Čo hovorí Peter Sagan na svoje 16. švajčiarske víťazstvo?

zdroj: /twitter.com/Cyclingnewsfeed

Už je to sedem rokov, čo Peter Sagan (BOH) prvykrát okúsil preteky Okolo Švajčiarska. Na premiérovej účasti porazil bezbranného Damiana Cunega v tretej etape pretekov. Odvetdy každý rok získal minimálne jeden etapový vavrín z tohto podujatia World Tour.

V nedeľu pridal do svojej zbierky 16. víťaznú etapu. V chaotickom závere porazil svojho najväčšieho šprintérskeho konkurenta, Kolumbijčana Fernarda Gaviriu (:qst:). Vo veku 28 rokov sa jedná o jeho 105. víťazstvo v profi-pelotóne.

„Som veľmi šťastný a musím poďakovať všetkým mojim tímovým kolegom. Urobili výbornú robotu a je veľmi pekné začať preteky takto,“ povedal Sagan novinárom v meste Frauenfeld.
„Okruh sme odjazdili štyrikrát a počas prvého a druhého kola som začal rozmýšľať o taktike, ktorú predvedieme na konci. Ja som sa proste rozhodol, že v poslednom kopci pôjdem naplno.“

V záverečnom kole sme mohli vidieť početné nástupy. Slovák sa mohol spoľahnúť na výbronú robotu svojich tímových kolegov. Hlavne Daniel Oss (BOH) a Marcus Burghardt (BOH) dohnali niekoľko pokusov o únik. Na tempo tímu BORA – hansgrohe nestačili viacerí favorizovaní šprintéri ako Degenkolb a Kristoff. Druhý muž etapy Gaviria sa prliš skoro ocitol na vetre a dlhý šprint mu nevyšiel.

Sagan odpovedal aj na otázky ohľadom taktiky: „Nie iba Gaviriovi. Chcel som to urobiť ťažšie všetkým šprintérom a potom sme iba chceli vidieť, čo sa stane v nasledujúcom kilometri a pol. Alebo sme mohli ostať v skupine, alebo ešte viac pritalčiť, ale to by bolo nebezpečné. Bolo tam veľa útokov. Moji tímoví kolegovia to ale všetko mali pod kontrolou a boli stále na čele.
Nakoniec to všetko vyšlo dobre a som šťastný, že som prvý. Po dnešnom dni a včerajšej časovke môžeme byť viac uvoľnení a sústredení na dobrý tréning a možno na ďalšie etapy,“
uviedol rekordér pretekov.

„Každé kolo som myslel, ako sa dá táto etapa vyhrať. Bola tam malá skupina (na konci), kde šprintéri nemali svojich pomocníkov. Nebol tam skutočný šprintérsky vláčik. Dával som si pozor iba na dvoch jazdcov, Matthewsa a Gaviriu. Matthews tam mal dvoch jazdcov vpredu a Gaviria bol za mnou. Chcel som predísť jeho šprintu a Fernardo vyštartoval 350 alebo 400 metrov pred cieľom, čo je dosť ďaleko. Po dvoch metroch som vedel, že bude zložité ho dohnať. Mal som trochu šťastia, keďže tam bol protivietor a mohol som ho poraziť,“ priznal trojnásobný majster sveta.

Sagan sa opäť spoľahol na výborné načasovanie, ktoré mu vie vyhrať šprint aj proti čistokrvným šprintérom. Od víťazstva na Paríž – Roubaix je to jeho prvý triumf. V tejto sezóne má ešte na konte jedno víťazstvo z Austrálie a z klasiky Gent-Wevelgem. V jeho obľubenej Kalifornii niekoľkokrát prehral záver práve s Gaviriom.

„Každé víťazstvo je špeciálne. Je to už dosť špeciálne, keďže to je prvá etapa tu vo Švajčiarsku. Teraz sa môžeme sústrediť na preteky v inom smere. Je to dobré pre tím, ale dôležitejšie veci ešte len prídu,“ dodala hviezda tímu BORA – hansgrohe.

Zdroj: cyclinnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár