João Almeida získal prvý triumf pred budúcim kolegom z UAE

Okolo Poľska 2021
Joao Almeida Okolo Poľska 2021

zdroj: ©Deceuninck - Quick-Step - ©Bas Czerwinski / Getty Images

João Almeida (:dqt:) získal na Okolo Poľska 2021 prvé víťazstvo v kariére mimo svoj národný šampionát. Zabralo mu to niekoľko mesiacov na vrcholovej úrovni, ale 23-ročný Portugalčan si konečne uchmatol svoje prvý skalp vo World Tour po napínavom taktickom súboji s Diegom Ulissim (:uae:) v meste Przemyśl.

„Som veľmi šťastný, keďže ide o skvelé víťazstvo,“ radoval sa v cieli etapy Almeida. „Pred cieľovým stúpaním som bol trochu nervózny, ale akonáhle sme sa naň dostali, cítil som sa skvele.“

Zaútočil 1,5 km pred cieľom na veľmi strmom stúpaní. Dlhý kilometer bol na čele sám. Zozadu sa na neho však dostal skúsený Diego Ulissi. V bitke nervov, taktiky a v záverečnom špurte bol však jeho budúci tímový kolega úspešnejší. Obaja si na ďalší rok oblečú dres UAE.

Nalini - procycling

Almeida pôjde na celkové poradie

„Vyhrať na takomto brutálnom stúpaní mi dodáva sebavedomie. A žltý dres, to je čerešnička na torte. V ďalších dňoch sa určite budem sústrediť na udržanie si celkového poradia, ale teraz si chcem užiť tieto chvíle s tímom, ktorý mi opäť nesmierne pomohol,“ zakončil Almeida z tímu Deceuninck – Quick-Step.

Joao Almeida Okolo Poľska 2021
Joao Almeida. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Bas Czerwinski / Getty Images

23-ročný rodák z Caldas da Rainha vyhral vo svojej doterajšej kariére predtým iba raz – pred mesiacom a pol ovládol portugalské majstrovstvá v individuálnej časovke. Aj keď sa v posledných mesiacoch držal okolo druhej desiatky svetového rebríčka, World Tour víťazstvo prišlo po takmer dvoch sezónach.

Ak si dres udrží, v sobotu ho čaká na Okolo Poľska veľký test proti chronometru. Preteky sa ukončia v nedeľu. Do konca ostávajú ešte dve rovinaté etapy, dve kopcovité a jedna časovka.

João Almeida vyhral na Okolo Poľska 2021 (video):

Prestup do UAE Team Emirates

Tím zo Spojených arabských emirátov buduje na ďalší rok okolo Tadeja Pogačara veľmi silnú zostavu. UAE Team Emirates posilňuje v šprintérskom smere vďaka získaniu Pascala Ackermanna a José Alvára Hodega. Vrchárske akvízicie sú George Bennett, Juan Ayuso, Marc Soler, ale hlavne João Almeida.

Portugalský 15-dňový líder Giro d’Italia z roku 2020 mal na stole viacero ponúk, skloňovala sa hlavne BORA – hansgrohe. Skončil však v UAE.



„Aj napriek všetkému, čo o mne bolo povedané, pre UAE Team Emirates som sa nerozhodol kvôli peniazom,“ povedal Almeida ešte pred Okolo Poľska portugalskému webu A Bola.

Almeida sa svetu ukázal v roku 2020, ako najprv pomáhal Evenepoelovi na domácom podniku Okolo Algarve. Neskôr, po reštarte sezóny tesne prišiel o triumf na klasike Giro dell’Emilia.

Bolo to však na vlaňajšom Giro d’Italia, keď sa ukázal ako ozajstný hráč na poli Grand Tours. 15 dní nosil ružový dres, nakoniec skončil štvrtý. Na svojej prvej Grand Tour v prvom profesionálnom roku kariéry.

O rok si na Gire prišiel po šieste miesto, keď mu prvý týždeň nevyšiel, ale kvalitne sa vrátil.

„Matxina Joxeana Fernandeza som poznal už dlhšiu dobu. Je to manažér, ktorý v podstate riadi celý tím. Poznal som ho už keď som bol junior,“ pokračoval Almeida.

Almeida ako líder v UAE?

Práve jeho rola v tíme sa stala veľmi otáznou. Keď máte v tíme Tadeja Pogačara ako dvojnásobného víťaza Tour de France, na najväčších pretekoch sveta budete mať zviazené ruky. Ale čo také vysnené Giro d’Italia, či Vuelta blízko portugalských hraníc?

„Predložili mi dobré podmienky, s dobrými cieľmi a s možnosťou byť lídrom. Páčilo sa mi to, aj samotná úroveň budúcich cieľov. Myslím si, že v tomto tíme sa mi bude dariť. Má milých ľudí a je tu aj pár Portugalčanov,“ pochvaľoval si Almeida, ktorý v tíme stretne krajana – majstra sveta z roku 2013 Ruia Costu, alebo bratov Oliveriovcov.

Šesťciferný plat

Nie je tajomstvom, že UAE patrí k najbohatším tímom sveta. Často vedia ponúknuť takú zmluvu, ktorá by len ťažko hľadala konkurenciu.

„Bude to okolo dvoch či troch miliónov eur ročne, ale pre plat a peniaze do UAE neprichádzam. Dostal som ponuky, v ktorých by som mal ešte vyšší plat, ale nebol to môj hlavný zámer,“ zakončil Portugalčan.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár