Saganova konkurencia na MS z Francúzska, Belgicka aj Holandska ohlásená

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike v anglickom Yorkshire začínajú 22. septembra a vyvrcholia 29. septembra pretekmi s hromadným štartom mužov Elite. Kráľovská disciplína tento rok ponúkne klasikársku trať s krátkymi stúpaniami o celkovej dĺžke 285 kilometrov. Nie je tak prekvapením, že v Harrogate sa bude tešiť jeden z najlepších jazdcov na jednodňovky na svete. Takýto profil sa na šampionát vracia po ročnej prestávke, počas ktorej Alejandro Valverde zlomil konkurenciu na vrchárskej trati.

Svoje predbežné zostavy ohlásili cyklistické bašty, pod ktorých vlajkou súťažia najväčší favoriti. Tí sa pridávajú na zoznam, na ktorom má pevné miesto Peter Sagan (BOH), líder slovenskej štvorčlennej zostavy. O tom, v akej forme je 29-ročný Žilinčan po nie najlepšom priebehu sezóny, sa dozvieme na dvojici kanadských klasík počas tohto víkendu.

Pozrime sa na predbežné nominácie najväčších cyklistických krajín sveta.

Francúzsko

Julian Alaphilippe (:qst:) hlási po fenomenálnej sezóne útok na dres majstra sveta. 27-ročný jazdec tento rok dominoval jarné klasiky Strade Bianche, Miláno – San Remo a Valónsky šíp. Na Tour de France doslova tvoril preteky, kde svojou bojovnosťou nečakane držal žltý dres až do 19. etapy, kedy na nevyhovujúcom vrchárskom profile nepomohla ani jeho bojovná povaha. Tá sa stala najdôležitejšou súčasťou Tour 2019. Okrem toho získal na domácej Grand Tour dva etapové triumfy, jeden v klasikárskej etape a druhé na zvlnenej časovke.

twitter.com/BBCSport

Aké má Julian šance? Všetko záleží od toho, či sa dokázal vysporiadať s extrémnou záťažou, ktorú na Tour zažil. Ďalšie preteky Clásica San Sebastian nedokončil, potom si doprial niekoľko týždňov bez pretekov. Okolo Nemecka využil na zaťaženie nôh a podobne ako pri Saganovi, zrkadlo mu nastavia preteky v Québecu a Montréale. Tie slúžia ako ideálna príprava na majstrovstvá, kedže ponúknu veľmi podobný profil.

Zvyšok podporného tímu tvoria skúsený Tony Gallopin (:alm:) a šprintér Christophe Laporte (Cofidis). Najmä prvý menovaný môže niečo vymyslieť aj na individuálnej úrovni. Alaphilippovi však bezpochyby budú pomáhať jeho tímoví kolegovia Florian Sénéchal (:qst:) a Rémi Cavagna (:qst:). Julien Bernard (Trek-Segafredo) a Anthony Roux (Groupama-FDJ) dopĺňajú sedemčlennú zostavu, pričom ešte jedno meno sa má ohlásiť.

Veľkosti tímov boli stanovené podľa svetového rebríčka národov.

Belgicko

Klasikárska veľmoc má v dresoch najpovolanejších a je naozaj ťažké rozoznať lídra. Pravdepodobne pôjde každý „sám sa seba“, teda, ak si bude veriť. Na prebiehajúcej Vuelte má dobrú formu bývalý majster sveta roku 2012 Philippe Gilbert (:qst:). Ten už síce nedisponuje takou výbušnosťou, no jeho motor v nohách určite nájde na zvlnenej trati uplatnenie.

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Ďalej to bude puncheur Dylan Teuns (:bmt:), klasikár s dobrou jarou a kvalitnou koncovkou Oliver Naesen (:alm:). Nevyspytateľný bude Greg Van Avermaet (:ccc:), ktorý sa vie dobre pripraviť a pri správnej forme môže byť nebezpečný. Stačí si spomenúť na olympiádu v Riu 2016. Táto sezóna však pre neho nebola ideálna a má všetku motiváciu to napraviť. Dá sa očakávať, že práve Greg a Philippe majú najväčšie šance.

zdroj: twitter.com/CCCProTeam

Ďalším istým účastníkom je supertalent Remco Evenepoel (:qst:). Áno, vo veku 19 rokov preskočí úradujúci juniorský majster sveta v časovke aj cestných pretekoch U23 kategóriu. V časovke bude mať pravdepodobne väčšie šance, veď prednedávnom získal seniorský titul európskeho časovkárskeho majstra, no v Yorkshire sa na časovkárskej koze stretne s vážnejšou konkurenciou. V hromadnom štarte môže predviesť dlhý nástup ďaleko pred cieľom. V tejto sezóne vyhrával sólo – etapu aj celkové víťazstvo na Okolo Belgicka, vrchársku etapu na Adriatica Ionica a prvé World Tour víťazstvo vo veľkom, až neuveriteľnom štýle na Clásica San Sebastian.

Ostávajúcu trojicu – pravdepodobne pomocníkov – ohlási belgický tréner Rik Verbrugghe na ďalší týždeň. „Nebolo ľahké poskladať niečo. Je tu veľa jazdcov, ktorí si vypýtali vstupenku na majstrovstvá sveta. Učinil som nejaké ťažké rozhodnutie. Keď bude po Montréale a Québecu, Vuelte, ohlásim ďalších troch ľudí. Teraz je mojou úlohou, aby sme napredovali rovnakým smerom. Nedávno sme sa bavili o Remcovom mieste v zostave so šéfom Quick Stepu Patrickom. Keďže Remco chcel ísť, zobral som ho. Nedávame na neho žiaden tlak.“

V zostave chýba Wout van Aert (:tjb:), ktorý sa iba zotavuje po tvrdom páde v časovke Tour de France.

Holandsko

Aj holandská federácia už vyše 11 dní pred štartom vie svoje ciele. Lídrom bude bezpochyby Mathieu van der Poel (Corendon-Circus). 24-ročný multitalent sa okrem MTB a cyklokrosu ukazuje ako úžasný jazdec aj na ceste. Na nej tento rok ovládol klasiky GP de Denain, Dwars door Vlaanderen, Brabanstký šíp a čerešničkou na torte je kopcovitá ardenská klasika Amstel Gold Race. Tam až v neuveriteľnej paráde ovládal posledné kilometre, aby v posledných šesťsto metroch porazil dlhým nástupom celú svetovú špičku, aj Alaphilippa či Fuglsanga.

zdroj: foto: FB/Amstel Gold Race

Po vydarenej sezóne v cross-country sa holandský zázrak vrátil na cesty, kde vyhral prvú etapu Arctic Race of Norway. Dnes na pretekoch Okolo Británie dominoval vo štvrtej, najdôležitejšej etape a je na ceste za celkovým triumfom. Krátke kopce jeho dynamike naozaj svedčia, pre mnohých je jednoznačným favoritom, no do nôh sa mu zahryznúť dlhé kilometre anglického šampionátu.

„Svetový šampionát v Yorkshire je pre mňa ako ušitý, to sa nestáva každý rok. Niekedy je to kompletne rovné, alebo na ďalší rok [vo Švajčiarsku] je to pre vrchárov. Teraz musím využiť svoju príležitosť.“

Koos Moerenhout, tréner Holandska, povedal: „Boli sme schopní postaviť pekný tím pre časovku aj cestné preteky, kde ideme po prvé miesta. Mám plnú dôveru v tímové a individuálne kvality tejto silnej skupinky jazdcov.“

Druhou možnosťou je kvalitný jazdec do kopcov Bauke Mollema (:tfr:). Klasikársku krv pridá aj víťaz Paríž – Roubaix alebo Okolo Flámska Niki Terpstra (Direct Energie) či víťaz prvej etapy Tour de France 2019 Mike Teunissen (:tjb:). Podpora sa bude očakávať od jazdcov, ktorými sú Pieter Weening (Roompot-Charles), Sebastian Langeveld (:efd:), Jos van Emden (:tjb:) a Dylan van Baarle (:ins:).

 

Zdroj: cyclingnews.com, cyclingweekly.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár