6. etapa Tirreno-Adriatico 2022: Suverénny Tadej Pogačar si víťazstvom zaistil modrý dres

zdroj: zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico/status/1502663939716485127/photo/1

6. etapa Tirreno-Adriatico 2022 priniesla najdlhšiu trať od roku 2010. V závere 215 kilometrovej etapy čakali na pelotón dva prejazdy stúpania Monte Carpegna. Náročný záver etapy, suverénnym nástupom 16 kilometrov pred cieľom, pokoril Tadej Pogačar (:uae:). Slovinec si zaistil zisk modrého dresu. 

6. etapa Tirreno-Adriatico 2022 – priebeh

Profil:

 

zdroj: tirrenoadriatico.it/en/stages/stage-6-of-the-2022-tirreno-adriatico-apecchio-carpegna/

Slávnostný štart

Na trať pretekov dvoch morí sa vydalo 155 cyklistov. V modrom drese jazdil Tadej Pogačar (:uae:). Boj o celkové víťazstvo bol stále otvorený. Belgičan Remco Evenpoel (:dqt:) strácal na víťaza Tour de France len deväť sekúnd. Po ostrom štarte sa zvýšilo tempo v pelotóne.

Denný únik

O 15 kilometrov neskôr prišli prvé pokusy o vytvorenie celodenného úniku. Odpútalo sa kvarteto, ktorého náskok začal pomaly stúpať. Na čele sa pohybovali Benoit Cosnefroy (ACT), Marco Haller (BOH), Davide Bais (Eolo-Kometa) a Alexander Konychev (:bex:). Odstup sa vyšplhal na minútu. Tímy Trek – Segafredo a Israel-Premier Tech nechceli úniku dopriať pohodlný náskok a udávali tempo v pelotóne.

30 kilometrov po štarte došlo k pádu v balíku, ktorý si odniesol Jhonatan Narvaéz (:ins:). Kolumbijčan z pretekov odstúpil. Do vedúcej skupiny sa dotiahli ďalší jazdci: Julian Alaphilppe (:dqt:), Alex Aranburu (MOV), Luis Mas Bonet (MOV), Quinn Simmons (:tsf:) a Mikkel Honoré (:dst:). Unikajúca skupina deviatich cyklistov mala k dobru štyridsaťpäť sekúnd. Odstup sa stále zvyšoval a celodenný únik bol vyprofilovaný.

zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico/status/1502602070523842560/photo/1

Pokojný priebeh

Situácia na trati sa upokojila a celodenný únik bol vyprofilovaný. Odstup sa postupne zvyšoval. 150 kilometrov pred cieľom bol už štvorminútový. Tempo v hlavnom poli udával tím UAE Emirates s vedúcim mužom celkového poradia spoločne s tímom Arkéa Samsic.

Náskok vedúcej skupiny sa stále pohyboval medzi štyrmi a piatimi minútami. Štartové pole čakalo na záverečný kopec, ktorý museli pokoriť dvakrát. Počas dňa z pretekov odstúpili Kolumbijčan Harold Tejada (AST), Talian Elia Viviani (:ins:) a Belgičan Tim Wellens (:lts:).

zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico/status/1502644883546324994/photo/1

Finále na Monte Carpegna

Celodenný únik sa začal deliť. 37 kilometrov pred cieľom sa začala skupina piatich jazdcov prvýkrát stúpať na kopec Monte Carpegna. Oklieštený pelotón strácal na čelo pretekov v týchto momentoch jeden a pól minúty. V hlavnej skupine zvyšoval tempo tím UAE Emirates.  Prvý výstup na Monte Carpegna pokoril ako prvý Quinn Simmons (:tsf:). Kontakt s balíkom začal strácať ašpirant na modrý dres Remco Evenpoel (:dqt:).

Skupina favoritov pokorila posledného jazdca z pôvodného denného úniku, Američana Quinna Simmonsa (:tsf:), ešte pred druhým stúpaním. 23 kilometrov pred cieľom atakoval Pello Billbao (:tvb:). Jeho pokus však malá skupina favoritov zmazala. Rýchle tempo selektovalo favoritov.

Z vedúceho kvarteta zaútočil v stúpaní 16 kilometrov pred páskou muž v modrom drese Tadej Pogačar (:uae:). Na atak 23-ročného cyklistu nedokázal nikto odpovedať. Slovinský megatalent nenechal nič na náhodu. Svojim nástupom dokázal nielen získať etapový triumf, ale poistil si aj celkové víťazstvo na 57. ročníku Tirreno-Adriatico. Na druhom mieste finišoval Dán Jonas Vingegaard (:tjb:). Tretia priečka patrila Španielovi Mikelovi Landovi (TBV).

Výsledky – 6. etapa

Zajtra cyklisti absolvujú záverečné etapy pretekov Paríž-Nice i Tirreno-Adriatico.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár