BinckBank Tour 2020 preview: Mathieu van der Poel najväčšou hviezdou

Články
binckbank

zdroj: twitter.com/WielerFlits

Ešte len včera sa rozdávali zlaté medaile na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike a už tu máme ďalší podnik. Od zajtra začína BinckBank Tour 2020. Preteky v Holandsku a Belgicku si našli priestor v revidovanom UCI kalendári. Ani korona vírus neodradil organizátorov tohto tradičného podujatia, tento rok síce iba s piatimi etapami ale lepšie ako vôbec. Preteky odštartujú v meste Blankenberge, ktoré leží na pobreží Severného mora. Finišovať sa bude v Geraardsbergen, ktoré leží neďaleko Bruselu. Na pelotón je pripravených necelých 700 kilometrov.

Tento rok sa jedná o 16. ročník pretekov. Svoju históriu začali písať v roku 2005. Predtým sa od roku 1948 konali ako preteky Okolo Holandska. Závod mal po transformácii názov Eneco Tour, dve roky späť sa hlavným sponzorom pretekov stala banka BinckBank, ktorej názov nesie aj známa klasika E3. Prvým víťazom sa v novej ére pretekov stal Bobby Julich. V ďalších rokoch sa preteky dostali do hľadáčiku viacerých svetových mien a víťazstvá na tomto podujatí majú napríklad Niki TerpstraTony Martin alebo Zdeněk ŠtybarTim Wellens Edvald Boasson Hagen ako jediní dokázali vyhrať toto podujatie dvakrát. Najviac etapových triumfov má na konte šprintér André Greipel. Štyri víťazstvá si z týchto pretekov odviezol Peter Sagan, ktorý tento rok neštartuje a uvidíme ho na talianskom Gire.

Predošlí víťazi:

2019 Laurens de Plus
2018 Matej Mohorič
2017 Tom Dumoulin
2016 Niki Terpstra
2015 Tim Wellens
2014 Tim Wellens
2013 Zdeněk Štybar

Trasa:

Etapy:

Utorok, 29.09: Blankenberge – Ardooie (151,7 km)

Streda, 30.09: Individuálna časovka – Vlissingen (11 km)

Štvrtok, 01.10: Philippine – Aalter (165,7 km)

Piatok, 02.10: Riemst – Sittard – Geleen (195,4 km)

Sobota, 03.10: Ottignies-Louvain-la-Neuve – Geraardsbergen (185 km)

Favoriti:

Najväčšou hviezdou a favoritom pretekov je Mathieu van der Poel z tímu Alpecin-Fenix. Po rešarte sezóny veľmi dobre jazdil Zdeněk Štybar (:dqt:), na Tour de France sa síce kvôli zraneni nedostal. Na BinckBank Tour však za odmenu povedie tím ako jednotka. V roku 2013 tu ovládol celý podnik a tak ho rozhodne radíme k favoritom. Sunweb posiela ako jednotku Sørena Kragha Andersena a ten ukázal dobrú formu v posledných dňoch. Klasikári John Degenkolb (:lts:) a Philippe Gilbert (:lts:) budú určite vysoko. K favoritom musíme zaradiť i Olivera Naesena (:alm:), ten ale nie je výrazným časovkárom. Do širšieho okruhu favoritov musíme zaradiť i Nikiho Terpstru z Total Diréct Energie. Holanďan to tu ovládol v roku 2016.

Šprintéri:

Medzi šprintérske esá bude patriť Pascal Ackermann (BOH), ktorý na Tirreno – Adriatico ničil konkurenciu. Bahrain-Mclaren ale posiela silnú dvojicu ColbrelliCavendish. Na domácej pôde bude chcieť zažiariť i Mike Teunissen (:tjb:). Uvidíme čo ukáže mladík Jannik Steimle (:dqt:), ktorý dominoval na pretekoch Okolo Slovenska. Jakub Mareczko (:ccc:) je ďalším adeptom na etapový vavrín. Šprintérsku špičku doplnia Jasper Philipsen (:uae:) a Mads Pedersen (:tfr:).

 

Zdroj: binckbanktour.com/2020

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár