GP de Montréal preview: Sagana a spol čaká ďalšia výzva

sagan montreal

zdroj: twitter.com/GPCQM

V nedeľu večer nášho času sa pelotón World Tour opäť predstaví na jednej z kanadských Veľkých cien. 18. septembra sa koná Grand Prix Cycliste de Montréal.

Tentokrát pôjde o 10. ročník pretekov, ktoré pre mnohých favoritov slúžia ako príprava na blížiace sa majstrovstvá sveta. To podčiarkuje profil aj charakter pretekov. Veľmi podobné preteky nesú spoločný názov „Lauretánske klasiky“, aj keď s druhým označením je to v perspektíve iných storočných pretekov celkom nevhodné. Závody majú typické klasikárske črty, no svoje meno a prestíž si stále ešte musia vybudovať. Ako rozšírenie svetového kalendáru World Tour aj do Severnej Ameriky však tieto preteky robia výbornú robotu.
Cyklistika DOXXbet vstupny bonus 2000 EUR

Predošlí víťazi:

2018  Michael Matthews
2017  Diego Ulissi 
2016 
Greg Van Avermaet
2015  Tim Wellens
2014 
Simon Gerrans
2013  Peter Sagan
2011  Rui Costa
2010 Robert Gesink

Trasa Grand Prix Cycliste de Québec

Celková dĺžka pretekov je 219 kilometrov. Na jazdcov čaká 18 mestských okruh, jeden z nich bude merať 12,2 kilometrov. Celkové prevýšenie je 4 734 metrov. V itinerári sú 4 stúpania, ktoré preveria nejedného jazdca.

Mapa a profil okruhu:

Favoriti

Peter Sagan (BOH) pred dvoma dňami obsadil v Quebecu druhé miesto. Slovák sa aj tento rok pokúsi ukázať niečo, aj keď rovno víťazstvo to byť nemusí. Preteky majú špeciálnu príchuť hlavne kvôli blížiacim sa majstrovstvám sveta a dokonca v dvoch prípadoch slúžili Petrovi na priam ideálny štart za dúhovým dresom. Tento rok bude Grand Prix o zistení správnej formy, s ktorou bol tento rok problém.

Na pomoc mu prídu Burghardt, Benedetti, Konrad, McCarthy, Oss a Pfingsten, všetko overení pomocníci a kvalitní borci. Chýba azda najsilnejší puncheur z Bory, Max Schachmann (BOH). Ten však kvôli infekcii musel vynechať tréningy v tomto týždni. Nemecký jazdec po prelomovej sezóne vynechá aj majstrovstvá sveta.

Sagan bol po pretekoch v Hamburgu na vysokohorskom sústredení v Utahu a je možné, že príprava prešla ideálne a v Kanade sa predstaví vo svojej najlepšej kondícii a zabojuje o víťazstvo. Po Tour a rekordnom siedmom zelenom drese mal dostatok času na oddych aj sústredenie. Našiel si aj dôvody pre iné športové vyžitie, čo ukázal na sociálnych sietiach. To, že preteky s krátkymi kopčekmi a technickou traťou sú pre Sagana vo forme ako ušité, sa netreba zmieňovať.

Tak ako aj pri ostatných, Quebec a Montreal nastavia zrkadlo. Veď svetový šampionát je tu už o tri týždne.

Julian Alaphilippe (:qst:) má absolútne fenomenálnu sezónu, v ktorej s prehľadom vedie svetové rebríčky. Francúz vyhral mnoho pretekov a taktiež sa už pozerá do Yorkshire na svetový šampionát. Po Tour si dal potrebný oddych a ako aj viacerí borci, svoju skutočnú pretekársku záťaž  začína v Kanade. 27-ročná hviezda môže zvíťaziť aj v silnej šprintérskej konkurencii, aj sólo útokom na krátkych stúpaniach.

V tíme bude jazdiť so zázračným mladíkom Remcom Evenepoelom (:qst:). Ten bol vo veku 19 rokov povolaný do belgickej reprezentácie na MS, vyhral svoju prvú klasiku World Tour aj európsku časovku. Sedieť by mu však mal iný typ pretekov, no jeho pomaly už typický útok dlhé kilometre pred koncom môže spôsobiť zmätok.

Greg Van Avermaet (:ccc:) ťahá sériu troch druhých miest za sebou. Zakliate preteky ešte nevyhral, Belgičan sa vie kvalitne pripraviť a využiť svoje skúsenosti. Jeho podporný tím nie je najlepší, ale pri rozprúdení rýchleho tempa sa vie 34-ročný klasikár vynájsť. Naposledy získal 6. miesto na Bretagne Classic s o čosi ťažším profilom.

Michael Matthews (:sun:) si minulý rok vybral skvelý víkend a zvíťazil aj v Quebecu aj v Montreale. Austrálsky borec však nezažíva najlepší rok, no pred poslednou časťou sezóny sa môže niečo zmeniť. To sa i naplnilo a v Quebecu fantasticky zvíťazil.

Obrat v sezóne ostáva aj Michalovi Kwiatkowskemu (:ins:), ktorý prežil vyťaženie po veľmi dobrých mesiacoch. Montreal má na konte napríklad Diego Ulissi (:uae:).

 

Ďalšími kvalitnými klasikármi na štarte sú napríklad Oliver Naesen (:alm:), Davide Ballerini (AST), Adam Yates (:mts:), Tim Wellens (:lts:), Alberto Bettiol (:efd:), Sep Vanmarcke (:efd:), Toms Skujinš (:tfr:), Jasper Stuyven (:tfr:), Bauke Mollema (:tfr:) alebo domáci Michael Woods (:efd:). Zaujímavý je štart Jamesa Picolliho (Kanada), ktorý je jedným z najväčších zjavov na kontinentálnej úrovni a napríklad v Utahu porazil viaceré veľké mená.

Okrem toho sú v Kanade typologicky iné hviezdy ako Geraint Thomas (:ins:), Richie Porte (:tfr:) alebo Vincenzo Nibali (:tfr:). Tí síce veľa do boja o titul nenapovedia, no môžu si vyskúšať pomoc pre kolegov alebo, v prípade Thomasa, pripraviť sa na majstrovstvá sveta v časovke.

Kompletnú štartovú listinu si môžete pozrieť TU

Posledný ročník:

Zdroj: gpcqm.ca

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár