurtéra Fernanda Gavíriu. Jazdcov dopredu poslal aj Alpecin-Fenix a Deceuninck – Quick Step pre pre Tima Merliera, respektíve Davide Balleriniho. Svoje si odpracoval jeden z mnohých Čechov na pretekoch Zdeněk Štybar (:dqt:).

Pri 40 km do konca sa podarilo stiahnuť náskok len o dve minúty a únik cítil veľkú šancu. Mal v ňom veľmi silných tempárov ako Schmidta, niekoľkonásobného majstra Portugalska v časovke Oliveriu alebo člena šprintérskeho vlaku z Treku Liepinša. Taktiež skúsený Belgičan Bakelants čakal na svoju príležitosť. Od tvrdého pádu na Okolo Lombardie 2017 sa mu veľmi nedarí.

Simon Carr tvrdo narazil, ale pokračoval

58 km pred cieľom narazil Simon Carr (:efn:) do ostrovčeku a vyletel do dopravnej značky v strede cesty. Ostal ležať na zemi, ale už o minútu stál na nohách a po krátkej obhliadke lekárom sa posadil na bicykel. Brit v prvom roku vo World Tour zažíva prvé úspešné preteky v kariére. Vo veku 22 rokov skončil v sobotnej kráľovskej etape na Prati di Tivo na prelomovom ôsmom mieste.

Problémy mal tretí jazdec celkového poradia Mikel Landa (TBV). 20 km pred cieľom mal poruchu na bicykli a trojica tímových kolegov mala za úlohu ho dostať naspäť, čo sa im aj podarilo.

Náskok neklesal

Lotyšský jazdec Liepinš bol prvý na jedinej šprintérskej prémii dňa 33 km pred cieľom. Bodovaciu súťaž má však takmer istú najkonzistentnejší pretekár podujatia Wout van Aert (:tjb:).

Pelotón mal s métou 15 km do konca stratu 2:30 min, čo pri nízkej náročnosti trasy znamenalo takmer istú výhru jedného z jazdcov vpredu. Cofidis a Team DSM sa zapojili do stíhania príliš neskoro.

19 km pred cieľom z čela hlavnej grupy zaútočil časovkár Stefan Küng (FDJ), ale nikam to neviedlo. Na podobný výlet sa o desať kilometrov vydal jeho kolega Kevin Geniets (FDJ).

V záverečných 8 km na poslednom prejazde stúpania odpadol z čelnej skupinky Liepinš. Vo finálnom kilometri Oliveira viedol skupinku do cieľa. Spoza jeho kolesa sa na vzduch dostal Mads Würtz Schmidt a od značky 150 metrov viedol až na pásku. Nepredbehol ho ani zrýchľujúci Belgičan Van Moer. Dán vyhral o dĺžku kolesa.

Doterajším najlepším umiestnením Schmidta bola druhá priečky z menšieho podujatia Rund um Köln z roku 2017. Tento rok začal sľubným piatym miestom na Étoile de Bessèges a na Tirrene sa zapísal na listinu víťazov World Tour etáp.

Výsledky: 6. etapa Tirreno – Adriatico 2021

Poz.JazdecTímČas
01Mads Würtz SchmidtIsrael Start-Up Nation03:42:09
02Brent Van MoerLotto Soudal+ 00
03Simone VelascoGazprom-RusVelo+ 00
04Jan BakelantsIntermarché-Wanty-Gobert+ 00
05Nelson OliveiraMovistar Team+ 00
06Emils LiepinsTrek-Segafredo+ 25
07Tim MerlierAlpecin-Fenix+ 01:09
08Davide BalleriniDeceuninck-Quick Step+ 01:09
09Elia VivianiCofidis+ 01:09
10Max KanterTeam DSM+ 01:09

Priebežné poradie: 6. etapa Tirreno – Adriatico 2021

Poz.JazdecTímČas
01Tadej PogacarUAE Team Emirates26:24:59
02Wout Van AertJumbo-Visma+ 01:15
03Mikel LandaBahrain Victorious+ 03:00
04Egan BernalINEOS Grenadiers+ 03:30
05Matteo FabbroBORA-hansgrohe+ 03:54
06Tim WellensLotto Soudal+ 04:30
07Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 04:42
08Romain BardetTeam DSM+ 05:03
09Vincenzo NibaliTrek-Segafredo+ 05:54
10Simon YatesTeam BikeExchange+ 06:58

Výsledky: firstcycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár