GP de Québec preview: Sagan, Alaphilippe a ďalší s pohľadmi na dúhový Yorkshire

zdroj: zdroj: twitter.com/GPCQM

V piatok večer nášho času sa pelotón World Tour opäť predstaví na jednej z kanadských Veľkých cien. 13. septembra sa koná Grand Prix Cycliste de Québec.

Tentokrát pôjde o 10. ročník pretekov, ktoré pre mnohých favoritov slúžia ako príprava na blížiace sa majstrovstvá sveta. To podčiarkuje profil aj charakter pretekov. Po prvom dni nasleduje Veľká cena Montréalu. Veľmi podobné preteky nesú spoločný názov „Lauretánske klasiky“, aj keď s druhým označením je to v perspektíve iných storočných pretekov celkom nevhodné. Závody majú typické klasikárske črty, no svoje meno a prestíž si stále ešte musia vybudovať. Ako rozšírenie svetového kalendáru World Tour aj do Severnej Ameriky však tieto preteky robia výbornú robotu.

Predošlí víťazi:

2018  Michael Matthews
2017  Peter Sagan
2016  
Peter Sagan
2015  Simon Gerrans
2014  
Robert Gesink
2013  Simon Gerrans
2011  Philippe Gilbert
2010 Thomas Voeckler

Trasa Grand Prix Cycliste de Québec

Celková dĺžka pretekov je 204 kilometrov s výživnými 2976 nastúpanými výškovými metrami. Jazdci prekonajú 16 kôl po „Vieille Capitale“, čo je označenie pre Québec, keďže na pár rokov bolo hlavným mestom kanadských provincií v 19. storočí. Jeden okruh má 12,6 kilometra a 186 výškových metrov.

Začína sa na zvlnenej časti, potom sa až do piateho kilometru klesá. Nasleduje štvorkilometrová rovina okolo Rieky svätého Vavrinca. Na deviatom kilometri začína najdôležitejšia časť kola, kedy sa stúpa na kopček Côte de la Montagne dlhé 300 metrov s priemerným sklonom 8,3%, čo nie je najľahšie. Hlavne ťažké bude chytiť rytmus, takže aj takýto krátka časť zaberie.

zdroj: twitter.com/GPCQM

2,6 km pred koncom sa začína stúpať na Côte de la Potasse, no samotné stúpanie má len 500 metrov o 5,4 %. Po ňom nasleduje tiahla sekcia až na cieľovú pásku. Tvorí ju stúpanie na ulicu Grande Alée. Aj s falošnou rovinkou sa pred cieľom stúpa na priemernom sklone 3,8% počas jedného kilometra. Predtým sa však ukazujú aj strmejšie pasáže. Najviac sa tak stúpa pred finišom, čo každoročne využívajú výbušní klasikári a odolní šprintéri. Taktiež sa to vždy skúša aj samostatným útokom, no väčšina edícií priniesla šprint selekcie.

Mapa a profil okruhu:

zdroj: gpcqm.ca

Tímy a program

Preteky boli od svojho počiatku v ProTour, objavujú sa teda aj v novom formáte World Tour. Účasť je tak povinná pre všetkých 18 tímov pod licenciou WT. Kanadskí organizátori k tomu pozvali ešte tri tímy z nižšej úrovne: Israel Cycling Academy, Rally UHC Cycling a reprezentáciu Kanady.

Každý tím má sedem jazdcov, čiže dokopy bude na štarte 147 pretekárov. Česko má zastúpenie v podobe Josefa Černého (:ccc:), Slovensko Petra Sagana (BOH).

Preteky štartujú v piatok 13. septembra o 17:00 nášho času, finiš sa predpokladá okolo 22:30 slovenského času.

GP de Québec vysiela televízna stanica Eurosport 1 od 22:00.

Favoriti

Iba jeden aktívny jazdec ovládol Quebec dvakrát – Peter Sagan (BOH). Simon Gerrans minulý rok ukončil už kariéru. Slovák sa aj tento rok pokúsi ukázať niečo, aj keď rovno víťazstvo to byť nemusí. Preteky majú špeciálnu príchuť hlavne kvôli blížiacim sa majstrovstvám sveta a dokonca v dvoch prípadoch slúžili Petrovi na priam ideálny štart za dúhovým dresom. Tento rok bude Grand Prix o zistení správnej formy, s ktorou bol tento rok problém.

Na pomoc mu prídu Burghardt, Benedetti, Konrad, McCarthy, Oss a Pfingsten, všetko overení pomocníci a kvalitní borci. Chýba azda najsilnejší puncheur z Bory, Max Schachmann (BOH). Ten však kvôli infekcii musel vynechať tréningy v tomto týždni. Nemecký jazdec po prelomovej sezóne vynechá aj majstrovstvá sveta.

zdroj: twitter.com/petosagan

Sagan bol po pretekoch v Hamburgu na vysokohorskom sústredení v Utahu a je možné, že príprava prešla ideálne a v Kanade sa predstaví vo svojej najlepšej kondícii a zabojuje o víťazstvo. Po Tour a rekordnom siedmom zelenom drese mal dostatok času na oddych aj sústredenie. Našiel si aj dôvody pre iné športové vyžitie, čo ukázal na sociálnych sietiach. To, že preteky s krátkymi kopčekmi a technickou traťou sú pre Sagana vo forme ako ušité, sa netreba zmieňovať.

Tak ako aj pri ostatných, Quebec a Montreal nastavia zrkadlo. Veď svetový šampionát je tu už o tri týždne.

Julian Alaphilippe (:qst:) má absolútne fenomenálnu sezónu, v ktorej s prehľadom vedie svetové rebríčky. Francúz vyhral mnoho pretekov a taktiež sa už pozerá do Yorkshire na svetový šampionát. Po Tour si dal potrebný oddych a ako aj viacerí borci, svoju skutočnú pretekársku záťaž  začína v Kanade. 27-ročná hviezda môže zvíťaziť aj v silnej šprintérskej konkurencii, aj sólo útokom na krátkych stúpaniach.

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

V tíme bude jazdiť so zázračným mladíkom Remcom Evenepoelom (:qst:). Ten bol vo veku 19 rokov povolaný do belgickej reprezentácie na MS, vyhral svoju prvú klasiku World Tour aj európsku časovku. Sedieť by mu však mal iný typ pretekov, no jeho pomaly už typický útok dlhé kilometre pred koncom môže spôsobiť zmätok.

Greg Van Avermaet (:ccc:) ťahá sériu troch druhých miest za sebou. Zakliate preteky ešte nevyhral, Belgičan sa vie kvalitne pripraviť a využiť svoje skúsenosti. Jeho podporný tím nie je najlepší, ale pri rozprúdení rýchleho tempa sa vie 34-ročný klasikár vynájsť. Naposledy získal 6. miesto na Bretagne Classic s o čosi ťažším profilom.

zdroj: twitter.com/CCCProTeam

Michael Matthews (:sun:) si minulý rok vybral skvelý víkend a zvíťazil aj v Quebecu aj v Montreale. Austrálsky borec však nezažíva najlepší rok, no pred poslednou časťou sezóny sa môže niečo zmeniť. V záverečnom šprinte by určite hral prvé husle.

Obrat v sezóne ostáva aj Michalovi Kwiatkowskemu (:ins:), ktorý prežil vyťaženie po veľmi dobrých mesiacoch. Montreal má na konte napríklad Diego Ulissi (:uae:).

doxxbet cyklo baner

Ďalšími kvalitnými klasikármi na štarte sú napríklad Oliver Naesen (:alm:), Davide Ballerini (AST), Adam Yates (:mts:), Tim Wellens (:lts:), Alberto Bettiol (:efd:), Sep Vanmarcke (:efd:), Toms Skujinš (:tfr:), Jasper Stuyven (:tfr:), Bauke Mollema (:tfr:) alebo domáci Michael Woods (:efd:). Zaujímavý je štart Jamesa Picolliho (Kanada), ktorý je jedným z najväčších zjavov na kontinentálnej úrovni a napríklad v Utahu porazil viaceré veľké mená.

Okrem toho sú v Kanade typologicky iné hviezdy ako Geraint Thomas (:ins:), Richie Porte (:tfr:) alebo Vincenzo Nibali (:tfr:). Tí síce veľa do boja o titul nenapovedia, no môžu si vyskúšať pomoc pre kolegov alebo, v prípade Thomasa, pripraviť sa na majstrovstvá sveta v časovke.

Kompletnú štartovú listinu si môžete pozrieť TU

Posledný ročník:

 

Zdroj: gpcqm.ca

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár