BinckBank Tour: Sam Bennett skúsene využil najrýchlejšie nohy

Články
Sam Bennett

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Dnes sa začali preteky BinckBank Tour etapou z belgického Beverenu do Hulstu po 167 rovinatých kilometroch. V druhej polovici etapy si na jazdcov počkalo šesť sektorov s dlažobnými kockami. Očakával sa hromadný dojazd.

Po 20 km sa na čele ustálil únik v zložení: Lars Bak (:ddd:), Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles), Łukasz Wiśniowski (:ccc:) a Aaron Verwilst (Sport Vlaanderen – Baloise). Štvorica mala náskok až troch minút, no pelotón riadený šprintérskymi celkami si ich pohodlne strážil.

Prvý deň poznačil dážď, ktorý padal počas celého dňa, takže opatrnosť prevládala nad riskom. Na to doplatil jeden z favoritov pred šprintérskym záverom – Arnaud Démare (FDJ). Ten spadol približne 60 km pred koncom, no dokázal sa dostať do balíka. Ten bol počas istých momentov rozdelený na vetre, no v priebehu niekoľkých kilometrov sa dokázal spojiť pred najvážnejšími chvíľami.

Pri vstupe do poslednej dvadsiatky kilometrov mal únik stále náskok minúty, no to už favorizované tímy zrýchľovali tempo. O 10 km bol náskok už iba 30 sekúnd. Pracoval aj tím FDJ, čiže Démare neutrpel vážnejšie straty pri páde.

Na tzv. „zlatom kilometri“ 8 km pred koncom získal osem bonusových sekúnd Wiśniowski a na týchto troch šprintérskych prémiách za sebou si Bak prišiel na sedem sekúnd. V poslednej päťke kilometrov už to boli iba oni, ktorí odolávali pelotónu. Ten dlhšie ťahali Iljo Keisse (:qst:) pre šprintéra Álvara Hodega (:qst:) a Iván García Cortina (:bmt:) pre Phila Bauhausa (:bmt:). Na špici sa držali aj celky Bora – hansgrohe a ich šprintér Sam Bennett (BOH) a Jumbo-Visma s Dylanom Groenewegenom (:tjb:).

3 km pred páskou sa cesta utečencov dnes ukončila.

Záver

Po poslednú tisícku metrov sa o tempo starala stajňa Bahrain Merida, neskôr Trek-Segafredo. Na vzduch vstúpilo aj UAE-Team Emirates. Tieto celky čakali až do poslednej stovky metrov, kedy ich koncoví hráči začali šprintovať.

Sam Bennett (BOH) vyhral záverečný šprint a stal sa prvým Írom s etapou na BinckBank Tour (Eneco Tour), dokonca s dresom národného majstra, čo sa ešte žiadnemu jazdcovi vo World Tour nepodarilo. Svoj šprint otvoril až 100 metrov pred koncom, keď sa odpútal od kolesa Dylana Groenewegena. 28-ročný jazdec preukázal skvelé orientačné schopnosti. Po nástupe do posledného kilometra sa držal na kolesách Jumbo-Visma, počkal si na zrýchlenie Holanďana, ktorý bol však zablokovaný jazdcom Trek-Segafredo. To už bol Bennett pred Groenewegenom a v priebehu pár metrov sa dostal pred všetkých. Ukázal, že má potrebné skúsenosti, ako aj veľmi rýchle nohy. Nevyužil vlak Bory, ale využíval lead-out iných.

Druhý skončil Edward Theuns, ktorému tím v chaotickom dojazde pripravil skvelú pozíciu, no na rýchlosť Bennetta nemal nárok. Mike Teunissen skončil na tretej priečke, keď jeho líder Groenewegen stratil koleso a dosiahol to až na siedmu pozíciu a víťaz prvej etapy Tour de France už išiel na seba.

Celkové poradie:

Vďaka 10 bonusovým sekundám v cieli sa Sam Bennet posúva do čela celkového poradia. Získal ôsme víťazstvo v sezóne, ktorá je pre neho zatiaľ najlepšou v kariére. Dôležité bonifikačné sekundy pozbierali klasikári Theuns Teunissen, ktorí môžu zabodovať aj v klasikárskych etapách.

Sam Bennett po etape:

„Som veľmi šťastný. Ne to moje prvé víťazstvo v národnom drese a som rád, že to prišlo skôr ako neskôr. Bolo to celkom nebezpečné. Ja som sa iba snažil ostať vpredu. Chalani spravili dobrú robotu a nechali ma v dobrej pozícii 2 km pred koncom a ja som sa snažil držať za väčšími vlakmi.“

Posledný kilometer:

Profil 1. etapy:

zdroj: la-flamme-rouge.eu

Výsledky 1. etapy:

1.Sam Bennett (Ire)BOH3:37:15
2.Edward Theuns (Bel):tfr:
3.Mike Teunissen (Ned):tjb:
4.Jasper Philipsen (Bel):uae:
5.Phil Bauhaus (Ger):bmt:
6.Timothy Dupont (Bel)Wanty-Gobert
7.Dylan Groenewegen (Ned):tjb:
8.Kristoffer Halvorsen (Nor):ins:
9.Jose Álvaro Hodeg (Col):qst:
10.Amaruy Capiot (Bel)Sport Vlaanderen

Celkové poradie: 

1.Sam Bennett (Irl)BOH3:37:05
2.Lukasz Wisniowski (Pol):ccc:0:00:02
3.Lars Bak (Den):ddd:0:00:03
4.Edward Teuns (Bel):sun:0:00:04
5.Mike Teunissen (Ned):tjb:0:00:06
6.Baptiste Planckaert (Bel)Wallonie-Bruxells0:00:07
7.Jasper Philipsen (Bel):uae:0:00:10
8.Phil Bauhaus (Ger):bmt:
9.Timothy Dupont (Bel)Wanty-Gobert
10.Dylan Groenewegen (Ned):tjb:
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár