Valónsky šíp 2021: Julian Alaphilippe zarmútil Primoža Rogliča

Julian Alaphilippe 1. etapa Tour de France 2021

zdroj: ©Deceuninck - Quick-Step - ©Luc Claessen / Getty Images

Francúz Julian Alaphilippe (:dqt:) vyhral belgickú klasiku Valónsky šíp 2021. Na Mur de Huy bol druhý Slovinec Primož Roglič (:tjb:), tretie miesto bral Španiel Alejandro Valverde (MOV).

Na eliminačnom stúpaní ako prvý nastúpil Slovinec Primož Roglič (:tjb:) 350 metrov pred páskou. Silným útokom si vypracoval niekoľkometrový náskok na dvojciferných sklonoch. Majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:) ho však postupne stiahol a v posledných sto metroch dokázal ešte raz zrýchliť. Roglič už nemal energiu na ďalší nástup a o dĺžku kolesa bral druhú priečku.

Najlepšia dvojica preukázala najlepšiu vytrvalosť a aj výbušnosť. So šesťsekundovým odstupom prišiel do cieľa päťnásobný tunajší víťaz Alejandro Valverde, ktorý za sebou udržala Michalea Woodsa (:isn:). Po nich prišla skupina piateho Warrena Barguila (Arkéa-Samsic), Toma Pidcocka či Davida Gaudua (FDJ), Estebana Chavesa (:bex:), Richarda Carapaza (:isn:) s odstupom jedenástich sekúnd.



Desiate miesto bral Maximilian Schachmann (BOH). Iba 19-ročný Brit Ben Tullett (Alpecin-Fenix), získal pozoruhodné dvanáste miesto.

Naposledy svetový šampión triumfoval na Valónskom šípe v roku 2010, bol to Cadel Evans. Súčasne sa v tejto edícii stalo, že mužské aj ženské preteky ovládli jazdci v dúhových dresov. Postarala sa o to Holanďanka Anna van der Breggenová.

Julian Alaphilippe získal tretie víťazstvo z piatich účastí na Fléche Wallonne. V tejto sezóne vyhral ešte druhú etapu Tirreno – Adriatico.

Valónsky šíp 2021 – záznam:

Valónsky šíp 2021 – výsledky:

#JazdecTímČas
01Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step4:36:25
02Primož RogličJumbo-Visma+ 00
03Alejandro ValverdeMovistar Team+ 06
04Michael WoodsIsrael Start-Up Nation+ 08
05Warren BarguilArkéa-Samsic+ 11
06Tom PidcockINEOS Grenadiers+ 11
07David GauduGroupama-FDJ+ 11
08Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 11
09Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 11
10Maximilian SchachmannBORA-hansgrohe+ 16

Ako prebehol Valónsky šíp 2021?

UAE Team Emirates neštartuje

V deň pretekov odstúpil UAE Team Emirates s favoritmi ako Tadej Pogačar, Marc Hirschi alebo Davide Formolo. Diego Ulissi a jeden člen štábu mali jeden falošne pozitívny test na COVID-19. Ďalšie tri testy im vyšli negatívne. Belgické nariadenia im však nedovolili štartovať a preteky prišli o veľkého favorita a obhajcu titulu.

Z Charleroi do Huy

Trasa 85. ročníka Valónskoho šípu merala 192 kilometrov. Štartovalo sa v basketbalovom štadióne tímu Spirou Charleroi. Potom sa z 200-tisícového mesta išlo smerom na západ po provinciách Namur a Liége. Trasa obsahovala viacero krátkych stúpaní, aby sa 72 km pred koncom prešlo na záverečný okruh okolo mesta Huy. Stúpanie sa prešlo trikrát.

Na okruhu sa nachádzajú tri kopce – Côte du chemin des Gueuses (1,8 km – 6,5%), Côte d’Ereffe (2,1 km – 5%) a finálne a najlegendárnejšie Mur de Huy (1,3 km – 9,6%). Väčšina záverečného kilometra sa ale držala nad úmorných 13% s maximami až 20%.

Valónsky šíp 2021 – profil:

Valónsky šíp 2021 profil
© A.S.O.

Na juhu Belgicka bolo 15 ºC, zamračené, ale cez deň nepršalo. Vietor bol iba mierny.

Na čele osmička

Prvé kilometre priniesli viaceré útoky z čela pelotónu. Po 20 km sa na čele usadili: americký majster Alex Howes (EF Education-Nippo), Sylvain Moniquet (Lotto-Soudal), Sander Armée (Team Qhubeka Assos), Maurits Lammertink (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Julian Mertens (Sport Vlaanderen-Baloise), Diego Rosa (Arkéa-Samsic), Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix), Simone Velasco (Gazprom-Rusvelo).

Počas väčšiny dňa mali náskok približne štyroch minút, veľa priestoru nedostali. Pelotón bol vedený favorizovanými tímami ako INEOS Grenadiers, AG2R Citroen, Bahrain Victorious, Movistar, Jumbo-Visma alebo Deceuninck – Quick-Step. Pracoval aj Čech Josef Černý (:dqt:).

Josef Černý Valónsky šíp 2021
Josef Černý na čele pelotónu. © A.S.O./Aurélien Vialatte

Pred príchodom na okruhy riešil mechanický problém v úniku Howes, ale držal sa vpredu. Vysielačku menil majster sveta Julian Alaphilippe. Preteky sa, ako obvykle, niesli vo veľmi pokojnom duchu. Čakalo sa na príchod pod Huy.

Na prvom okruhu spadol Sergio Higuita (:efn:). Držal sa za rameno a preteky sa pre neho zjavne skončili.

Na prvom Mur de Huy už len dve minúty

58 km pred cieľom sa prvýkrát prešlo cez Mur de Huy. Únik strácal už len dve minúty a medzera sa neustále zmenšovala.

Na druhom prejazde cez Mur vyskúšal útok z pelotónu Simon Geschke (COF), ale ihneď ho pokryli Mauri Vansevenant (:dqt:) a Tao Geoghegan Hart (:ins:). Stále početné hlavné pole sa natiahlo, ale selekcie 32 km pred cieľom neprichádzali.

Valónsky šíp 2021 pelotón
Pelotón počas Valónskeho šípu. © A.S.O./Aurélien Vialatte

Pidcock, Gilbert v páde

25 km pred koncom sa v strede pelotónu udial pád. Na zemi sa ocitlo šesť jazdcov, medzi nimi víťaz z roku 2011 Philippe Gilbert (:lts:) a favorit dnešných pretekov Tom Pidcock (:ins:). Spoločne s tímom sa mladý Brit dostal opäť do hry. Pomohol si aj v závetrí tímového vozidla, ale diskvalifikácia by za to ešte nemala byť.

Posledný odolával Lammertink

Moniquet, Vervaeke, Armeé, a Lammertink ako poslední z úniku dňa odolávali. Vo finálnych 20 km sa na špici usadila zostava Groupama – FDJ pre Davida Gaudua a náskok činil už len 25 sekúnd. Formácie v prednej časti hlavnej grupy mali aj Ineos alebo AG2R.

Na predposlednom kopci dňa bol na čele osamotený Lammertink. Holanďan sa držal s pársekundovým náskokom až pod cieľový kopec. Chytili ho 1400 metrov pred cieľom.

Útoky Wellensa i Carapaza boli rýchlo stiahnuté

11 km pred cieľom na Côte du chemin des Gueuses nastúpil Tim Wellens (:lts:). Vydali sa za ním Iwan van Wilder (DSM) a Fabio Felline (AST). Postupne prechádzali cez odpadlíkov z úniku, dostal pomoc aj od Moniqueta. Tempom reagoval James Knox (:dqt:).

Tesne pod vrcholom predviedol silný nástup Richard Carapaz (:isn:), ale to iba zvýšilo tempo v pelotóne. Wellensova skupina i Carapaz boli neutralizovaní.

Pelotón bol stále zložený z viac ako 60 jazdcov a mieril pod cieľové stúpanie Mur de Huy.

Na poslednej rovinatej časti zaútočili Mikkel Honoré (:dqt:) a Jan Tratnik (TBV), ale na prvých sklonom boli stiahnutí.

Julian Alaphilippe a Primož Roglič
Primož Roglič a Julian Alaphilippe. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Luc Claessen / Getty Images

Mur de Huy

Stále početnú skupinu v prvej časti stúpania viedol Poliak Michal Kwiatkowski (:ins:). Favoriti sa snažili dostať sa do predných radov, Valverde si pomohol chodníkom. Roglič sa pokúsil prekvapiť zvyšok, ale úplne to nevyšlo. Našiel sa silnejší Julian Alaphilippe.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár