7. etapa Paríž – Nice 2022: Kráľovský súboj veľkej štvorky vyhral Roglič

Paríž - Nice 2022
Primož Roglič 7. etapa Paríž - Nice 2022

zdroj: © A.S.O./Alex Broadway

7. etapa Paríž – Nice 2022 mala prívlastok kráľovská, keďže končila na stúpaní prvej kategórie – Col de Turini. Na ňom zviedli veľkolepý súboj štyria najlepší vrchári na pretekoch za slnkom: Quintana, S. Yates, Martinez a Roglič. Každý z nich predviedol svoje vrchárske remeslo a odhodlanie vyhrať, no Primož Roglič (:tjb:) mal v samotnom závere predsa len najväčšiu dynamiku. Na druhom mieste skončil Daniel Martinez (:ins:) a tretí Simon Yates (:bex:). Nairo Quintana finišoval ako štvrtý.

Dobrú výbušnosť v záverečnom stúpaní predviedol Simon Yates, ktorý viackrát zaútočil a dostal súperov do problémov. Naopak, obrovskú nezdolnosť ukázal Nairo Quintana, ktorý záverečné kilometre jazdil akoby na gume no v konštantnom tempe. Bol to ale Primož Roglič, ktorý 200 metrov pred cieľom jasne demonštroval, kto je na pretekoch za slnkom doma. Svoje líderstvo si ešte viac poistil.

7. etapa Paríž – Nice 2022 – priebeh

Profil:

https://www.paris-nice.fr/en/stage-7

Slávnostný štart:

Aj do dnešnej etapy nastúpil opäť menej početný pelotón. Preteky za slnkom opustilo konkrétne 7 pretekárov, a preto z pôvodne 161-členného hlavného poľa sa stalo už len 107-členné. Medzi odstupivšími pretekármi bol aj šprintér Anthony Turgis (TotalEnergies). Naopak, samozrejme nechýbal priebežný líder Primož Roglič (:tjb:). Jeho dnešnou úlohou bolo hájiť žltý dres a odolávať tak atakom všetkých rivalov.

Image
https://twitter.com/ParisNice/status/1502580716722442242/photo/1

Poctivá etapa

Dnešná etapa merala len 155 kilometrov, no najväčším strašiakom bolo cieľové stúpanie. Preto to dnes nebola prechádzka ružovou záhradou. Napriek tomu sa veľa cyklistov prezentovalo už od tretieho kilometra etapy v celodennom úniku. Konkrétne nimi boli Ryan Mullen (BOH), Fabio Felline (AST), David Gaudu, Olivier Le Gac, Quentin Pacher (všetci traja FDJ), Julien Bernard, Mads Pedersen (obaja :tfr:), Michael Morkov (:dqt:), Ivan Garcia Cortina, Gregor Muhlberger, Albert Torres (všetci traja MOV), Cees Bol, Nico Denz (obaja DSM), Thomas De Gendt (:lts:), Simon Carr, Julius van den Berg (obaja :efn:), Franck Bonnamour a Alexis Gougeard (obaja B&B Hotels-KTM). Spoločnými silami si ale na pelotón nedokázali vybudovať náskok viac ako dve minúty. Dnešná etapa a najmä záver mal patriť favoritom z pelotónu.

Image
https://twitter.com/PrixAntargaz/status/1502609895526387715/photo/1

Na úpätí Col de Turini

Vozovka začala stúpať už na méte 20 kilometrov pred cieľom. Nešlo však ešte o samotné stúpanie Col de Turini (to meralo 15 kilometrov), ale len o akúsi prípravu. Presne v tejto pasáži si mnoho cyklistov z čela vystúpilo a zapojilo sa do hlavnej skupiny, ktorá strácala už len 40 sekúnd. Na jej hrote jazdil vysoké tempo Omar Fraile (:ins:), ktoré nevyhovovalo mnohým pretekárom.

Záverečných 12 kilometrov

Na méte 12 kilometrov pred cieľom jazdilo na čele už len trio z celodenného úniku v zložení Quentin Pacher, Gregor Muhlberger a Franck Bonnamour. Hlavné pole zatiaľ so všetkými favoritmi strácalo 30 sekúnd. Jeho dirigentom sa stala dvojica tímu Arkea-Samsic –Nicolas Edet a Nairo Quintana.

O 2 kilometre ďalej Gregor Muhlberger ešte dokázal zvýšiť tempo. Sympatický Rakúšan bojoval o ocenenie pre najaktívnejšieho pretekára dňa. Pred vyselektovanou hlavnou skupinou sa stále držal o pol minúty.

Silná pätica

Prvým veľkým favoritom, ktorý stratil kontakt bol Pierre Latour (TotalEnergies). Na druhej strane zaútočil Adam Yates (:ins:). Za Britom razom vystrelila dvojica Primož Roglič a Nairo Quintana (Arkea-Samsic). Neskôr sa k ním pridal Simon Yates (:bex:) a Daniel Martinez (:ins:). Vytvorila sa nám tak veľmi silná pätica, ktorá už dostihla doposiaľ vedúceho Gregora Muhlbergera.

Súboj dvoch skupín

Necelých 6 kilometrov pred cieľom zaútočil Primož Roglič. Jediným, kto ho dokázal tieňovať, bol Daniel Martinez. 12 sekúnd za nimi jazdili Quintana a bratia Yatesovci. Časový rozostup sa však neustále znižoval. Vyššie tempo sa ale podpísalo pod zlyhanie Adama Yatesa, ktorý každým prejdeným metrom strácal. Súboj sa nám teda zúžil na S. Yates + Quintana vs. Roglič + Martinez.

Neodpisujme Simona Yatesa

Necelé tri kilometre na vrchol stúpania sa obe „cyklistické dvojičky“ spojili a nastalo taktizovanie. To nahrávalo cyklistom zozadu, aby sa vrátili do boja o víťazstvo. Primož Roglič bol ale proti a pokračoval v udávaní vysokého tempa. Každý bol na svojom limite. Každý upieral oči na talentovaného Slovinca.

1800 metrov pred cieľom zaútočil Simon Yates a hneď do problémov dostal Naira Quintanu. Ale len na chvíľu, zakrátko sa vrátil späť do čela. Vtom však pi druhýkrát zaútočil Simon Yates a Nairo Quintana opäť akoby na gume zaostal. Roglič spoločne s Martinezom prenechávali taktiku na ostatných. Schíľovalo sa k veľkolepému finále.

Finále

V záverečnom kilometri sa na čelnú štvoricu doťahovcal Joao Almeida (UAD). Primož Roglič volil 4. pozíciu. Nairo Quintana jazdil na čele také tempo, ake vládal. To však vyhovovalo každému. Napokon 200 metrov pred cieľom razantne zaútočil Primož Roglič a preťal cieľovú čiaru ako prvý. Jediný, kto dokázal ako-tak konkurovať Slovincovi bol Daniel Martinez, no na viac ako len druhé miesto mu to nestačilo. Tretí skončil Simon Yates.

7. etapa Paríž – Nice 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra sú na programe záverečné etapy na Paríž – Nice a Tirreno-Adriatico.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár