Eli Iserbyt pred MS v cyklokrose: Je to skvelá šanca, ale určite nie jediná

Eli Iserbyt pred MS v cyklokrose 2022

zdroj: twitter.com/IserbytEli

Bez predošlých majstrov sveta na štarte. V americkom Fayetteville prichádza jedinečná šanca pre iných favoritov. Jedným z nich je Belgičan Eli Iserbyt, ktorý si ale pred MS v cyklokrose 2022 nepripúšťa tlak.

Vo veku 24 rokov má celkový víťaz Svetového pohára v cyklokrose a seriálu Superprestige možnosť získať ďalšie veľké víťazstvo v sezóne. Dovedna sa na prelome rokov 2021 a 2022 radoval štrnásťkrát. Zo začiatku sezóny dominoval na otváracích podnikoch. Pri nástupe Wouta van Aerta či Toma Pidcocka na cyklokros v decembri bol Iserbyt oveľa menej viditeľný a len málokedy držal s poprednou dvojicou krok.

Minulý víkend však vyhral generálku na majstrovstvá sveta, svetový pohár v Hoogerheide.

„Cez víkend bol Pidcock na tom asi najslabšie z celej sezóny. Aspoň tak som to cítil, keď som bol na jeho kolese. Alebo som sa o desať percent zlepšil,“ smeje sa Iserbyt v rozhovore s belgickou Sporzou.

Trasa, program a favoriti MS v cyklokrose:

Pidcock na tom bude na MS v cyklokrose oveľa lepšie

Pidcock však mal veľmi dobrý dôvod. Neabsolvoval celú cyklokrosovú sezónu, nastúpil až v decembri a v strede januára bol na tréningovom kempe tímu INEOS Grenadiers. Mladý Brit je jednak favoritom MS v cyklokrose, ale aj jedným z najsilnejších klasikárov pred novou cestnou sezónou. S britským tímom si to dobre uvedomujú a nechcú dopustiť vyťaženie ešte pred hlavnými cieľmi.

Tom Pidcock a Eli Iserbyt
Pidcock v šprinte s Iserbytom o víťazstvo v Heusden-Zolderi. © Heusden-Zolder

„Očakávam, že na tom bude oveľa lepšie. Určite jeho posledné preteky neberiem nijak vážne. Budeme musieť urobiť všetko pre to, aby sme ho porazili. Z toho môže ťažiť napríklad Lars van der Haar [Holanďan, pozn. red.]. Ako však Pidcocka poznám, bude sa sústrediť hlavne na seba a na svoje silné stránky,“ opisuje Iserbyt.

Musíme sa dohodnúť, hovorí Eli Iserbyt

Belgická zostava bude opäť patriť k najsilnejšej na šampionáte. Okrem Iserbyta si tradičný modrý dres oblečú Toon Aerts, Laurens Sweeck vo forme či Michael Vanhourenhout. Všetci dobre vedia, že nemôže sa opakovať podobná situácia ako na európskom šampionáte. Na Col du Vam sa radoval Holanďan Van der Haar, ktorý si poradil s výraznou početnou presilou Belgičanov. Tí na seba vzájomne útočili a tak nechali vyniknúť konkurenta.

Iserbyt sa vysporiadal s aklimatizáciou a jet-lagom po príchode do USA. Po obhliadke trate už má približnú predstavu, ako sa môžu preteky začať.

„Van der Haar a Pidcock majú väčšinou pomalší štart, takže to je moja šanca: viesť skoro a trochu ich unaviť. Máme silný tím a musíme sa dohodnúť, dokonca aj ja môžem slúžiť ako návnada pre iného Belgičana. Ale je lepšie, ak si zvolíme jedného lídra,“ vysvetľuje rodák z Kuurne.

Či je to jediná šanca?

V roku 2019 bojoval Iserbyt s Pidcockom o majstrovský titul v kategórii do 23 rokov. Radoval sa fenomenálny Brit. Tentokrát všetko vyzerá tak, že opäť zabojujú o dúhový dres, ale ten najcennejší.

Práve Belgičan a Brit sú favoritmi vďaka absencii Mathieu van der Poela (chronické zranenie chrbta) a Wouta van Aerta (príprava na cestnú sezónu). Je isté, že spoznáme nového víťaza, prvýkrát od roku 2015, keď sa radoval Van der Poel a v neskorších rokoch aj Van Aert.

„Či je to moja jediná šanca? Nie, mám iba 24 rokov. Za normálnych okolností, Mathieu a Wout prestanú pretekať predo mnou. Teraz mám skvelú príležitosť, ale nie jedinú. Nie je to skľúčujúce,“ opisuje svoje pocity jazdec Pauwels Sauzen – Bingoal Cycling Team.

Eli Iserbyt pred MS v cyklokrose 2022 (forma)

  • Svetový pohár Hoogerheide – 1. (Pidcock 3.)
  • X2O Flandriencross – 3. (Sweeck 1. Pidcock 5.)
  • Svetový pohár Flamanville – 1. (Pidcock neštartoval)
  • majstrovstvá Belgicka – nedokončil (Van Aert 1.)
  • X2O Herentals – 9. (Van Aert 1., Pidcock 2.)
  • Svetový pohár Hulst – 2. (Pidcock 1.)
  • GP Sven Nys – 3. (Van Aert 1., Pidcock 2.)
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár