Jasper Philipsen sa konečne dočkal (15. etapa Tour de France 2022)

Tour de France 2022
15. etapa Tour de France 2022

zdroj: https://twitter.com/AlpecinDCK/status2144

15. etapa Tour de France 2022 si pre pretekárov pripravila viac ako 200 zvlnených kilometrov v extrémnych horúčavach.  Finišovalo sa v historickom Carcassonne, kde ruky nad hlavu napokon zdvihol Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), ktorý tesne porazil druhého Wouta van Aerta (:tjb:). Tretí finišoval Mads Pedersen (:tfr:).

Slovenský rýchlik Peter Sagan (TotalEnergies) zvládol všetky stúpania a v závere bojoval o pódiové umiestnenie. Napokon z toho bolo 4. miesto, kedy rýchlostne nestačil na prvých troch šprintérov. V celkovom poradí nedošlo k žiadnym výrazným rozdielom.

15. etapa Tour de France 2022 – priebeh

Profil:

https://www.letour.fr/en/stage-15

Slávnostný štart:

Do 15. etapy nenastúpila kvôli ochoreniu koronavírusom dvojica víťazov predchádzajúcich etáp. Konkrétne sa jednalo o Magnusa Corta Nielsena (:efn:) a Simona Clarka (:isn:). Primož Roglič (:tjb:) zas odstúpil zo starej dámy kvôli zraneniam, ktoré utrpel v prvom týždni. Vo svojom vyjadrení sa slovinský supertalent zmienil, že sa bude pripravovať na španielsku Vueltu.

Van Aert skúša uniknúť

Boj o celodenný únik sa strhol ihneď po ostrom štarte. Veľký záujem o celodennú participáciu prejavil už neohrozene zelený Wout van Aert (:tjb:) spoločne s duom v zložení Nils Politt (BOH) a Mikkel Honore (:dqt:).

Image
https://twitter.com/LeTour/status/1548639493133144065/photo/1

Napokon sa pred pelotónom prezentovala iba dvojica Nils Politt a Mikkel Honore. Na hlavné pole si postupne vypracovala náskok o hodnote viac ako 3 minúty. Na druhej strane sa od úvodu, jazdiac ďaleko za pelotónom, veľmi trápil Michael Morkov (:dqt:). 110 kilometrov pred cieľom strácal už 14 minút.

V centrálnej časti etapy však tempo hlavného balíka nebolo vysoké, čo Morkovovi hralo do karát.

Côte d’Ambialet

Cyklisti v 15. etape neustále museli zvládať zvlnený profil, avšak iba dve stúpania boli klasifikované. Prvé z nich – Côte d’Ambialet (tretia kategória) ovládol Nils Politt.

Jumbo-Visma sa ocitá na zemi

K zaujímavejším chvíľam došlo 64 kilometrov pred cieľom, kde si skupinka protestujúcich ľudí poľahala na vozovku. Našťastie toto extempore nemalo dlhého trvania. O pár kilometrov ďalej však došlo k pádu Stevena Kruijswijka spoločne s Woutom van Aertom (obaja :tjb:). Zatiaľ čo sa van Aertovi nič závažného nestalo, Steven Kruijswijk bol nútený kvôli zlomenine kľúčnej kosti starú dámu opustiť. Tím Jumbo-Visma tak prišiel po Primožovi Rogličovi o ďalšieho silného superdomestika.

Smola ale pokračovala ďalej. 57 kilometrov pred cieľovou páskou sa na zemi ocitol priebežný líder Tour Jonas Vingegaard (:tjb:), ktorý si narazil ľavé rameno. V pretekoch ale pokračoval. Všetko to naznačovalo, že v tíme Jumbo-Visma rozhodne nevládne absolútna pohoda.

Stúpavý šprint

Tesne pred druhým stúpaním dňa – Côte des Cammazes (tretia kategória) bola na programe šprintérska prémia. Tú z úniku vyhral Nils Politt. V hlavného balíka najviac bodov bral Wout van Aert, chrbát mu zozadu chránil Tadej Pogačar (UAD).

Čo sa týka vrchárskej prémie na Côte des Cammazes, v jej priebehu sa začali „nové preteky“, keďže dvojica z celodenného úniku už bola eliminovaná. K frontálnemu útoku zavelil tím Trek-Segafredo, ktorý svojím vysokým tempom vystavil stopku šprintérom ako Caleb Ewan (:lts:), Dylan Groenewegen (:bex:) či Fabio Jakobsen (:dqt:). Do problémov sa dostal aj včerajší víťaz Michael Matthews (:bex:).

Naopak, fantasticky sa držal Peter Sagan (TotalEnergies) či Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), ktorý sa tak postupne pasoval do pozície najväčšieho favorita na etapový vavrín. Víťazom vrchárskej prémie sa napokon stal Benjamin Thomas (COF).

Thomas a Gougeard útočia

Na vrchole vrchárskej prémie zaútočila dvojica v zložení Benjamin Thomas a Alexis Gougeard (B&B Hotels – KTM), ktorí si na vyselektované hlavné pole vypracovali náskok pol minúty. Na druhej strane sa Dylan Groenewegen snažil postupne eliminovať svoju stratu na balík. Z posledných síl mlel Alexander Kristoff (:iwg:). Peter Sagan sa naďalej držal v balíku. Napínavý finiš sa blížil. Do cieľa ostávalo 25 kilometrov.

Záver

Najviac síl v záverečných kilometroch mal unikajúci Benjamin Thomas, ktorý dokázal vzdorovať rozbehnutému pelotónu až do méty 500 metrov pred cieľom. Preto sa o víťazovi rozhodovalo v hromadnom šprinte, v ktorom mal najlepšiu pozíciu Wout van Aert. Tú však nedokázal zúžitkovať, nakoľko ako prvý cieľovú pásku preťal Jasper Philipsen vďaka silnému šprintu zľava. Wout van Aert finišoval ako druhý. 4. miesto patrí Petrovi Saganovi.

15. etapa Tour de France 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 3. voľný deň. V utorok na pretekárov čakajú Pyreneje.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár