Giro d’Italia: Pascal Ackermann vyhral v silnej konkurencii hneď pri prvej príležitosti

Giro d'Italia 2019

zdroj: twitter.com/diegovos_

Druhá etapa Giro d’Italia mala po prvej časovke hromadný štart. Organizátori si v prvý týždeň pripravili hneď niekoľko dlhých etáp nad dvesto kilometrov, táto mala o päť viac. Konvoj sa po včerajšku nemusel presúvať, štartovalo sa v Bologni. Následne sa prešlo cez apeninský kopec La Serra, neskôr po rovinatej časti prišli kategorizované stúpania Montalbano (dĺžka 5,8 km; sklon 6,8%) a San Baronto (11,8 km; 2,6%). Po nich nasledovala 20-kilometrová rovina do mesta Fucecchio a očakával sa hromadný dojazd.

Na trati dnes panovali nepríjemné podmienky, pršalo a fúkal bočný vietor. Do úniku sa hneď dostalo 8 jazdcov. Boli to: Sean Bennett (:efd:), Francois Bidard (FDJ), Lukasz Owsian (:ccc:), Marco Frapporti (Androni Giocattoli – Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani – CSF), Damiano Cima (Nippo – Vini Fantini – Faizanè), William Clarke (:tfr:) a Giulio Ciccone (:tfr:). Posledný menovaný Talian mal včera najrýchlejší čas na stúpaní v časovke a dnes tak mal oblečený modrý dres pre lídra vrchárskej súťaže. Svoju výhodnú pozíciu v tejto klasifikácii chcel využiť aj na dnešnej dvojici kategorizovaných stúpaní. Náskok utečencov sa pohyboval okolo troch minút.

Únik; zdroj: twitter.com/giroditalia

Na čele pelotónu sa striedali šprintérske tímy s Jumbo-Visma, za ktorý jazdí Primož Roglič (:tjb:) – priebežne vedúci pretekár. Holandský celok si zjavne nechcel pustiť ružový dres a náskok priebežne udržovali v prípustnej miere. Tempo bolo od začiatku relatívne vysoké, čiže nešlo úplne o jednoduchú etapu. Na prvej šprintérskej prémii bol prvý Frapporti, na druhej Cima. Pelotónu sa neušli žiadne body a ani bonifikačné sekundy.

Primož Roglič; zdroj: twitter.com/giroditalia

Ciccone získal vrchárske prémie

Ihneď po zdvihnutí cesty na prudkom stúpaní Montalbano zatlačil Ciccone a roztrhal tak svoju skupinu. Mladý vrchár sa na vrchol vyšplhal s Bidardom, Owsianom a Frapportim. Na rovinatej časti si Ciccone prišiel po 9 bodov na najťažšej prekážke dnešného dňa.

Za nimi ťahali vrchárske tímy, pokúšali sa však iba nechať svojich lídrov v dobrej pozícii pred technickým zjazdom. Pracoval najmä tím Bahrain-Merida, celkové poradie sa však v takýchto skorých fázach pretekov nemenilo.

24-ročný Ciccone navýšil svoj náskok vo vrchárskej súťaži aj na poslednom kopci dňa. Získal 3 body.

zdroj: twitter.com/giroditalia

Pelotón sa chystal na šprint

Po zjazde mala štvorica pozostalcov z úniku výhodu jednej minúty a všetko sa schyľovalo k hromadnému dojazdu. Útočníci nedokázali potrápiť hlavnú skupinu, aj keď dnešný profil nebol typickou špurtérskou etapou. Po kopci sa na niekoľko kilometrov veľká skupina rozdelila, no ostávalo 20 km do konca a začalo sa to spájať.

Dlho ťahali pomocníci Bora – hansgore, ktorí držali Pascala Ackermanna (BOH) na mieste. Pelotón s veľkými favoritmi bol pokope, malé skupiny za nimi obsahovali iba pomocníkov. 10 km pred cieľom dostal defekt rýchly muž tímu Dimension Data Giacomo Nizzolo (:ddd:) a vypadol z boja o víťazstvo. Predtým spadol aj Sütterlin (MOV) a vyzeralo to vážnejšie. Nemec sa však dostal na bicykel a pokračoval až na pásku.

Únik bol pohltený na méte 7 km pred cieľom. To sa na špici sformovali takmer celé zostavy Groupama-FDJ, Bora, Deceuninck – Quick Step či Lotto Soudal.

Záver

V úzkych uličkách mesta Fucecchio bol balík natiahnutý, no do posledného kilometra došli rýchlici vo výhodných pozíciách. Navrch mali Bora, UAE a Lotto Soudal, no všetci hlavní šprintéri boli pokope. Na vzduchu bola prvá dvojica Lotta, v ktorej bol Caleb Ewan (:lts:) a začal špurtovať v poslednej dvestovke metrov. Na druhej strane cesty skoro nastúpil Pascal Ackermann. Jeho silný šprint chcel stíhať Elia Viviani (:qst:). Talian však na páske nedokázal preskočiť víťaza Ackermanna. Domáci majster skončil druhý. V závere mal Viviani väčšie zrýchlenie, no iba o centimetre na páske nestačil na jazdca Bory.

Za nimi prešli cieľom tretí Ewan, ďalej finišovali Fernando Gavíria (:uae:), Arnaud Démare (FDJ) a Davide Cimolai (Israel Cycling Academy). Pri nájazde na rovinku spadol domestik z FDJ Olivier Le Gac (FDJ), no veľké mená na špici to neovplyvnilo.

Prvé víťazstvo pri prvej príležitosti na premiérovej Grand Tour

Nemecký majster, 25-ročný Ackermann, vyhral druhú etapu Giro d’Italia, prvú s hromadným štartom. Najväčší nemecký šprintérsky talent to dokázal pri svojej prvej účasti na pretekoch „veľkej trojky“. V cieli nedokázal ukryť svoje pocity prekvapenia. Pred štartom talianskej Corsa rosa sa v médiách riešil interný súboj v tíme so Samom Bennettom (BOH), ktorý ukazoval lepšiu formu. Teraz však športoví riaditelia tímu Petra Sagana vedia, že až takú veľkú chybu určite neurobili.

Po minuloročnej prelomovej sezóne rodáka z Kandelu tak Ackermann zaznamenal štvrté víťazstvo v tomto roku. Zatiaľ bodoval len na jednorazovkach. Naposledy sa radoval na prestížnom podniku Eschborn-Frankfurt. Celkovo má na konte 13 víťazstiev v kariére. Dnes porazil najlepších šprintérov súčasnosti na čele s Vivianim Gavíriom. Tí si budú musieť na prvé etapové víťazstvo počkať, príležitosť budú mať už zajtra. Pôjde o rovinatú záležitosť a šprintérske tímy si to nebudú chcieť nechať uniknúť.

Celkové poradie

Na prvých priečkach v GC sa nič nezmenilo, suverénny víťaz časovky Roglič sa aj zajtra oblečie do ružového dresu. Ten dokončil etapu v pelotóne. Z top-10 vypadol jeho kolega Laurens De Plus (:tjb:). Ten sa pri delení balíku dostal do zadných radov.

Roglič; zdroj: twitter.com/giroditalia

Ackermann sa dostal do cyklámenového dresu pre lídra bodovacej súťaž. Ciccone si necháva modrý dres. Súťaž jazdcov do 25 rokov vedie Miguel Ángel López (AST).

Ackermann; zdroj: twitter.com/giroditalia

Vyjadrenie Ackermanna:

„Som veľmi šťastný. Bola to moja prvá šanca na víťazstvo a skvele sme to predviedli. Myslím si, že celý tím dostal ešte viac motivácie, čo je pre ďalšie tri týždne dobré.
Videli sme, že 250 metrov pred cieľom žiaden šprintér nezačal šprintovať. Rozhodol som sa zrýchliť a ísť naplno, našťastie to stačilo.
Jasné, že som bol pod tlakom, ale je to moja prvá Grand Tour. Nikdy neviete, čo sa stane na vašej prvej Grand Tour.“

Video šprintu:

Profil:

Výsledky 2. etapy:

1.Pascal Ackermann (Ger)BOH4:44:43
2.Elia Viviani (Ita):qst:
3.Caleb Ewan (Aus):lts:
4.Fernando Gaviria (Col):uae:
5.Arnaud Démare (Fra)FDJ
6.Davide Cimolai (Ita)Israel Cycling Academy
7.Vjačeslav Kuznetsov (Rus):kat:
8.Jasper De Buyst (Bel):lts:
9.Kristian Sbaragli (Ita)Israel Cycling Academy
10.Rudiger Selig (Ger)BOH

Celkové poradie:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:4:47:42
2.Simon Yates (GBr):mts:0:00:19
3.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:00:23
4.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:28
5.Tom Dumoulin (Ned):sun:
6.Rafal Majka (Pol)BOH0:00:33
7.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:0:00:35
8.Bauke Mollema (Ned):tjb:0:00:39
9.Damiano Caruso (Ita):tfr:0:00:40
10.Pello Bilbao (Spa):bmt:0:00:42
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár