Valónsky šíp 2021 preview: Všetky potrebné informácie

Valónsky šíp 2021
Marc Hirschi

zdroj: © A.S.O./Gautier Demouveaux (foto)

Klasika Valónsky šíp 2021 v stredu prenesie pozornosť do Arden, na najťažší a „najdlhší“ kilometer v cestnej cyklistike. Kto sa stane kráľom Mur de Huy? Julian Alaphilippe, Primož Roglič, Tom Pidcock, Max Schachmann, Alejandro Valverde, alebo niekto úplne iný?

>>>Preteky Valónsky šíp sa už skončili. Na tomto odkaze nájdete výsledky, video a priebeh pretekov.

Predošlí víťazi:

Po víťaznej etape a titule najbojovnejšieho jazdca Tour de France, následného tretieho miesta na majstrovstvách sveta prišiel Švajčiar Marc Hirschi ako veľký favorit klasiky, ktorá sa v roku 2020 konala v októbri. Svoju rolu potvrdil, vyhral v silovom súboji na čiaru pred Benôitom Cosnefroyom a Michaelom Woodsom.

Valónsky šíp 2021
© A.S.O./Gautier Demouveaux

2020 Marc Hirschi
2019 
Julian Alaphilippe
2018  Julian Alaphilippe
2017  Alejandro Valverde
2016  Alejandro Valverde
2015  Alejandro Valverde
2014  Alejandro Valverde
2013  Daniel Moreno
2012  Joaquim Rodríguez
2011  Philippe Gilbert
2010 Cadel Evans

Najviac víťazstiev (5) má na konte Španiel Alejandro Valverde. Prvýkrát vyhral v roku 2006. V rokoch 2014 až 2017 ho nikto nezastavil.

Valónsky šíp 2021 – program:

21. apríla 2021

  • Ročník: 85. (od roku 1936)
  • Dĺžka: 193,6 km (3124 nastúpaných výškových metrov)
  • Štart: 12:05 , Charleroi (Belgicko)
  • Predpokladaný dojazd: ~ 16:25, Huy (Belgicko)

Vysielanie v TV, live prenos Valónsky šíp 2021

Valónsky šíp 2021 – trasa

Klasika píše svoju históriu od roku 1936, ale až v sezóne 1986 sa zaviedol brutálny Mur de Huy. Väčšinou sa La Flèche Walonne ide v stredu medzi nedeľnými Amstel Gold Race a Liège – Bastogne – Liège v apríli. Po viac ako desiatich rokoch sa štartuje sa v 200-tisícovom meste Charleroi vo frankofónnej časti Valónsko – provincii Lutyšsko. Po 193 kilometroch sa preteky ukončia v meste Huy na východe Belgicka.

Valónsky šíp 2021 – profil:

Valónsky šíp 2021 profil
© A.S.O.

Po zvlnenej úvodnej časti sa po 84 kilometroch prichádza na sekvenciu viacerých stúpaní Côte de Thon, Côte de Groynne a Côte de Haut-Bois nie dlhšie ako dva kilometre.

72 km pred cieľom sa prejde na cieľové okruhy okolo Huy, ktoré budú rozhodujúce. Prejdú sa dvakrát. Na okruhu sa nachádzajú tri stúpania – Côte du chemin des Gueuses (1,8 km – 6,5%), Côte d’Ereffe (2,1 km – 5%) a finálne a najlegendárnejšie Mur de Huy (1,3 km – 9,6%).

Preteky sa skoro vždy rozhodujú na Mur. S posledným kilometrom na úmorných 12% sa stúpanie označuje aj ako „najdlhší kilometer v cyklistike”, keďže divákom sa zdá, že jazdci naň šplhajú celú večnosť. Od začiatku lanovky, ktorá vynesie kabínku do centra mesta, sa prechádza cez viaceré zákruty, v ktorých je to najstrmejšie – až 25%.

Valónsky šíp 2021 trasa
© A.S.O.

Scenár je vždy podobný. Vytvorí sa malý únik s outsidermi, veľké tímy ich dostihnú a na konci víťaz vzíde z väčšej skupiny, ktorá počká až pod Mur de Huy.

Naposledy sa víťaz na Mure nerozhodol v roku 2003, kedy Igor Astarloa útočil s Aitorom Osaom 12 km pred koncom.

Počasie

V deň pretekov sa môžu vyskytnúť vo Valónsku prehánky. Má byť 12 ºC a hlási sa severovýchodný vietor o rýchlosti 20 km/h.

Valónsky šíp 2021 – favoriti

V deň pretekov odstúpil UAE Team Emirates s favoritmi ako Tadej Pogačar, Marc Hirschi alebo Davide Formolo. Diego Ulissi a jeden člen štábu mali jeden falošne pozitívny test na COVID-19. Ďalšie tri testy im vyšli negatívne. Belgické nariadenia im však nedovolili štartovať a preteky prišlo o veľkého favorita a obhajcu titulu.

Julian Alaphilippe, Mauri Vansevenant (:dqt:)

© Amstel Gold Race

Majster sveta v klasikách tento rok čosi stráca. Nachádza sa v elitných skupinách, ale víťazstvo ešte neprišlo a najlepšie umiestnenie je je stále štvrtá priečka zo Strade Bianche. Ani na Amstel Gold Race nemal po druhom útoku Pidcocka najlepšie nohy a skončil siedmy. Aj napriek tomu je však Francúz jedným z najväčších favoritov.

Zo štyroch účastí na Fléche dvakrát vyhral a dvakrát bol druhý.

Mur de Huy mu jednoducho vyhovuje, pozná to tu a ani nie ideálna forma mu nezabraní predviesť svoj typický minútový výbušný výkon v cieli. V tíme je aj objav posledného ročníka Mauri Vansevenant, ktorý na Amstel Gold Race predviedol najbojovnejší výkon zo všetkých.

Tom Pidcock (:ins:)

Tom Pidcock Brabantský šíp 2021
Tom Pidcock vyhral Brabantský šíp. zdroj: twitter.com/FlandersClassic

21-ročný Brit v poslednom týždni urobil dieru do sveta. Najprv získal svoje prvé profesionálne víťazstvo v kariére na Brabantskom šípe. V nedeľu ho iba štyri tisíciny sekundy delili od víťazstva na prestížnom Amstel Gold Race, keď prehral špurt s Woutom van Aertom.

Cyklokrosár Pidcock vyzeral byť veľmi silný na prudkých stúpaniach, s čím mu pomáha jeho malá váha 58 kg. V tíme má aj ostrieľaného Michala Kwiatkowskeho, Adama Yatesa alebo Richarda Carapaza, ale práve od muža vo forme Pidcocka sa očakáva najviac.

Primož Roglič (:tjb:)

Roglič vyhral Okolo Baskicka. © Itzulia Basque Country

Slovinec sa v predposledných pretekoch pred dlhou pauzou pred Tour de France pozrie do neznámych vôd. Na Valónskom šípe ani raz neštartoval, ale momentálna svetová cyklistická jednička viackrát ukázala, že nepotrebuje skúsenosti na veľké výkony. Strmé sklony zúžitkoval na dve víťazstvá na Vuelte a vo výbornom svetle sa na nich ukázal aj na víťaznom Okolo Baskicka 2021.

Michael Woods (:isn:)

Embed from Getty Images

Sympatický Kanaďan vlani zaznamenal tretie miesto. Je vysloveným špecialistom na strmé kopce. Jeho forma je pred Ardenami dobrá, akurát ju na pomerne jednoduchom Amstel Gold Race nevedel otestovať.

Alejandro Valverde (MOV)

Alejandro Valverde vyhral GP Miguel Indurain. ©PHOTOGOMEZSPORT2021

Španiel sa na sklonku kariéry vo veku 40 rokov pohybuje naozaj v slušnej kondícii. Bol druhý v šprinte stíhacej skupiny na Amstli, predstihol aj Alaphilippa, Kwiatkowskeho a ďalších. Ako historicky najúspešnejší kráľ Mur de Huy má ešte šancu niečo výkuzliť.

Benoît Cosnefroy (ACT)

Embed from Getty Images

Jeden z mála čistých puncheurov pelotónu vlani zaznamenal zatiaľ najlepší výsledok na klasike – druhé miesto. Kvalitné nohy 25-ročný Francúz ukázal na Brabantskom šípe a určite sa šetril práve na nadchádzajúcu dvojicu najťažších pretekov ardenského triptychu.

Maximilian Schachmann (BOH)

Schachmann
Max Schachmann, © BORA – hansgrohe / Bettiniphoto

Tretím miestom na Amstli Nemec potvrdil výbornú formu aj to, že má opäť namierené zopakovať svoju bilanciu z roku 2019. Vtedy bol v každej z ardenských klasík v top 5.

David Gaudu (FDJ)

David Gaudu 17. etapa Vuelta a España 2020
David Gaudu. ©PHOTOGOMEZSPORT2019

Veľká francúzska nádej sa nachádza v dobrej forme. 24-ročný jazdec po náročnej víťaznej etape v Baskicku čaká na ťažké preteky, hlavne na strmé sklony, ktoré tak obľubuje. Pri svojej premiére v roku 2017 tu bol deviaty, odvtedy čaká na zlepšenie a všetko nasvedčuje tomu, že to má prísť v stredu.

V tíme FDJ Rudy Molard (FDJ) a Valentin Madouas (FDJ).

Jakob Fuglsang (AST)

Jakob Fuglsang na Okolo Lombardie 2020
Fuglsang útočí na víťaznom Il Lombardia. zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

35-ročný Dán asi nie je vo svojej forme ako z roku 2019, keď zviedol tesný súboj so Julianom Alaphilippom o víťazstvo. Jeden z najlepších vrchárskych klasikárov pelotónu však vždy vie predviesť prekvapivý výkon. Prípadne by sa svojej šance zmocnili Ion Izagirre (AST) alebo Alex Aranburu (AST).

Valónsky šíp 2021 – ďalší favoriti:

Dylan Teuns (TBV), Sergio Higuita (:efn:), vlani štvrtý Waren Barguil (Arkéa-Samsic), Guillaume Martin (COF), Bauke Mollema (:tfr:) alebo Tim Wellens (:lts:) sú ďalší kvalitní jazdci na štarte, ktorí môžu príjemne prekvapiť.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár