Tour de la Provence 2022: Coquard vyhral nekonečný šprint (2. etapa)

Bryan Coquard

zdroj: twitter.com/TeamCOFIDIS

2. etapa Tour de la Provence 2022 končila na výbušnom stúpaní. Francúz Bryan Coquard (COF) bol v dlhom šprinte najsilnejší a odvďačil sa tímu za celodennú prácu. 

Na druhom mieste skončil majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:). Francúz nedokázal zrýchliť spoza kolesa Coquarda. Na tretej priečke sa umiestnil po silnej ukážke výdrže priebežný líder pretekov Filippo Ganna (:ins:) z Talianska.

29-ročný Coqaurd si užíva výbornú formu po prestupe do tímu Cofidis. Minulý týždeň ovládol ešte náročnejšiu koncovku na pretekoch Etoile de Besseges. Francúzsky tím mu veril v posledných tridsiatich kilometroch zobral preteky do vlastných rúk. Na stúpaniach tvoril silné tempo, aby boli zvyšní šprintéri oslabení.

Preteky sa ukončia v nedeľu kráľovskou etapu so stúpaním Montagne de Lure. V najlepšej pozícii je Francúz Alaphilippe, ktorý na časovkára Gannu stráca len dve sekundy. V hre sú aj vrchári Pierre Latour (TotalEnergies), Mattias Skjelmose (:tfr:), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) alebo Aurélien Paret-Peintre (ACT).

Ako prebehla 2. etapa Tour de la Provence 2022?

Puncheurska výzva

2. etapa Tour de la Provence 2022
zdroj: tourdelaprovence.com

Na juhu Francúzska si na jazdcov počkala kopcovitá trasa. Záver prišiel na stúpaní dlhom 1,2 km s priemerom 4%.

Richard Carapaz má Covid-19

Ekvádorčan Richard Carapaz (:ins:) mal ráno pozitívny test na Covid-19 a z pretekov musel odstúpiť. Olympijský víťaz pred týždňom spadol na Étoile de Besseges. Zvyšok tímu INEOS Grenadiers mal negatívne testy.

Únik pod kontrolou

Tony Hurel (St-Michel-Auber 93), Evaldas Siskevicius (Go Sport-Roubaix Lille Métropole), Paul Ourselin (TotalEnergies), Alexis Gougeard (B&B Hôtels-KTM) a Kévin Besson (Nice Métropole Côte d’Azur) vytvorili po akčnom štarte únik dňa.

V strede etapy mali jazdci náskok 4 minút. Počas dňa viaceré tímy, ako INEOS Grenadiers, Movistar a Cofidis sťahovali náskok. Následne sa pridal aj Quick-Step Alpha Vinyl.

Cofidis tlačí

31 km pred cieľom sa pelotón nachádzal na najťažšom stúpaní dňa Col de l’Aire dei Masco. Tlačil tím Cofidis. Podarilo sa im zbaviť sa niekoľkých šprintérov a oslabiť súperov Bryana Coquarda.

Z úniku ostali poslední len Ourselin a Gougeard. Prvý menovaný získal body na vrchárskej prémii a do poslednej etapy vstúpi vo vrchárskom drese.

Gougeard bojuje až do konca

Gougeard v posledných 17 km opustil svojho kolegu a osamotene bojoval na čele pretekov s náskokom 50 sekúnd.

Aj napriek tomu, že v pelotóne boli rýchlici Arnaud Démare (FDJ) alebo Ethan Hayter (:ins:), bol to len tím Cofidis, ktorý vo veľkom sťahoval náskok Gougearda. Neskôr sa zmobilizovali tímy Quick-Step či AG2R. Vyčkával celý tím Trek-Segafredo.

Chaos v balíku

Dva kilometre pred cieľom bol Gougeard dostihnutý. V pelotóne prichádzalo k viacerým zrýchleniam od Ilana van Wildera (:qst:). Belgičan natiahol balík a už sa začalo stúpať až k cieľovej páske.

1200 metrov pred koncom prišiel dobre načasovaný útok od Pierre-Luc Perichona (COF). Najprv ho nikto nestíhal, no potom si mal Dries Devenyns (:qst:) všetko pod kontrolou a Francúza pokryl.

Nekonečný šprint vyhral Bryan Coquard

Ako prvý nastúpil Pierre Latour (TotalEnergies) tristo metrov pred cieľom. Zavesil sa na neho Coquard, ktorý prešiel okolo šprintujúceho Gannu a dvesto metrom pred páskou sa ocitol na vzduchu.

Alaphilippe zmenil koleso z Gannu na jazdca Cofidisu, ktorý ale mal vypracovaný náskok jednej dĺžky bicykla. Nasledoval zotrvačný súboj až na pásku, v ktorom Coquard ukázal svoju výbušnosť a výdrž.

Bryan Coquard vyhral šprint (video):

Cyklistika: 2. etapa Tour de la Provence – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár