14. etapa Tour de France 2022: Heroický Matthews konečne zvíťazil

zdroj: © A.S.O./Karenn EDWARDS

Dnes bola na programe 14. etapa pretekov Tour de France 2022. Profil dnes vyhovoval úniku, keďže na pelotón čakali štyri stúpania nižších kategórií. Únik rozpútal Michael Matthews (:bex:) a ten i napokon celú etapu dokonal. V samotnom závere bojoval neskutočne, keď odolal Bettiolovi (:bex:).

Profil 14. etapy Tour de France 2022

Štart – 14. etapa Tour de France 2022

Priebeh

Únik

Od začiatku sa dnes freneticky nastupovalo, dokonca sa do úniku vybral i Tadej Pogačar (:uae:). Jazdci tímu Jumbo-Visma však jeho nástupy pokryli a splnili si svoju úlohu. Situácia sa následne ukľudnila a dostali priestor jazdci, ktorí sa pohybovali na nižších priečkach celkového poradia. Štartové pole napokon popraskalo po hodine pretekania. Do úniku sa dostalo celkom 23 cyklistov. Čoskoro sa náskok vyšplhal na hodnotu šiestich minút.

Nalini - procycling

Vo veľkých problémoch bol Caleb Ewan (:lts:), včerajší pád ho rozhodne poznačil. Tímoví kolegovia ho v tom nechali samého, nikto z nich nechcel riskovať časový limit. V polovici etapy bol náskok čelnej skupiny už 10 minút a bolo jasné, že dnes bude znova oslavovať niekto z úniku. 50 kilometrov pred cieľom to začalo, ako prvý nastúpil Matthews (:bex:). Sám však nemal veľa šancí, stíhajúca skupina bola veľká. Čoskoro ho doplnila trojica Kron (:lts:), Felix Großschartner (BOH) a Luis Leon Sánchez (:tbm:). Štvorica mala 40 sekúnd na skupinu.


V zjazde z Côte de Grandrieu prišiel smolný okamih pre Andreasa Krona (:lts:), dostal defekt a musel mimo trať. V čele tak ostala už iba trojica, na zbytok z pôvodného úniku mala 30 sekúnd. Zaujímavý deň mal Louis Meintjes (:iwg:), vďaka účasti v úniku sa priebežne dostal na druhé miesto v celkovom poradí. Do posledného stúpania Côte de la Croix Neuve šla trojica s náskokom 40 sekúnd.

Záver

Trojica v čele pomaly strácala, prevaha väčšej skupiny bola nad ich sily. Michael Matthews (:bex:) ostal ako posledný mohykán. Vzadu však doslova šprintoval Alberto Bettiol (:efd:) a stíhal Austrálčana. Talian dostihol súpera, oddýchol a vyrazil. Obaja predvádzali heroický výkon, Australčan však centimeter po centimetri strácal. Napokon sa zlomil a Bettiol (:efd:) vyzeral lepšie. Matthews (:bex:) však predviedol návrat roka a z ničoho nič dostihol Taliana. Dokonca mu ihneď nastúpil a senzačne zvíťazil.

Výsledky – 14. etapa Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár