Okolo Poľska 2021: výsledky, etapy, trasa, program, favoriti

Okolo Poľska 2021
Okolo Poľska 2021 etapy a favoriti

zdroj: ©Szymon Gruchalski/tourdepologne.pl

Cyklistické preteky Okolo Poľska 2021 sa vracajú k sedemdňovému formátu. V dňoch od 9. do 15. augusta zavíta na juh Poľska pelotón World Tour, aby otestoval svoje schopnosti na krátkych kopcoch a po viacerých rokoch i v časovke.

Cyklistika: Okolo Poľska 2021 – program

9. august – 15. august 2021
78.
 ročník
1140,5
kilometra
Kategória: World Tour
19 World Tour tímov + 2 Pro + poľská reprezentácia
Predpokladané dojazdy etáp – 18:30

Vysielanie naživo, Okolo Poľska 2021 live:

Preteky vysiela poľská televízia TVP na stanici TVP Sport, ale aj na webe sport.tvp.pl. V našom regióne si preteky možete pozrieť na televíznej stanici ČT sport.

Nalini - procycling

Poslední víťazi Okolo Poľska – Tour de Pologne

Remco Evenepoel ukazuje číslo Fabia Jakobsena. © Szymon Gruchalski

2010 Daniel Martin
2011 Peter Sagan
2012 Moreno Moser
2013 Pieter Weening
2014 Rafał Majka
2015 Ion Izagirre
2016 Tim Wellens
2017 Dylan Teuns
2018 Michał Kwiatkowski
2019 Pavel Sivakov
2020 Remco Evenepoel

V tieni tragédií

Posledné dva roky sa preteky niesli v dvoch čiernych udalostiach. Pred dvoma rokmi tragicky zahynul po páde Belgičan Bjorg Lambrech. Pred rokom sa udial hromadný pád vo vysokej rýchlosti a najhoršie odišiel Fabio Jakobsen. Holanďan prežil a hrdinsky sa vrátil do profesionálnej cyklistiky.

Organizátori sa rozhodli po minuloročnom incidente vylepšiť systém bariér pri ceste. Kovové konštrukcie nahradili pružnejšie materiály.

Etapy Okolo Poľska 2021 – trasa a výsledky

Pripravené sú etapy pre šprintérov, s klasikárskymi črtami. Veľké kopce chýbajú. V Tatrách sa preteky zdržia len krátko, po ich sa končí v Katoviciach a Krakove – časovkou a šprintérskou etapou.

Trasa Okolo Poľska 2021 mapa

1. etapa Okolo Poľska 2021 (9. august) – 216,4 km

1. etapa Okolo Poľska 2021
1. etapa Okolo Poľska 2021
>>>Výsledky, priebeh a report v článku TU
Víťaz 1. etapyPhil Bauhaus (Bahrain Victorious)
Celkový líderPhil Bauhaus (Bahrain Victorious)

2. etapa Okolo Poľska 2021 (10. august) – 200,8 km

2. etapa Okolo Poľska 2021
2. etapa Okolo Poľska 2021
>>>Výsledky, priebeh a report v článku TU
Víťaz 2. etapyJoão Almeida (:dqt:)
Celkový líderJoão Almeida (:dqt:)

3. etapa Okolo Poľska 2021 (11. august) – 226 km

3. etapa Okolo Poľska 2021
3. etapa Okolo Poľska 2021
>>>Výsledky, priebeh a report v článku TU
Víťaz 3. etapyFernando Gavíria (:uae:)
Celkový líderJoão Almeida (:dqt:)

4. etapa Okolo Poľska 2021 (12. august) – 160 km

4. etapa Okolo Poľska 2021
4. etapa Okolo Poľska 2021

 

>>>Výsledky, priebeh a report v článku TU
Víťaz 4. etapyJoão Almeida (:dqt:)
Celkový líderJoão Almeida (:dqt:)

5. etapa Okolo Poľska 2021 (13. august) – 172 km

5 etapa Okolo Poľska 2021
5 etapa Okolo Poľska 2021

 

>>>Výsledky, priebeh a report v článku TU
Víťaz 5. etapy Tour de PologneNikias Arndt (DSM)
Celkový líderJoão Almeida (:dqt:)

6. etapa Okolo Poľska 2021 (14. august) – časovka – 19,1 km

6 etapa Okolo Poľska 2021
6 etapa Okolo Poľska 2021 (časovka)
>>>Výsledky, priebeh a report v článku TU
Víťaz 6. etapyRémi Cavagna (:dqt:)
Celkový líderJoão Almeida (:dqt:)

7. etapa Okolo Poľska 2021 (15. august) – 145,1 km

7. etapa Okolo Poľska 2021
7. etapa Okolo Poľska 2021
>>>Výsledky, priebeh a report v článku TU
Víťaz 7. etapy Tour de PologneJulis van der Berg (:efn:)
Celkový víťazJoão Almeida (:dqt:)
Nalini - procycling

Favoriti Okolo Poľska 2021

Ako sme napovedali pri jednotlivých etapách, veľké selektívne trasy nie sú pripravené. Väčšina dní sa skončí šprintom zriedenej skupiny do kopca, kde sa nachádza 10 – 6 – 4 bonusových sekúnd pre najlepšiu trojicu.

Sólo úniky sú skôr nepravdepodobnou možnosťou, keďže tímy s puncheurmi si budú chcieť všetko pripraviť a trasa im to príliš nesťaží. Okrem vytrvalosti a výbušnosti je však potrebná aj časovkárska kvalita. Práve v boji proti chronometru sa čakáme väčšie rozdiely.

Pred pretekmi, ako Beleux Tour a zvyškom letných klasík sa budú chcieť víťazne naladiť šprintéri, ktorí však majú k dispozícii iba dve možnosti (v náročnej 3. etape a na konci v 7. dni).

Aktualizované 8.8. podľa oficiálnej štartovej listiny

Favoriti na celkové poradie

João Almeida (:dqt:), Rémi Cavagna do časovky

Giro d'Italia 2021 favoriti Almeida
Joao Almeida v ružovom drese. foto: Massimo Paolone/LaPresse

Portugalčan sa nepozrie na Vueltu, ale má kalendár vystavaný z klasík a menších etapových podujatí, po ktorých z tímu Deceuninck – Quick-Step odíde na konci sezóny do UAE Team Emireates. 23-ročný jazdec má dobrý šprint do kopca, stačí si spomenúť na Giro d’Italia 2020, keď v ružovom drese získaval pódia v etapách v druhom týždni.

Časovka je silná stránka mladého, „dieselového“ pretekára. V kontrolovaní etáp, aby sa došlo do šprintu, alebo k prípadnému odvážnemu skorému útoku Almeidu mu vo forme jazdiaci Mikkel Honoré, alebo perspektívny Ian Garrison. Hlavne však majster Francúzska Rémi Cavagna, ktorý je najväčší favorit do časovky.

Michal Kwiatkowski (:ins:)

Kwiatkowski ovládol pred troma rokmi dv etapy a celkové poradie. zdroj: twitter.com/kwiato

Domáca hviezda vie, aké je to ovládnuť najväčšie poľské preteky. Jazdec Ineosu konečne dostane po poctivých službách pre svojich lídrov voľnosť. Tiahle špurty do kopca mu sedia, je dobrý aj v časovke. 31-ročný rodák z Chelmze pozná napríklad okruh v Bielsko-Biala, kde vyhral v roku 2018.

V tíme má kvalitnú pomoc od jazdcov, ako Tao Geoghegan Hart, Gianni Moscon a Ben Swift.

Diego Ulissi (:uae:)

Diego Ulissi. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Talian sa počas celej svojej kariéry vyžíva v podobných profiloch, má veľmi rýchle nohy do krátkych, puncheurských stúpaní. Pred sezónou sa 32-ročný jazdec trápil so srdcovými problémami, po operácii však opäť začal zbierať úspechy na menších pretekoch. Prednedávnom vyhral celkové poradie na pretekoch v Sicílii.

Najlepšiu šancu má Ulissi z špurtov do kopca, sedia mu aj strmé sklony, časovka patrí medzi jeho slabšie disciplíny. Veľmi podobným jazdcom je Alessandro Covi (:uae:), ktorý je o niečo mladší. O hromadné koncovky by sa mal postarať jeho tím, v závere to môžu byť Valerio Conti i Mikkel Bjerg. Druhý menovaný Dán je jedným z najväčších favoritov na víťazstvo v časovke.

Matej Mohorič, Dylan Teuns (TBV)

Matej Mohorič
Mohorič so sólo únikom. ©A.S.O./Pauline Ballet

Slovinec Mohorič si užíva najlepší rok svojej kariéry, hlavne vďaka dvom etapovým triumfom na Tour de France. Majster krajiny pod Triglavom väčšinou víťazí sólo (ako práve v poslednej etape na Okolo Poľska 2019), ale má aj silnú koncovku. Na rovine ju ukázal na domácom Okolo Slovinska pred pár mesiacmi, či na San Sebastiane druhým miestom.

Sám však môže iniciovať tvrdé útoky na skorých stúpaniach, aby potom získal náskok na klesaní a v cieli.

Dylan Teuns
Dylan Teuns ako líder Tour de Pologne 2017

V tíme Bahrain Victorious bude aj ďalší víťaz etapy na Tour, Dylan Teuns (TBV). Belgičan vyhral preteky Okolo Poľska v roku 2017 a mal by byť jedným z najlepších na strmších sklonoch v koncovkách etáp. Časovka je pre neho viac neznámou.

Tobias Foss (:tjb:)

Nór Foss skončil v top 10 na Giro d’Italia a v Poľsku sa opäť otestuje. Ide skôr o klasického vrchára so silnou časovkou, no u víťaza mládežnickej Tour de France 2019 je ešte mnoho odvetví neobjavených. 24-ročný jazdec sa prvýkrát ukáže v drese nórskeho majstra – v oboch disciplínach.

Tim Wellens (:lts:)

14. etapa Vuelta a España 2020 Wellens
Tim Wellens s dvomi etapami na Vuelte 2020. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Belgičan prežíva ďalšiu sezónu, v ktorej je výborný na začiatku, ale neskôr upadá. Klasikársky štýl pretekov mu však veľmi sedí, veď preteky Okolo Poľska ešte v ťažšom formáte vyhral v roku 2016.

Okrem toho sa v tíme Wellensa nachádzajú jazdci, ktorí majú šancu na prekvapivý triumf. Medzi také mená patria Taliani – vrchár Filippo Conca (:lts:) a odolný šprintér Stefano Oldani (:lts:).

Jai Hindley (DSM)

Hindley Sivakov Ulissi
Hindley (vľavo) na pódiu Okolo Poľska so Sivakovom a Ulissim

Austrálčan má zdravotné problémy, pre ktoré sa nemohol predstaviť na Vuelte. Počas jedného týždňa ho však neobmedzujú a 24-ročný jazdec bude dúfať, že po nevydarenej sezóne sa opäť naštartuje. Urobil to tak v roku 2019 druhým celkovým miestom. O rok neskôr už skončil druhý na Giro d’Italia.

Matteo Fabbro, Giovanni Aleotti (BOH)

Giovanni Aleotti
Giovanni Aleotti. © Luis Angel Gomez/BettiniPhoto©2021

Talianska dvojica z BORA – hansgrohe ukazuje potenciál na dlhých kopcoch, ale darilo sa jej už na krátkych stúpaniach. 25-ročný Fabbro mal výborný štart do sezóny, bol piaty na Tirrene, ale neskôr upadal.

S Aleottim sa však v agresívnom duchu ukázali na menšej baskickej klasike, kde nestačili na Giacoma Nizzola v cieli. Mladá dvojica tak môže byť agresívna, aby rozprúdila útoky v skupine a prípadne dotiahla svoje pokusy do cieľa.

Matteo Sobrero (AST)

Talian je horúcim mužom na prestupovom trhu. 24-ročný Sobrero má silnú časovku a ako ukázal na Okolo Slovinska, je veľmi dobrým vrchárom. Je úradujúcim majstrom Talianska v časovke po tom, čo porazil nikoho iného ako Filippa Gannu. V tíme je jazdcom na celkové poradie i súčasný kazašský jazdec Vadim Pronskij (AST).

Matteo Jorgenson, Iván Garcia Cortina (MOV)

Iván Garcia Cortina. (c) BettiniPhoto / Movistar Team

Španielsky tím má vo svojej zostave talentovaného, 22-ročného Američana Jorgensona. 8. muž Paríž – Nice má aj silnú koncovku a na krátkych kopcoch má potenicál. Ak by sa však nedostal do formy, šanca sa otvára pre Španiela Ivána Garciu Cortinu, ktorý je veľmi silný šprintér, ale aj jazdec do krátkych stúpaní.

Attila Valter (FDJ)

Eolo Kometa Attila Valter Giro 2021
Attila Valter. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Maďarský vrchár zahviezdil hlavne v prvom týždni Giro d’Italia, potom však jeho forma upadla. V Poľsku má šancu hlavne vyskúšať nejaké útoky pred cieľom.

Biniam Girmay, Lorenzo Rota (:iwg:)

Najnovšia akvizícia tímy Intermarché Wanty Gobert, Biniam Girmay prestúpila z Delka priamo v strede sezóny. 21-ročný Eritrejčan patrí dlhodobo k najväčším africkým talentom, ale za posledné roky sa zdokonalil aj jazdením v Európe. Girmay v juniorských pretekoch vynikal hlavne na krátkych kopcoch, čo potvrdil aj prestupom do profesionálov. Na menších francúzskych klasikách sa umiestnil v toú 10.

Po San Sebastiane sa vo veľmi dobrej forme nachádza Talian Lorenzo Rota, o slovo sa môže prihlásiť aj Tanel Kangert.

Ben Tulett (Alpecin-Fenix)

Mladý Brit sa ukázal na ardenských klasikách 12. miestom na Valónskom šípe. Odvtedy nepretekal, no dobrý výkon v Poľsku by nebol od 19-ročného talentovaného vrchára prekvapením.

Antonio Tiberi (:tfr:)

Mladý Talian predĺžil zmluvu s tímom Trek-Segafredo. Úradujúci juniorský majster v časovke juniorov, rovnako je kvalitný na kopcoch. Tím sa zároveň môže oprieť o oveľa výbušnejšieho a staršieho Tomsa Skujinša.

Z ďalších favoritov môžu zaskočiť mená ako Tony Gallopin (ACT), alebo odolný šprintér Andrea Vendrame (ACT).

Tour de Pologne 2021 – favoriti na celkové poradie:

★★★★ Almeida, Kwiatkowski
★★★ Ulissi, Foss, Teuns, Mohorič
★★ Wellens, Jorgenson, Sobrero, Fabbro, Cavagna
★ Tiberi, Valter, Skujinš, Tulett, Kangert, Aleotti, Cortina, Gallopin

Favoriti na šprintérske etapy

Rovinatých etáp nie je až tak veľa, preto asi len ťažko budeme v Poľsku hľadať absolútnu špičku.

Aktualizácia 9.8. – Pascal Ackermann odstúpil pre ochorenie

José Alváro Hodeg (:dqt:)

José Alváro Hodeg 1. etapa Tour de l'Ain 2021
Alváro Hodeg. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Luc Claessen

Dvojica Ackermann – Hodeg sa prvýkrát v Poľsku stretla ešte v roku 2018 a išlo o ich prelomové ročníky. Po troch rokoch je Nemec tým úspešnejším, zatiaľ čo Kolumbijčan Hodeg sa viac ako rok a pol trápil. Vyhral až minulý týždeň na Tour de l’Ain. Do Poľska tím Deceuninck – Quick-Step neposlal svoj najlepší vlak a tak je otázne, či svoj triumf Hodeg zopakuje. 24-ročný jazdec je údajne na ceste z belgického tímu a ďalší triumf by mu pomohol zvýšiť cenu.

Phil Bauhaus (TBV)

Phil Bauhaus. @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Nemecký šprintér Bauhaus je dobrý na podobných, slabšie obsadených podujatiach a vždy nejakým spôsobom zvíťazí (napríklad Okolo Maďarska, či Okolo Slovinska). Vo World Tour nezahviezdil poriadne dlhú dobu.

Šprintérsky vlak je viac ako slušný, tvoria ho i Heinrich Haussler či Marcel Sieberg.

Fernando Gavíria (:uae:)

Fernado Gavíria
@UAETeamEmirates/Fizza

Niekdajšia sláva Kolumbijčana Gavíriu opadla. V poslednej dobe sa výsledkovo trápi. Lenže, preteky Okolo Poľska neponúkajú až takú tuhú štartovú listinu, čo môže byť dobrý odrazový mostík pre ďalšie výkony. 26-ročný Gavíria bude mať vlak v podobe Mikkela Bjerga, Alessandra Coviho a hlavne veľmi skúseného Maxa Richezeho (:uae:).

Jake Stewart (FDJ)

Mladý Brit mal skvelý štart do sezóny. Preteky Okolo Poľska každoročne prinášajú šancu práve podobným mladíkom. Stewart vie určite prežiť aj kopce a je veľmi rýchly.

Edward Theuns (:tfr:)

Skúsený Belgičan sa vie v podobnej konkurencii presadiť. Aj keď mu v posledných rokoch chýba rýchlosť, chaotické koncovké typické Poľsku vie využiť.

David Dekker, Olav Kooij (:tjb:)

Sam Bennett UAE Tour
David Dekker (v žltom). © Deceuninck – Quick-Step / Getty Images

Nesmierne talentovaná holandská dvojica bude hájiť farby Jumbo-Visma. 22-ročný Dekker je v tíme od začiatku roka a najlepšie výsledky dosahoval v konkurencii Bennetta či Ewana na UAE Tour. Olav Kooij je zas odolnejším šprintérom, ktorý na svoju šancu ešte len čaká.

Kaden Groves, Dion Smith (:bex:)

Austrálska dvojica si to môže pekne rozdeliť – Groves je perspektívnym jazdcom na rovinaté etapy, zatiaľ co Smith sa špecializuje na finiše do kopcov.

Stanislaw Aniolkowski (Poľsko)

22-ročný šprintér patrí k najlepším rýchlikom na nižšej úrovni Pro. Na domácich pretekoch bude mať možnosť sa ukázať i širšiemu publiku.

John Degenkolb (:lts:)

Nemec po konci sezóny prestúpi do tímu DSM. 32-ročný jazdec sa v poslednej dobe výsledkovo trápi, no v nižšej šprintérskej konkurencii ešte môže ukázať, že niekedy patril k najlepším odolným šprintérom na svete.

Tour de Pologne 2021 – favoriti na celkové poradie:

★★★★ Hodeg, Bauhaus
★★★ Gavíria, Dekker
★★ Laporte, Aniolkowski, Degenkolb, Growes
★ Cortina, Kooij, Smith, Richeze, Covi,

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár