9. etapa Giro d’Italia 2020 preview: Apeniny skúšajú

Giro d'Italia 2020
9. etapa Giro d'Italia 2020 preview

9. etapa Giro d’Italia 2020 ukončí prvý blok pretekov. Dlhý vrchársky deň bude najťažším v Apeninách v tomto ročníku. Ružový dres tu ešte nikto nevyhrá, ale uvidí si, ako blízko sú jednotliví favoriti k jeho dosahu.

11. októbra 2020
Dĺžka
: 208 km
Profil: horský, 4541 nastúpaných metrov
Štart: 10:20 LSEČ v San Salvo
Predpokladaný dojazd: ~16:30 LSEČ na Roccaraso (Aremogna)
Vysielanie, live prenos: Eurosport 2 od 13:30

9. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

Z historického rímskeho mestečka San Salvo sa konvoj vydá smerom po pobreží smerom na sever, aby potom odbočil na západ do vnútrozemia a veľkého pohoria Apeniny, do časti regiónu Abruzzo. Pôjde o veľmi dlhý deň s 208 km a viac ako 4500 výškovými metrami. Cieľ sa nachádza pri lyžiarskom stredisku Roccaraso vo výške 1658 metrov nad morom, čo bude aj najvyšší bod etapy.

9. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

9. etapa Giro d'Italia 2020
9. etapa Giro d’Italia 2020

Po bodovacej šprintérskej prémii príde na rad prvý veľký test – Passo Lanciano (12,4 km – 7%) približne v polovici etapy. Po zjazde z neho to bude už sústavne hore-dole. Dlhá schodovitá sekcia stúpaní vedie na Passo San Leonardo (14,4 km – 4,3%), po ktorom príde Bosco di Sant’Antonio (9,4 km – 5,1%), oba druhej kategórie. Veľa nastúpaných kilometrov je nekategorizovaných, to však ich náročnosť nezľahčuje.

Posledné menované stúpanie je posledným z dlhých skúšok pred finále. Všetky z nich sú konštantné, neprichádza k častým zmenám sklonu a rytmus či tímová podpora bude dominovať.

Profil posledného stúpania Roccaraso:

Giro d'Italia 2020 profil stúpania Rocaraso

Krátka rampa a krátky zjazd zavedie jazdcov pod absolútny koniec prvého týždňa – Roccaraso. Záver má 9,6 km o 5.7%, ale priemer je znehodnotený klesajúcou časťou v strede. Prvá sekcia má 5,8%, klesanie má približne dva kilometre. Po ňom má ťah na cieľovú čiaru 2500 metrov a priemer 7,2% s maximom 12%. Posledný kilometer je obzvlášť nepríjemný, má náročných 10 percent. Fandí to útočiacim a explozívnym jazdcom.

9. etapa Giro d’Italia – mapa a počasie:

9. etapa Giro d'Italia 2020 mapa

Vo vysokohorskom prostredí sa teploty držia pod 10 ºC. To nie je najpríjemnejšia vec. V etape s takmer 3000 výškových metrov klesania má padať dážď. Predpoveď hlási južný vietor, čiže druhú polovicu etapy bude fúkať čelom k jazdcom o rýchlosti 15 km/h.

9. etapa Giro d’Italia 2020 – favoriti

Po viacerých dňoch pre klasikárov a šprintérov sa orientácia presúva na vrchárov. Keďže ide o zatiaľ najťažší deň, musel by sa nájsť silný tím na stíhanie skorého úniku. Giro nie je Tour a kanonádu obdobnú Sky či Jumbo-Visma nemáme a preteky sú tak nekontrolované. Navyše, nikto z favorizovaných tímov nechce míňať sily tak skoro a etapový triumf pokojne niekomu prenechajú.

Kto z úniku? Tipnime si

Bude tak na úniku, aby v sebe našiel dostatočnú kvalitu a udržal sa na čele. V hre je slávne víťazstvo na Gire.

Thomas De Gendt (:lts:) mal v piatej etape krátku epizódu a nezhody so Einerom Rubiom (MOV). Ten mu nechcel vystreidať a Belgičan bol radšej, že prvoročák vo World Tour nevyhral, než že sám stratil šancu na triumf. Skúsený majster únikov má zajtra šancu už od začiatku útočiť a dostať sa do hry o etapu. Musel by byť úplne najsilnejším jazdcom, čo nebude až taký problém.

Thomas De Gendt. zdroj: twitter.com/BBCSport

Jack Haig (:mts:) a Lucas Hamilton (:mts:) kvôli koronavírusu stratili lídra Simon Yatesa. Dres tímu tak zachránia už len etapovým vavrínom. Ide o kvalitných vrchárov.

Giovanni Visconti (Vini Zabù-KTM), Valerio Conti (:uae:), Ruben Guerreiro (:efd:), Jonathan Caicedo (:efd:), Giovanni Carboni (Bardiani-CSF-Faizanè) či Attila Valter (:ccc:) sú ďalšie z mnohých mien, ktoré si môžeme tipnúť na účasť v brejku. Ak Majka pustí svojho dvorného vrchára Mattea Fabbra (BOH) dopredu, Talian so skvelými vrchárskymi nohami ponuku neodmietne.

Alebo najsilnejší?

Ak sa úniku nebude dariť, nebude spolupracovať, alebo bude jednoducho bez vrchárskej kvality, nastupujú favoriti. Najlepšie vyzerajú Jakob Fuglsang (AST) a Vincenzo Nibali (:tfr:), ktorí sa už vidia v treťom týždni na vrcholných pozíciách. Robotické tempo sa na konci bude snažiť udržať Steven Kruijswijk (:tjb:), pričom jazdci ako Pello Bilbao (:bmt:), Rafal Majka (BOH), Wilco Kelderman (:sun:), Domenico Pozzovivo (:ntt:) by radi zaútočili.

Najlepší vrchári pretekov na Etne. (zľava Majka, Kruijswijk, Pedrero, Bilbao, Pozzovivo, Nibali). Foto Fabio Ferrari/LaPresse

Netreba zabúdať ani na vedúceho jazdca. Joaō Almeida (:dqt:) má pred sebou zatiaľ najväčšiu skúšku v ružovom drese. Udrží ho?

Joao Almeida v ružovom drese. zdroj: twitter.com/giroditalia

Harm Vanhoucke (:lts:), Sergio Samitier (MOV) alebo Fausto Masnada (:dqt:) sú ešte pomerne dosť vysoko v poradí a majú možnosť ukázať, že to nie je náhoda. Hlavne prvý menovaný Belgičan vyzeral na Etne veľmi dobre.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár