6. etapa UAE Tour 2021: Sam Bennett víťazí po druhýkrát

UAE Tour 2021
Sam Bennett

zdroj: https://twitter.com/deceuninck_qst/

Dnes bola na programe predposledná 6. etapa pretekov UAE Tour 2021. Profilovo to bola čistá „placka“, a teda medzi najväčších favoritov na zisk etapového vavrínu dnes patrili šprintéri. Napokon tento papierový predpoklad potvrdil aj írsky rýchlik Sam Bennett (:dqt:), ktorý jednoznačne vyhral záverečný šprint na umelo vytvorenom ostrov v tvare palmy. V šprinte dnes na neho nikto nemal nárok, a tak si na Arabskom polostrove pripisuje už druhé víťazstvo.

UAE Tour stage 6
Profil 6. etapy UAE Tour 2021. zdroj: theuaetour.com

Priebeh etapy

Hneď od úvodu všetko naznačovalo, že dnes to bude klasická šprintérska etapa s niekoľkopočetným únikom, ktorý si pelotón postráži. Tak sa aj nakoniec stalo. 10 kilometrov po začiatku etapy 6 cyklistov naskočilo do úniku. Išlo o jazdcov ako Tony Gallopin (ACT), Alexey Lutsenko (AST), Luis León Sánchez (AST), Matthieu Ladagnous (FDJ), Attila Valter (FDJ) a Iñigo Elosegui (MOV). Táto šestica 140 kilometrov do cieľa mala k dobru tri a pol minúty na pelotón. Na jeho čele pracoval tím Deceuninck – Quick Step pre svojho šprintéra Sama Bennetta. O pár desiatok kilometrov sa k ním pridali aj ďalšie cyklistické celky. Najmä však Bora-Hansgrohe pre Pascala Ackermana a Lotto Soudal pre Caleba Ewana. Vo všeobecnosti však v pelotóne vládol pokoj, čo potvrdzuje aj nasledujúce video.

 

50 kilometrov na pásku sa pelotón priblížil k čelnej šestici a stiahol časovú stratu na 2 minúty. Čelo pelotónu bolo v tom čase tvorené najmä cyklistami z tímu Jumbo-Visma a Trek – Segafredo po boku Bory a Deceunincku. Vzornou spoluprácou pohltili celodenný úniku 25 kilometrov do cieľa a vyzeralo to, že dnes už únik neuvidíme. Dmitry Gruzdev (AST) mal však iný názor na vec, a preto zaútočil necelých 20 kilometrov od cieľa. V sólo úniku vydržal približne až po métu desiatich kilometrov. Čelo pelotónu bolo vtedy obsadené španielskym tímom Movistar.

6 kilometrov na pásku už na palmovom ostrove došlo k pádu, do ktorého boli zapojení aj viacerí rozbiehači šprintérskych vláčikov. Medzi nimi aj Fabio Sabatini (COF), ktorý je „lead-out man“ práve pre Eliu Vivianiho. Pád mal však aj ďalšie následky. Tým hlavným bol nepokoj a nervozita, ktorá sa prezentovala v miešaní tímov na čele balíka. Napokon však všetko vyústilo do hromadného šprintu, v ktorom Sam Bennett (:dqt:) opäť ťažil z fantasticky pripravenej pozície, ktorú dokázal premeniť na zisk už druhého víťazstva na UAE Tour 2021.

Pódium

Samuel Bennett sa teda opäť raduje a upevňuje si svoju pozíciu v bodovacej súťaži. Druhý skončil Talian Elia Viviani (COF), pre ktorého je to solídne umiestnenie po dlhej dobe. Bronzovú priečku obsadil Pascal Ackerman z Bory, ktorý svoj šprint začal v dosť nevýhodnej zablokovanej pozície. Svoje sklamanie po prejdení cieľovou páskou prejavil aj v správaní, keď buchol pravou rukou i riadidlá.

Vyjadrenie víťaza:

Je to neskutočné. Opäť, nedokázal by som to dnes bez svojich tímových kolegov. Chcem vyhrať zajtrajšiu etapu a určite pre to opäť spravíme všetko. Vždy je to ťažké, ale skúsime to.

Obrázok

 

6. etapa UAE Tour 2021: výsledky

#Rider Name (Country) TeamResult
1Sam Bennett (Irl) Deceuninck-QuickStep3:32:23
2Elia Viviani (Ita) Cofidis
3Pascal Ackermann (Ger) Bora-Hansgrohe
4David Dekker (Ned) Jumbo-Visma
5Fernando Gaviria (Col) UAE Team Emirates
6Giacomo Nizzolo (Ita) Qhubeka-Assos
7Kaden Groves (Aus) Team BikeExchange
8Andre Greipel (Ger) Israel Start-Up Nation
9Cees Bol (Ned) Team DSM
10Michael Morkov (Den) Deceuninck-QuickStep

V celkovom poradí sa nič výrazne nezmenilo, ako sa aj očakávalo. Naďalej vedie Slovinec Tadej Pogačar (UAD) pred Adamom Yatesom (:ins:) a tretím Portugalčanom Joaom Almeidom (:dqt:). Portugalčan stráca na lídra viac ako minútu, a teda je viac než jasné, že na to, aby mladý Slovinec ovládol celkovo aj ďalšie preteky, musí v zajtrajšej etape iba pretnúť cieľovú čiaru a vyhnúť sa fatálnemu pádu.

6. etapa UAE Tour 2021: priebežné celkové poradie

#Rider Name (Country) TeamResult
1Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates20:41:49
2Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers0:00:45
3Joao Almeida (Por) Deceuninck-QuickStep0:01:12
4Chris Harper (Aus) Team Jumbo-Visma0:01:54
5Neilson Powless (USA) EF Education-Nippo0:01:56
6Mattias Jensen (Den) Trek-Segafredo0:02:47
7Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Victorious0:02:49
8Mattia Cattaneo (Ita) Deceuninck-QuickStep0:04:03
9Ruben Fernandez (Spa) Cofidis0:04:23
10Fausto Masnada (Ita) Deceuninck-QuickStep0:06:40
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár