6. etapa Tour de France 2020 preview: Test na Mont Aigoual

Tour de France 2020

6. etapa Tour de France 2020 by mala priniesť ďalšiu akciu v celkovom poradí. Finišuje sa na kopci končiacom na Mont Aigoual po strmom príjazde. Bez šance nie je ani únik, ktorý stále čaká na svoju príležitosť na Tour de France.

6. Etapa sa už konala. Priebeh a výsledky nájdete v samostatnom článku na tomto odkaze.

3. septembra 2020
Dĺžka
: 191 km
Profil: kopcovitý, 3087 nastúpaných metrov
Štart: 12:00 LSEČ v Le Teil
Predpokladaný dojazd: od 16:45– 17:14 LSEČ v Mont Aigoual

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať na Tisport Live TV. Užite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

Trasa 6. etapy Tour de France 2020

Konvoj sa nachádza v Centrálnom masíve. Začína sa v malebnej dedinke Le Teil, aby sa pokračovalo smerom na juhovýchod. Pokračuje sa po vyslovene rovinatom profile. Zajtra sa tam neočakáva vietor, takže malo by ísť o pohodlnú jazdu. Tentokrát by sa skorý únik už mal vytvoriť, aj keď mu chýba motivácia v podobe šprintérskej prémie či vrchárskych bodov v prvej časti etapy.

Rýchlostná prémia príde po 125 kilometroch. Šancu na nej budú mať aj šprintéri, ktorí naozaj o body bojujú. Zatiaľ to vyzerá na vyrovnaný súboj Sam Bennett – Peter Sagan. Momentálne má navrch Ír a aj zajtra využijú šancu na získanie jediných bodov na rovine. Potom je tu malý kopček tretej kategórie.

Profil 6. etapy Tour de France 2020:

6. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Jednotvárny profil sa zmení na 155. kilometri. V dedide Le Vigan sa začína finálna sekcia stúpaní dlhá približne 30 km. Najprv to je trojkové Col de Mourèzes (6,1 km o sklone 7,3%), po ňom nasleduje krátke klesanie. Po ňom príde najťažšia skúška dňa v podobe Col de la Lusette (11,7 km – 7,3%). Jeho prvá časť sa drží pri sklonoch od 6 do 8 percent. V druhej polovici sa ale prichádza na strmé pasáže s 9 či 12 percentami po úzkych cestičkách. Pod vrcholom sa to narovnáva. Na konci sa nachádza prémia s označením „B“. Prvý jazdec, ktorý ju prejde, získa 8 bonusových sekúnd, druhý 6, tretí 2. Po tomto bode ostáva ešte 14 km do cieľa, kde sa ešte bude trochu klesať.

Záver je tvorený finišom k observatóriu na kopci Mont Aigoual (8,3 km – 4%). Ťažko sa tu budú robiť rozdiely, keďže tempo bude vyššie, hlavne kvôli menším sklonom. Preto sa pýta odvážny útok na predchádzajúcom stúpaní. Finišuje sa vo výške 1560 metrov nad morom. To by nemalo negatívne ovplyvniť žiadneho pretekára.

Mapa 6. etapy Tour de France 2020:

6. etapa Tour de France 2020 mapa
zdroj: letour.fr

Na začiatku sa predpokladá príjemné počasie s teplotami okolo 22 ºC, ktoré bude jazdcov sprevádzať po celom dni. Na kopci to ale bude trochu nižšie. Prehánky sa neočakávajú, aj keď Mont Aigoual má prezývku „dažďová hora“. Na programe nie je ani vietor.

6. etapa Tour de France 2020 – favoriti

Ide o ďalšiu epizódu, kde sa bude pozerať na celkových favoritov. Ak by úniku nebol darovaný priestor, práve oni by si to rozdali o víťazstvo. Je však pravdepodobné, že Jumbo-Visma a ostatní favoriti by radi premerali svojich konkurentov a zajtrajší kopec im ponúka skvelý priestor.

Najlepšie vyzerá Primož Roglič (:tjb:). Slovinec vyhral štvrtú etapu. Finišovalo by sa pravdepodobne v rovnakom špurte favorizovanej skupiny. 30-ročný jazdec má najlepšie nohy pre takýto výbušný typ finále a preto je hlavným favoritom do etapy. O jeho tíme, kde perfektne pracujú Van Aert, Kuss či George Bennett, sa ani nemusíme rozprávať. Dlhý útok možno vyskúša Tom Dumoulin (:tjb:). Uvidíme, ako si to v tíme Jumbo-Visma spočítajú.

Roglič
Roglič víťazí v 4. etape | zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Tadej Pogačar (:uae:) je ďalším veľkým favoritom. 21-ročný Slovinec má taktiež kvalitnú koncovku. Po druhom mieste pri Rogličovom víťazstve je jasne vo výbornej kondícii. Uvidíme, či to bude chcieť útočný typ otvoriť už skôr, alebo zvíťazí taktika a skorý dátum v Tour.

adej Pogačar - najlepší mladý jazdec doterajšieho priebehu
Tadej Pogačar – najlepší mladý jazdec doterajšieho priebehu | zdroj: twitter.com/SFME_Mag

Adam Yates (:mts:) je rovnako v dobrom stave. Jedinou nevýhodou je, že možno jeho tím nebude ťahať pelotón od začiatku, keďže podľa nepísaných pravidiel na ňom spadá táto zodpovednosť pri držaní žltého dresu. Vtedy by sa daroval priestor úniku. Adam je však posilnený žltým dresom a túži vyhrať etapu. V tíme ho môže zastúpiť Esteban Chaves (:mts:).

Adam Yates
Adam Yates v žltom drese | zdroj: twitter.com/LaBicicletaNews

Stále sa môžu ukázať všetci

Egan Bernal (:ins:) ešte údajne nie je v najlepšej forme. Na mediálne ťahy sme si zvykli a Kolumbijčan môže hocikedy prekvapiť.

Žltý dres by si rád po bizarnej penalizácii opäť obliekol Julian Alaphilippe (:dqt:). Jeho tím nebude pod tlakom a môže mu pripraviť kvalitnú pozíciu pred záverom, aby predviedol najlepší špurt.

Ďalšími kvalitnými borcami z celkového poradia sú Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Miguel Ángel López (AST), Guillame Martin (COF), Rigoberto Urán (:efd:), Bauke Mollema (:tfr:), Romain Bardet (:alm:), Daniel Martínez (:efd:) či Mikel Landa (:bmt:). Thibaut Pinot (FDJ) je po páde, ale na prvej vrchárskej previerke nevyzeral úplne mimo dosah prvých priečok. Zotavuje sa aj Emanuel Buchmann (BOH). Nemec je po páde spred Tour v lepšom stave, ale na víťazstvo to zatiaľ ešte nevyzerá.

Guillame Martin
Guillame Martin útočí, za ním Roglič a Alaphilippe | zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Ak by sa ale daroval priestor úniku, môžeme len hádať jeho zloženie. Na rad by prišli vrchári druhého sledu ako Davide Formolo (:uae:), Ben Hermans (:isn:), Ilnur Zakarin (:ccc:), Jesús Herrada (COF) alebo Thomas De Gendt (:lts:). V úniku či hlavnej skupine je nebezpečný Alexej Lutsenko (AST).

V predošlej etape stratil Nico Roche (:sun:) niekoľko minút, aj keď nebol súčasťou pádu a profil bol jednoduchý. Znamená to, že sa chystá na túto etapu? Z úniku by sa mu to podarilo a ide o čierneho koňa etapy.

5. etapa Tour de France 2020 – naše tipy

Primož Roglič. Je hladný po ďalšom úspechu, je v najlepšej forme a momentálne zažíva jeho tím skvelé chvíle, aj po dnešnom víťazstve Van Aerta. Kurz na jeho triumf je na stránke nášho partnera, stávkovej spoločnosti Tipsport, 4,50:1.

Alebo veríte jeho krajanovi Tadejovi Pogačarovi? Jeho kurz je 10,00:1. Ak si ale myslíte o favoritoch hocičo, zaregistrujte sa na tomto odkaze TU a získajte vstupný bonus 15 € zadarmo s možnosťou získania až 4000 € zadarmo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár