Alaphilippe odhadol Rogliča. Valónsky šíp s dúhovým dresom je špeciálny

Valónsky šíp 2021
Alaphilippe Valónsky šíp 2021

zdroj: © A.S.O./Aurélien Vialatte

Julian Alaphilippe (:dqt:) ovládol Valónsky šíp 2021. V posledných 75 metroch stúpania Mur de Huy predbehol Primoža Rogliča (:tjb:) a tretíkrát vyhral belgickú klasiku.

„Je pravdou, že som si nebol pred štartom úplne istý mojou formou. Ale bol som veľmi motivovaný. Po Amstel Gold Race som nebol sklamaný, vpredu boli najlepší jazdci,“ povedal Alaphilippe v televíznom rozhovore. Na nedeľňajších pretekoch nestačil na silné útoky Wouta van Aerta a Toma Pidcocka, skončil šiesty.

V tomto roku vyhral iba v druhej etape Tirreno – Adriatico proti Mathieu van der Poelovi a Woutovi van Aertovi.

„Počas tejto sezóny som veľmi nevíťazil. Chcel som zdvihnúť ruky nad hlavu na pretekoch tak ťažkých, akými sú Valónsky šíp. Som rád, že sa mi to podarilo. Moji kolegovia robili skvelú robotu počas dňa. Som na nich hrdý,“ pokračoval 28-ročný Francúz.

Alaphilippe využil skúsenosti

Je to už tretie víťazstvo na Valónskom šípe pre Alaphilippa. Prvýkrát štartoval v roku 2015 a skončil druhý, rovnako aj o rok neskôr. Pri svojej tretej účasti zvíťazil v roku 2018, podobne aj v 2019 a 2021. Vlani sa tesne po zisku titulu svetového majstra svojej obľúbenej klasiky nezúčastnil.

„Chceli sme tu vyhrať a tím mi veril. Bol som na správnej pozícii do ktorej ma dostal Mikkel Honoré. Vedel som, čo mám robiť. Boli to nohy, ktoré robili najväčší rozdiel. Vedel som, že proti Rogličovi to nebude ľahké. Správne som ho však odhadol. Najprv som nereagoval s plnou silou. Toto víťazstvo je s dúhovým dresom, je to naozaj špeciálny pocit,“poďakoval sa tímu Deceuninck – Quick-Step.

Julian Alaphilippe
Julian Alaphilippe. Deceuninck – Quick-Step – ©Luc Claessen / Getty Images

V troch účastiach za sebou vyhral trikrát. Rovnaký počet majú pri mene Marcel Kint, Eddy Merckx, Moreno Argentin a Davide Rebellin. 40-ročný španielsky veterán Alejandro Valverde má najviac, a to päť. Ešte výraznejší rekord drží majsterka Anna van der Breggenová, ktorá v stredu vyhrala už siedmykrát za sebou pri svojej poslednej účasti na klasike.

Primož Roglič sa teší na Liége

Slovinec Roglič vôbec prvýkrát okúsil silu Mur de Huy. Bolo z toho kvalitné druhé miesto. Mal vynikajúcu akceleráciu na najťažšej časti, ale v posledných metroch mu došli potrebné sily.

„Julian bol bezpochyby najsilnejším jazdcom. Musím mu pogratulovať, zaslúžil si vyhrať. Bol som v balíku a povedal som si, prečo nie? Ak by som mal najsilnejšie nohu, vyhral by som. Ale našiel sa niekto silnejší,“ povedal Roglič.

Pódium Valónskeho šípu. © A.S.O./Aurélien Vialatte

V nedeľu 31-ročnž Slovinec sa postaví na štart monumentu Liége – Bastogne – Liége. Obhajuje víťazstvo z lanskej edície.

„Vždy chcete vyhrať, že? Ale som šťastný s mojou úrovňou. „Ak aj máte dobré nohy, musíte ich správne použiť. Teším sa na ďalšie preteky,“ pokračovala svetová slovinská jednotka.

Po Liége si dá dlhú dvojmesačnú prestávku, aby sa správne pripravil na Tour de France a olympijské hry. Prekvapivo sa nezúčastní žiadneho prípravného etapového podniku.

„Či sa cítim dobre pred Liége? Určite. Dnes to boli dobré preteky a zbehli rýchlo. Určite som spokojný s mojou formou pred nedeľou. Liége sú odlišné preteky a uvidíme, kto bude mať najlepšie nohy,“ pozerá sa Roglič na nedeľu.

Alejandro Valverde ako zamlada

40-ročný Španiel skončil na treťom mieste, keď ešťe 500 metrov pred cieľom bol v zlej pozícii. Do predných radov sa dostal pomocou prázdneho chodníka. Predstihol aj o niekoľko rokov mladších jazdcov ako Michael Woods, Tom Pidcock alebo David Gaudu.

„Bol som tretí, som za to veľmi rád. Možno by som si prial, aby som mal ešte o čosi lepšie nohy,“ povedal Valverde podľa demarrajeweb.com. „Prví dvaja boli ale veľmi silní, musím Julianovi aj Primožovi pogratulovať. Musel som minúť veľa síl, aby som sa k nim dostal.“

Pri štrnástej účasti skončil jedenásť razy v prvej desiatke. Vyhral v rokoch 2006 a potom od 2017 do 2017. Minulý rok sa zdalo, že vysoký cyklistický vek si vypýtal svoju daň. V tejto sezóne však skončil štvrtý na Okolo Katalánska a vyhral GP Miguel Indurain v typickom útočnom štýle.

„Tento výsledok ma veľmi motivuje. Viem, že som na tom dobre a Liége sú predsa iné preteky. Nie je to tak o pozícii, ale o forme, ktorú zjavne mám. Neviem, či toto bol môj posledný Valónsky šíp, alebo budem pokračovať aj ďalší rok,“ hovorí štvornásobný víťaz nedeľňajšieho monumentu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár