Bredene Koksijde Classic: Merlier porazil Pedersena

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) vyhral Bredene Koksijde Classic 2021. Belgická jednodňovka bola poznačená vetrom, na ktorom sa vytvorila hlavná skupina, ktorá si to rozdala o víťazstvo. V šprintérskom finále zriedenej skupiny bol druhý Mads Pedersen (:tfr:), tretí Florian Sénéchal (:dqt:). Slovák Juraj Sagan (BOH) preteky nedokončil.

Ďalší veľký výsledok dosiahol Belgičan Merlier, ktorý v dlhom šprinte porazil bývalého majstra sveta. Jazdec Alpecin-Fenix spoza kolesa Josefa Černého (:dqt:) musel vyštartovať viac ako dvesto metrov pred cieľom a preukázal najlepšie zrýchlenie. Nedokázal sa mu vyrovnať ani Dán Mads Pedersen, ktorý strategicky čakal na lepší moment na nástup, ale dnešný víťaz bol najsilnejší. Z dlhého šprintu chcel ťažiť francúzsky klasikár Sénéchal, ale zo svojej pozície to dotiahol na tretie miesto.

28-ročný cyklokrosár a výborný šprintér získal tretie víťazstvo v tomto roku, opäť ovládol jednu z menších belgických klasík. V poslednom mesiaci sa radoval na Le Samyn a GP Jean-Pierre Monseré.

Ako prebehla Bredene Koksijde Classic?

V podvečer Miláno – San Remo sa väčšinou preteká v Belgicku, na ich vlastnej „Primavere“. Klasika z minulých rokov známa ako Handzame Classic mala 200 kilometrov, patrí do druhej najvyššej kategórie Pro. V roku 2016 tu svoje jediné profesionálne víťazstvo získal Erik Baška v drese Tinkoffu. Ten v piatok na pretekoch neštartoval, v drese BORA – hansgrohe bol zo Slovákov len Juraj Sagan.

Profil Bredene Koksijde Classic 2021:

zdroj: la-flamme-rouge.eu

Vietor rozbil pelotón

Od začiatku na dlhej rovinatej sekcii fúkalo z boku a zozadu. Po polhodine pretekania sa veľký pelotón delil a opäť spojoval, priemerná rýchlosť v prvej hodine bola 56 km/h. Keď sa prišlo na kopcovité sekciu v strede pretekov, robili sa najväčšie rozdiely.

Po známom kockovom bergu Kemmelberg boli na čele dvanásti jazdci. Boli to: Nils Politt, Lukas Postelberger (BOH), Mads Pedersen (:tfr:), Florian Senechal (:dqt:), Rui Oliveira (:uae:), Andreas Leknessund (DSM), Tom Van Aesbroeck (:isn:), Janse van Rensburg, Lasse Norman Hansen, Max Walscheid (:tqa:), Edward Planckaert (Alpecin-Fenix) a Benjamin Declercq (Arkéa-Samsic).

Druhá skupina zložená z približne dvadsiatky pretekárov za nimi strácala približne minútu, jazdci na čele dobre spolupracovali. Za nimi sa nachádzali jazdci ako Josef Černý (:dqt:), Mikkel Bjerg (:uae:), Tim Merlier (Alpecin-Fenix).

Kuriózna situácia nastala na méte 30 km do konca. Jazdci, ktorí boli na čele pretekov už viac ako 70 km, sa vydali zlou cestou a rýchlo museli zmeniť smer. Stálo ich to pár sekúnd a onedlho boli dostihnutí stíhacou grupou.

S 25 km do konca sa dvojica z BORA – hansgrohe na čele chcela zbaviť najväčšieho šprintérskeho favorita Pedersena. Najprv zaútočil Politt, potom 27 km pred cieľom to skúsil Lukas Pöstlberger.

Hlavná skupina sa spojila

Aj 10 km pred koncom viedol preteky rakúsky jazdec. Pôvodný únik sa spojil so stíhacou skupinou a okrem Pedersena a Senechala sa do boja o víťazstva dostali Merlier, Eduard Grosu, Jake Stewart alebo Kristoffer Halvorsen. Do cieľa išlo pokope 29 pretekárov.

Pöstlberger dostihnutý až v poslednom kilometri

Pöstlberger išiel úplne naplno s náskokom 15 sekúnd, viedol aj so vstupom do posledných štyroch kilometrov. Za ním viacerí váhali a nevedeli sa dohodnúť na stíhaní. Až nakoniec sa odhodlal Čech Černý.

Následne sa v meste Koksijde po viacerých ostrých zákrutách šprintovalo. Tam bol najrýchlejší Merlier.

Výsledky Bredene Koksijde Classic 2021:

Poz.JazdecTímČas
01Tim MerlierAlpecin-Fenix4:12:43
02Mads PedersenTrek-Segafredo+ 00
03Florian SénéchalDeceuninck-Quick Step+ 00
04Tom Van AsbroeckIsrael Start-Up Nation+ 00
05Eduard Michael GrosuDelko+ 00
06Stanislaw AniolkowskiBingoal-WB+ 00
07Max WalscheidQhubeka ASSOS+ 00
08Bram WeltenArkéa-Samsic+ 00
09Nils PolittBORA-hansgrohe+ 00
10Cyril LemoineB&B Hotels p/b KTM+ 00
11Kristoffer HalvorsenUno-X Pro Cycling Team+ 00
12Jake StewartGroupama-FDJ+ 00

Výsledky: firstcycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár