Sam Bennett, Van Aert či Sagan po 5. etape Tour de France 2020

Sam Bennett

zdroj: twitter.com/cyclecollective

5. etapa Tour de France 2020 sa najprv niesla v mimoriadne pokojnom priebehu. Dokonca sa ani nevytvoril únik dňa. V hektickom šprinte po technickej a zvlnenej trase vyhral Wout van Aert (:tjb:). Belgičan pokračuje vo svojej neuveriteľnej sezóne. Čistí šprintéri Cees Bol (:sun:) a Sam Bennett (:dqt:) skončili za ním. Posledný menovaný sa vďaka prvému miestu na šprintérskej prémii dostal na čelo bodovacej klasifikácie. Peter Sagan (BOH) bol dnes štvrtý na rýchlostnej prémii, ale aj v cieli.

Julian Alaphilippe (:dqt:) dnes stratil žltý dres po kurióznej situácii. 17,1 km pred cieľom si zobral fľašu od pracovníka tímu Deceuninck – Quick Step. Brať potraviny či bidóny je však dovolené iba po hranicu 20 km. Novým lídrom sa stal Adam Yates (:mts:).

Prostredníctvom vyjadrení po etape vám prinášame sumár hlavných bodov 5. etapy Tour de France 2020.

Wout van Aert (:tjb:):

„Posledné kilometre boli do kopca. Táto etapa mi vyhovovala. Som veľmi šťastný, že som mohol vziať svoju vlastnú šancu do rúk. Bolo to hektické finále, ale inak to bola najjednoduchšia etapa, akú som na pretekoch kedy absolvoval. Dokázal som sa vzchopiť po mojom včerajšom výkone, hlavne preto, že táto etapa bola zo začiatku veľmi ľahká. Mám aj dobrú formu, preto sa ľahšie zotavím.“

„Tím Sunweb mal dobrú výhodu. Keď som videl Bola nastupovať, išiel som aj ja. Nakoniec to stačilo na víťazstvo o pol kolesa, ale to sa počíta. Teraz, keď mám víťazstvo, môžem podporiť mojich lídrov ešte lepšie. Obaja [Roglič i Dumoulin, pozn. red.] ukázali dobré nohy. Zajtra je dôležitý deň,“ povedal pre televízie v oficiálnom rozhovore po pretekoch.

Wout van Aert 5. etapa Tour de France 2020 Sam Bennett piaty
Cieľová fotografia | zdroj: twitter.com/SEGcycling

25-ročný belgický fenomén získal ďalšie víťazstvo po Strade Bianche, Miláno – San Remo, belgickom šampionáte v časovke a etape na vrchárskom Critérium du Dauphiné. Jednoznačne je najvšestrannejším jazdcom na svete. Ešte včera až do predposledného kilometra trhal skupinu absolútne najlepších vrchárov na podujatí, z čoho ťažil jeho líder a neskorší víťaz Primož Roglič. Dnes vyhral špurt nad najlepšími na podujatí, aj keď konkurencia je o niečo menšia. Rovnaké kvality ukázal napríklad aj vlani, kedy po ešte ťažšom priebehu porazil čistokrvných šprintérov v Albi.

Na Tour prišiel ako superdomestik pre jazdcov na celkové poradie Rogliča a Dumoulina. Šancu na samostatné vyniknutie mal dostať iba sporadicky. Po ťažkom priebehu a jednoduchej situácii pre jeho vodcov však túto možnosť dostal a lepšie sa jej ani zhostiť nemohol. Trojnásobný majster sveta z cyklokrosu získal 16. profesionálne víťazstvo na ceste.

Cees Bol (:sun:):

„Wout van Aert je momentálne najlepším cyklistom na svete. Moja viera vo víťazstvo sa ešte viac posilnila. Je mojím snom jedného dňa vyhrať na Tour de France. Ak sa to má stať na tejto Tour, bude po dobrom výkone môjho vlaku. V dnešnom dni takmer nebol žiadne vlak, ktorý mohol ťahať posledné štyri kilometre, ktorý by to dotiahol do cieľa. Tempo bolo tak vysoké, že nie každý sa vedel zorganizovať. Tiež som mal čo robiť, aby som sa udržal vpredu. Samozrejme, že druhé miesto naštve, ale urobili sme všetko veľmi dobre,“ povedal pre holandskú televíziu NOS.

Holanďan sa opäť mohol spoľahnúť na výborný vlak. Šprint mu rozbiehal Casper Pedersen (:sun:). Rýchlostne však nestačil na Van Aerta. V ďalších etapách je však po Ewanovi a Bennettovi najväčším favoritom do koncoviek. Pódium už bral v prvej etape.

Sam Bennett (:dqt:):

„Je to celkom sklamanie [penalizácia kolegu Alaphilippa, pozn. red.]. Dopočuli sme sa o tom až po etape. Dnešok mal preto dve tváre. Mysleli sme si, že zároveň máme žltý a zelený dres, ale nie je to úplne tak. Som poctený, že aspoň raz budem nosiť [zelený, pozn, red.] dres a som veľmi šťastný, že sa to dnes stalo. Je ťažké sa zamerať na etapy a zároveň aj zelený dres. Dnes som bol tak zameraný na zelený dres, že som skoro až zabudol naozaj, ale naozaj tvrdo bojovať o etapu.“

„Ešte nikdy som nemal také zmiešané pocity. Som veľmi šťastný zo zeleného dresu, ale som smutný z prehratej etapy. Ale urobil som všetko, čo som mohol. V posledných dvoch kilometroch som nemal nohy na šprint, ale napokon som s mojím výkonom spokojný,“ povedal Sam Bennett podľa The Irish Times.

Sam Bennett
Sam Bennett v zelenom | zdroj: twitter.com/cyclecollective

30-ročný Ír dnes bol prvý na prémii a keďže aj v cieli predstihol Sagana, dostal sa na neho zelený dres. Pred etapou mala dvojica zhodne 83 bodov v klasifikácii. V závere sa Bennettovi rozbil inak spoľahlivý vlak tímu a ostal technickom finále sám. Z toho sa víťazí veľmi ťažko. Pred Saganom má teraz náskok 9 bodov. Slovák však bude mať na šprintéra navrch hlavne v ťažkých horských a kopcovitých etapách. Na tie nie je Sam Bennett stavaný. Ten si však môže náskok robiť umiestneniami v čistých rovinatých etapách, kde je rýchlejší.

Peter Sagan (BOH):

„Ako sa čakalo, etapa skončila hromadným dojazdom. Dnes som pár bodov stratil, ale aj získal, takže to je OK. Daniel [Oss, pozn. red.] ma priviedol do dobrej pozície pre finále. Van Aert dobre zašprintoval a vyhral, kým ja som bol štvrtý. Tour de France je stále dlhá a kopcovité etapy ešte len prídu. Musím byť uvoľnený,“ uviedol v tlačovej správe na tímovej stránke.

Peter Sagan
Petra Sagana môžeme v pelotóne spoznať tak, že ako jediný jazdec svojho tímu má bielu prilbu | zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

V závere nemal Sagan bol pred finále zavesený na Lukovi Mezgecovi (:mts:), pred ktorým boli Van Aert a Bol. Ako však už Bol začal šprintovať, Sagan strácal približne dva dĺžky bicykla a nemal takú rýchlosť, aby to dotiahol. Potom ho ešte predbehol Bennett, ktorý sa držal na kolese 30-ročného Žilinčana. Ďalšia šanca pre šprintérov príde v 7. etape v piatok.

Neskôr večer sme sa dozvedeli, že Sagan dostal napomenutie po „nedovolenom šprinte na rýchlostnej prémii“. Žiaden postih však toho nemá.

Julian Alaphilippe (:dqt:):

„Tak zjavne som si zobral vodu v nepovolenej zóne. Tak za to bola 20-sekundová penalizácia a Yates je v žltom drese. Neviem, čakám na potvrdenie, aby to bolo oficiálne. Takto to chodí. Je to rozhodnutie jury, takže nemôžem s tým nič narobiť. Bola to dlhá a nudná etapa s nervóznym finále. Musel som byť koncentrovaný, aby som obránil dres a pomohol Samovi Bennettovi, ktorý je v zelenom drese, čo je dobrá správa. Ak to tak je, tak to veľmi neriešim. Zajtra sa postavím a nebudem už o tom hovoriť,” povedal Alaphilippe podľa L’Equipe.

Penalizácia prišla po nepozornosti zo strany tímu. V Alaphilippovom 17. dni v žltom drese sa jeho séria prerušila po takejto bizarnej situácii. Jeho tím tak dnes vymenil najcennejší dres za druhý, o to sa postaral Bennett.

Adam Yates (:mts:):

„Nemyslím si, že nejaký jazdec chce prísť k dresu takýmto spôsobom. Práve teraz som to zistil. Nikto nechce takto získať dres. Zajtra ho však budem nosiť. Práve som sa ho opýtal [Juliana Alaphilippa, pozn. red.]. Povedal mi, že si zobral bidón v posledných 20 km. Budeme musieť zajtra tento dres nosiť a zoberieme to deň po dni. Zajtra to bude veľký boj. Etapové víťazstvo ma však zaujíma viac ako celkové poradie,” povedal Adam Yates podľa Cyclingnews.

Adam Yates
Adam Yates | zdroj: twitter.com/LaBicicletaNews

28-ročný Brit je novým lídrom Tour de France. Síce hovorí, rovnako ako pred pretekmi, že sa zameria na etapový triumf, ale formu má po druhom mieste v druhej etape viditeľne veľmi dobrú. Taktiež najcennejšia trofej v cyklistike môže byť niečo, čo ho bude poháňať ďalej. Účasťou v boji o celkové poradie by ukázal svojmu novému zamestnávateľovi Team INEOS Grenadiers, že má potenciál. Do najúspešnejšieho tímu na Grand Tours poslednej dekády prestupuje na začiatku ďalšieho roka.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár