BinckBank Tour preview: Nádych jarných klasík uprostred leta

Články
BinckBank Tour

zdroj: twitter.com/TeamSunweb

Etapové preteky BinckBank Tour štartujú zajtra, 12. augusta a končia po siedmej etape 18. augusta v nedeľu. Ide o známy šprintérsky a klasikársky podnik World Tour, ktorý každý rok prináša pelotón na rovnaké cesty, na akých bojuje v jari počas najväčších jednodňoviek.

Ide o 15. ročník pretekov v Belgicku a Holandsku. Tie začali v roku 2005 písať svoju históriu v Pro Tour, predtým sa od roku 1948 konali ako preteky Okolo Holandska. Závod mal po transformácii názov Eneco Tour, predminulý rok sa hlavným sponzorom pretekov stala banka BinckBank, ktorej názov nesie aj známa klasika E3.

Prvým víťazom sa v novej ére pretekov stal Bobby Julich. V ďalších rokoch sa preteky dostali do hľadáčiku viacerých svetových mien a víťazstvá na tomto podujatí majú napríklad Niki Terpstra, Tony Martin alebo Zdeněk ŠtybarTim Wellens Edvald Boasson Hagen ako jediní dokázali vyhrať toto podujatie dvakrát. Najviac etapových triumfov má na konte šprintér André Greipel. Štyri víťazstvá si z týchto pretekov odviezol Peter Sagan, ktorý tento rok neštartuje.

Predošlí víťazi:

Matej Mohorič
zdroj: cyklonews

2018 Matej Mohoric
2017 Tom Dumoulin
2016 Niki Terpstra
2015 Tim Wellens
2014 Tim Wellens

Trasa

Binck Bank tour
zdroj: binckbanktour.com

1. etapa Beveren – Hulst (rovinatá, 167,2 km)
2. etapa Blankenberge – Ardooie (rovinatá, 169,1 km)
3. etapa Aalter – Aalter (rovinatá, 166,9 km)
4. etapa Houffalize – Houffalize (zvlnená, 96,2 km)
5. etapa Riemst – Venray (rovinatá, 191,4 km)
6. etapa Den Haag – Den Haag (individuálna časovka, 8,4 km)
7. etapa Sint-Pieters-Leeuw – Geraardsbergen (zvlnená, 178.1 km)

Preteky začínajú šprintérskymi možnosťami najprv v Belgicku v meste Hulst, v druhej etape po ďalšej rovine v meste Ardooie a do tretice na okruhu v Aalteri. Tieto etapy majú najviac 167 km. Štvrtá etapa v Houffalize ponúkne zvlnený profil s kopcom Mur-de-Sain-Roch (1,1 km; 11,5%). Toto strmé stúpanie sa prejde trikrát na trase dlhej 96,2 km. Na takejto etape sa môže odtrhnúť nejaká skupina, keďže veľa možností na získavanie času na pretekoch nie je. Posledná šprintérska etapa je na programe v piatom dni, to už sa cyklisti po 184 km dostanú do holandského Venray.

V krajine tulipánov si na jazdcov na celkové poradie počká časovka dlhá 8,35 km v meste Den Haag. Pôjde o rovinatú skúšku a rozdiely budú iba sekundové, no práve tie rozhodujú o celkovom víťazovi. Celé preteky vyvrcholia v siedmej etape vo Flámsku. V etape zo Sint-Pieters-Leeuw už na prvom úseku jazdci prejdú cez kocky a potom prejdú na okruhy. Prvý obsahuje výbušné kopce ako Berendries alebo Valkenberg. Potom sa trikrát prejde kolom, na ktorom si na klasikárov počkajú kopce Denderoondstraat, magický Kapelmuur a ďalší kopec z Ronde – Bosberg. Vydláždené stúpania ponúknu rozhodujúce selekcie. Finišovať sa bude na vrchole legendárneho Muur van Geraardsbergen.

GC sa tak rozlúšti v posledných dvoch etapách, o víťazovi so správnymi klasikárskymi a časovkárskymi nohami rozhodne iba pár sekúnd. Šprintérske etapy neponúknu pri normálnych podmienkach možnosť úniku. Proti by musel byť iba vietor, čo sa ukázalo rozhodujúce napríklad aj na holandských majstrovstvách Európy, kde sa na rovinatej trase pelotón rozbil práve na vetre.

Golden Kilometre – „zlatý kilometer“

Každá etapa okrem časovky obsahuje tzv. „zlatý kilometer“, v ktorom sa na dĺžke 1000 metrov nachádza až trojica šprintérskych prémií. Na každej prémii sa dá získať 3, 2 a za tretie miesto jedna sekunda. Celkovo tak správne načasovaný útok dokáže zarobiť až 9 sekúnd, čo sa pri jednoduchšej a menej selektívnej trase rozhodne zíde. Svoje by o tom vedel rozprávať aj minuloročný víťaz Matej Mohorič (:bmt:), ktorý celkovo zvíťazil vďaka úniku iba o päť sekúnd.

Tímy

V meste Beveren začne zaujímavý týždeň 23 tímov. Bude tam kompletný počet, 18 tímov World Tour tímov. Divokú kartu dostali pro-kontinentálne tímy Roompot – Charles, Sport Vlaanderen – Baloise, Wanty – Gobert Cycling Team, Wallonie-Bruxelles a Team Total Direct Energie.

Slovensko nebude mať na pretekoch zastúpenie. Peter Sagan zvolil konzervatívnejšiu prípravu na majstrovstvá sveta. Jeho program si môžete pozrieť tu. Z českých jazdcov budú v Belgicku Zdeněk Štybar (:qst:) a Josef Černý (:ccc:).

Preteky bude vysielať televízna stanica Eurosport. Predpokladaný dojazd všetkých etáp je okolo 16:30 LSEČ.

Favoriti BinckBank Tour

Šprintéri

Až päť etáp sa dá teoreticky využiť na rýchly hromadný dojazd. Na svoje si tak prídu dvaja najväčší šprintérski favoriti Dylan Groenewegen (:tjb:) a Sam Bennett (BOH).

Jumbo Groenewegen
zdroj: twitter.com/sports_fr

Ďalšími rýchlikmi na štarte sú Alváro Hodeg (:qst:), Arnaud Démare (FDJ), Jasper Philipsen (:uae:) či Phil Bauhaus (:bmt:). Z druhého radu by mohli prekvapiť Jakub Mareczko (:ccc:), Kristoffer Halvorsen (:ins:), Matteo Moschetti (:tfr:), Sacha Modolo (:efd:), Jens Debusschere (:kat:) alebo Timothy Dupont (Wanty-Gobert).

Sam Bennett
zdroj: twitter.com/MaillotjauneLCL

Klasikári/celkové poradie

So skvelou formou vstupuje do pretekov Dylan van Baarle (:ins:), ktorý však míňal plno síl pre kolegov z Ineosu na Tour de France alebo pre Holanďanov na majstrovstvách Európy. Ak by si udržal veľmi dlhé obdobie formy, ktoré trvá od Dauphiné, v časovke a klasikárskych etapách patrí k najväčším favoritom. Tour de France má za sebou aj Tim Wellens (:lts:), ktorý má potrebné skúsenosti z tohto podiniku. Taktiež má extra motiváciu, aby podal výkon cez svoje možnosti. V tíme ešte bude dlho rezonovať tragická strata Bjorga Lambrechta, pre ktorého sa pretekalo už v osudnom Poľsku.

Wellens
zdroj: twitter.com/VelonCC

Oddýchnutý je  klasikár Philippe Gilbert (:qst:) alebo jeho kolega Bob Jungels (:qst:), ktorý by mohol získať čas v časovke. Deceuninck – Quick Step posiela do domácej krajiny aj Zdeňka Štybara (:qst:) a môžeme čakať, že práve „Wolfpack“ bude tvrdiť muziku v celkovom poradí, ako aj šprintoch s Hodegom.

Štybar
zdroj: twitter.com/destandaard

Po druhom mieste v San Sebastiane by svoju formu ešte mal využiť Greg Van Avermaet (:ccc:), ktorému bude sedieť najmä „malé Okolo Flámska“ v poslednej etape. Podobne na tom je aj Olivier Naesen (:alm:), Mike Teunissen (:tjb:) či Michael Valgren (:ddd:), ktorý sa po prestupe výrazne trápi.

Alberto Bettiol
zdroj: twitter.com/sport_through

Ďalšími klasikármi na štarte sú Mads Pedersen (:tfr:), Søren Kragh Andersen (:sun:) alebo víťaz Okolo Flámska Alberto Bettiol (:efd:), ktorým môže pomôcť krátka časovka. Prekvapiť môže mladý Marc Hirschi (:sun:), Iván García Cortina (:bmt:) či víťaz z roku 2012 Lars Boom (Roompot-Charles).

Kompletnú štartovú listinu BinckBank Tour si môžete pozrieť TU

Zdroj: binckbanktour.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár