Guerreiro vyhral 9. etapu Giro d’Italia 2020, zmeny neboli

Giro d'Italia 2020
Ruben Guerreiro

zdroj: twitter.com/cyclecollective

9. etapa Giro d’Italia 2020 bola poslednou v prvom bloku pred dňom voľna. Apeninskú vrchárku etapu vyhral Portugalčan Ruben Guerreiro (:efd:) z úniku dňa. Jeho krajan Joaõ Almeida (:dqt:) sa udržal na čele celkového poradia, aj keď na záverečnom stúpaní stratil čas a statočne bojoval. Na konci etapy sa v celkovom poradí udiali len malé zmeny, najlepšie vyzerali Fuglsang a Kelderman. 

Z historického rímskeho mestečka San Salvo sa konvoj vydal po pobreží smerom na sever, aby potom odbočil na západ do vnútrozemia a veľkého pohoria Apeniny, do časti regiónu Abruzzo. Išlo o veľmi dlhý deň s 208 km a viac ako 4500 výškovými metrami. Cieľ sa nachádzal pri lyžiarskom stredisku Roccaraso vo výške 1658 metrov nad morom, čo bude aj najvyšší bod etapy. Prišiel po schodovitej sekcii stúpaní v posledných 80 km. Záverečné stúpanie malo 9,6 km o sklone 5,7%, ale jeho druhá polovica po klesaní sa išla na 7 percentách.

V strede Talianska dnes bolo chladné počasie v horách aj padal dážď. Išlo o nepríjemný dlhý deň v sedle, ktorý bol však dôležitý v celkovom poradí.

9. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

9. etapa Giro d'Italia 2020
9. etapa Giro d’Italia 2020

Joaõ Almeida pred etapou v ružovom drese, top 10 bola v 1:30

Po dlhom boji osmička v úniku, medzi nimi Guerreiro či Visconti

Išlo o etapu, ktorá bola dostatočne ťažká na to, aby počas dňa žiaden celok silno nestíhal únik dňa. Po 50 km sa však nikomu nepodarilo oddeliť, vždy sa našiel nespokojný tím, ktorému sa nepodarilo dostať svojho borca dopredu. Skúšali to aj Černý, Pellaud či Holmes, ale nevyšlo to. Jack Haig alebo Villela s Narváezom boli ďalší na ťahu, ale nedokázali sa udržať v raketovom štarte na čele,
Až po 80 km pretekania sa na špici ustálil definitívny únik dňa. Boli v ňom Ruben Guerreiro (:efd:), Eduardo Sepulveda (MOV), Ben O’Connor (:ntt:), Jonathan Castroviejo (:ins:), neskôr sa k nim pridali Larry Warbasse (:alm:), Killian Frankiny (FDJ), Giovanni Visconti (Vini Zabù-KTM) a napokon aj časovkár Mikkel Bjerg (:uae:).

110 km pred koncom mala skupina náskok 6:40. Castroviejo sa nachádzal pred etapou na 24. mieste celkového poradia so stratou 6:49 na celkového lídra Joaõ Almeidu (:dqt:). Preto sa iniciatívy zhostil celý tím Deceuninck – Quick Step a sťahoval stratu, ale nešiel naplno. Do poslednej tretiny etapy vstúpili skupiny so štvorminútovou medzerou.

Démare bodoval a Sagan nie

Na šprintérskej prémii na konci roviny ešte nebol osemčlenný únik ustálený a boli v ňom iba štyria jazdci. Tak mal šancu získať nejaké body aj pelotón. Arnaud Démare (FDJ) si za piate miesto pripísal 4 body a navýšil náskok v bodovacej súťaži na Petra Sagana na 57 bodov. Slovák dnes nebodoval.

Peter Sagan si z hlavnej skupiny vystúpil 65 km pred cieľom. O pár kilometrov na tempo nestíhal ani Démare a vrchársku etapu dokončili v zadnej skupine.

Guerreiro prvý vo vrchárskej klasifikácii

Únik sa definitívne sformoval až na cestách stúpania prvej kategórie Passo Lanciano (50 bodov). Tam bol prvý Visconti, ktorý svoj úspech zopakoval na dvojkovom Passo San Leonardo (18 bodov) 58 km pred cieľom. V strede etapy bol tak Visconti na čele, ale po jej konci však nie. Za ním bol dvakrát druhý Guerreiro, ktorý dnes získal 40, 18, 18 a 40 bodov. Guerreiro ovládol Bosco di Sant’Antonio aj záverečné Roccaraso. Vyzliekol Filippa Gannu z modrého dresu. Ten je najväčším jazdcom na pretekoch a maglia azzura nosil od piatej etapy.

Trek-Segafredo udával tempo

35 km pred cieľom vystriedal Quick Step na čele azda najsilnejší vrchársky tím pretekov Trek-Segafredo. S lídrom Vincenznom Nibalim tam boli pre neho jazdci ako Conci, Antonio Nibali a Brambilla. Trek sa cítil silný a chcel sa zbaviť pomocníkov z tímov Jumbo-Visma pre Kruijswijka, Bahrain McLaren s Bilbaom, Sunweb, kde je lídrom Kelderman, Astana, ktorú vedie Fuglsang.

To sa im však nepodarilo a hlavne Sunweb tam bol takmer v plnej vrchárskej sile s Keldermanom, Hindleym či Oomenom. Aj Jumbo-Visma bol v 40-člennom pelotóne stále početný. 20 km pred cieľom sa tempo opäť spomalilo a na špici bol Quick Step. Na klesaní pod posledné stúpanie Roccaraso odpadol z grupy vedúci Almeida, ale dokázal sa s tímom dostať do hry.

To už vtedy boli na čele šiesti jazdci Sunwebu.

Bjerg ako prvý útočil z brejku, najsilnejší boli Guerreiro a Castroviejo

S 36 km do konca bol prvý Dán Bjerg, ktorý zaútočil na Bosco di Sant’Antonio. To bola konečná pre O’Connora, Viscontiho a Sepulveda, ktorí stratili kontakt s vedúcou päticou. Vedeli, že budú bojovať o etapový triumf. Pri vstupe do posledných 20 km mali náskok štyroch minút na pelotón, ktorý začal viesť aj Bahrain McLaren, ale potom sa opäť striedali tím Trek a Quick Step,

Guerreiro vyhral 9. etapu Giro d’Italia 2020

5 km pred cieľom zaútočil z brejku Jonathan Castroviejo a ako jediný s ním stíhal Ruben Guerreiro. Táto dvojica bola prvá aj na klesajúcej časti stúpania a čakal ich strmý výstup k lyžiarskemu stredisku s polminútovým náskokom. Celý čas ťahal Španiel a Guerreiro bol na ňom nalepený.

Ruben Guerreiro v posledných 200 metroch zrýchlil a mal viac síl ako jeho konkurent. Pri jazde zo sedla bol jednoznačne lepší a v cieli mal náskok až ôsmich sekúnd. Castroviejo stuhol, bol druhý. Veľmi kvalitný výkon dnes potvrdil niekoľkonásobný majster sveta v časovke U23 Bjerg so stratou 58 sekúnd na víťaza.

26-ročný Ruben Guerreiro dnes získal druhé profesionálne víťazstvo v kariére. V roku 2017 bol majstrom Portugalska. Vrchár bol k triumfu blízko na vlaňajšej Vuelte, ale párkrát skončil iba na pódiu. Ukázal, že vedel držať krok s veľmi kvalintým tempárom Castroviejom a v záveroch etáp má väčšiu výbušnosť. Castroviejo však ťahal prakticky celé stúpanie a nezbavil sa ho tak, ako chcel.

Fuglsang, Kelderman našli pár sekúnd na Nibaliho, Almeida bojoval

Na Roccaraso zaútočili zo skupiny favoritov Tao Geoghegan Hart (:ins:) a Lucas Hamilton (:ins:), ktorí došli ako prví z hlavnej grupy so stratou 1:19, respektíve 1:32.

Pelotón bol stále ovládaný Quick Stepom a čakalo sa na úplne posledný kilometer a pol, ktorý bol do 10 percent. Pritvrdili BORA – hansgrohe či Jumbo-Visma. Veľmi sa neútočilo, ale v ťažkom dni a v daždi každý siahal na dno svojich síl.

Wilco Kelderman (:sun:) a Jakob Fuglsang (AST) boli prví z veľkých favoritov na páske so stratou 1:38 na víťaza. O tri sekundy za nimi prišiel Rafal Majka (BOH), o ďalšie tri Brandon McNulty (:uae:) a Domenico Pozzovivo (:ntt:). So stratou 14 sekúnd na Keldermana prešiel pásku Vincenzo Nibali (:tfr:), ktorý dnes nevyužil dobrú tímovú podporu a ťažké počasie. Bol s ním aj Pello Bilbao (:bmt:).

18 sekúnd po Keldermanovi prišiel Joaõ Almeida (:dqt:) na 19. mieste a v utorok si užije ďalší deň na čele celkového poradia. O tri sekundy za ním bol ďalší veľký favorit pretekov Steven Kruijswijk (:tjb:).

Celkové poradie

Joaõ Almeida stále vedie, ale už iba s 30 sekundami na Kelderman, keď sa dnes nevedel udržať s najlepšími. Španiel Pello Bilbao sa posunul smerom dole na tretiu priečku. Polepšil si štvrtý Domenico PozzovivoNibali je stále v jednej minúte na piatom mieste. Za ním je stále Jakob Fuglsang so stratou už iba 4 sekúnd.

Druhý najlepší mladý jazdec Harm Vanhoucke (:lts:) sa prepadol na šieste miesto, keď v cieli stratil 1:59 na Guerreira. Majka je stále desiaty, ale Kruijswijk sa spadol na jedenáste miesto. Prvých 12 ľudí je ale iba v 1:30 a všetko je ešte otvorené.

Pomocníci svojich lídrov Konrad (BOH) a Hindley (:sun:) sa dnes dostali do prvej desiatky a sú kvalitnými náhradami.

9. etapa Giro d’Italia – výsledky:

1.Ruben Guerreiro (Por):efd:5:41:20
2.Jonathan Castroviejo (Spa):ins:0:00:08
3.Mikkel Bjerg (Den):uae:0:00:58
4.Kilian Frankiny (Swi)FDJ0:01:16
5.Lawrence Warbasse (USA):alm:
6.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:0:01:19
7.Lucas Hamilton (Aus):mts:0:01:32
8.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:01:38
9.Jakob Fuglsang (Den)AST
10.Jai Hindley (Aus):sun:

Giro d’Italia – priebežné poradie:

1.Joao Almeida (Por):dqt:35:35:50
2.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:00:30
3.Pello Bilbao (Spa):bmt:0:00:39
4.Domenico Pozzovivo (Ita):ntt:0:00:53
5.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:0:00:57
6.Jakob Fuglsang (Den)AST0:01:01
7.Harm Vanhoucke (Bel):lts:0:01:02
8.Patrick Konrad (Aut)BOH0:01:11
9.Jai Hindley (Aus):sun:0:01:15
10.Rafal Majka (Pol)BOH0:01:17



Zdroj: giroditalia.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár