Krásy ostrova Cres

zdroj: twitter.com/domagojsever

V dnešnom pokračovaní o cykloturistike v Chorvátsku zaostríme na ďalší ostrov. Dnes nás čaka Cres. V minulých vydaniach sme sa pozreli na RovnijIstriu, na ostrovy PagKrk. Rekreačných cyklistov je v Chorvátsku veľmi veľa. Môžeme ich rozdeliť na dve skupiny. Prvá používa bicykel na dopravu od svojho stanu, obytného prívesu, apartmánu do mestečka, obchodu, na trh, na pláž. Druhá má na hlave prilbu, nosí cyklistické nohavice a v cyklotaške má foťák, mapu a plavky. My zaostríme na tú druhú a pozrieme sa na najznámejšie trasy na ostrove Cres.

Cres

Cres (tal. Cherso) je najväčší chorvátsky ostrov Jadranského mora. Má rozlohou 405,78 km² a 3 184 (2001) obyvateľov. Najvyšší vrch Gorice dosahuje výšku 648 m n. m. Cres je situovaný v Kvarnerskom zálive a s Krkom sú najsevernejšie chorvátske ostrovy. Na západe od ostrova leží Istria, východne sú ostrovy Krk a Rab a na juhu ostrov Lošinj. Zaujímavosťou je, že Cres a Lošinj boli spojené úzkou šijou, ktorú prekopali a vzniknutým prieplavom tak oddelili oba ostrovy.

Zaujímavá história

Do roku 1797 patril ostrov Benátčanom, v rokoch 1805 až 1814 Francúzom a následne Rakúsko-Uhorsku. Po prvej svetovej vojne získalo Cres Taliansko, od roku 1943 bol obsadený Nemcami a po oslobodení začlenený v rámci Chorvátska do Juhoslávie.

Cres – Zbičina – Pernat – Zbičina – Podol – Lubenice – Podol – Valun – Cres

Táto trasa má niečo vyše 50 kilometrov. Začiatok je na severe, v lodeniciach mestečka Cres. Prvých 10 km je smerom na juh. Prvá zastávka je možná v dedinke Valun, kde je historická pamiatka – Valunska doska. Nasledujú dedinky Pernat a Zbičina. Na konci prvej polovice cyklotrasy nás čaká nádherná dedinka Lubenice a výhľad ako z rozprávky. Po rovnakej trase sa vraciame späť.

Cres – Vodice – Predošćia – Vidikovac – Beli

Začiatok je v mestečku Cres a prvých 14 kilometrov vedie horským terénom. Trasa nás zavedie po najužšej časti ostrova smerom na sever. Odporúčame zastaviť na vyhliadke Vidikovac, kde vo výške 400 m.n.m uvdíte krásny výhľad. Na východ uvidíte Krk a na západ Istriu. Cieľové miesto je nádherná dedinka Beli, ktorá sa nachádza v blízkosti rezervácie vzácneho supa bielohlavého. Celková dĺžka cyklotrasy je 21 kilometrov.

Ubytovanie

Pre cyklistov je ideálny máj, jún, kedy v oblasti Cresu ešte nie je hlavná sezóna. Na ostrove bude menej turistov a ceny ubytovania budú podstatne lacnejšie. V tomto období býva i príjemnejšie počasie. Ubytovanie v celkom Chorvátasku veľmi jednoducho nájdete na overenej stránke Ubytování v Chorvatsku.

 

zdroj: sk.wikipedika.com, chorvatsko.cz/tema/cyklistika

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár