Kto bude nosiť špeciálne dresy? Sumár národných šampionátov

zdroj: twitter.com (koláž)

Týždeň pred Tour de France sa tradične konali národné majstrovstvá jednotlivých krajín. Súťažilo sa v individuálnej časovke a v pretekoch s hromadným štartom. Víťazi budú počas ďalšieho roka nosiť špeciálny dres s motívom národných farieb, čo je veľmi prestížna záležitosť. Prinášame vám prehľad nových držiteľov dresov všetkých podstatných cyklistických krajín.

Slovensko

Časovku ovládol Ján Andrej Cully z Dukla Banská Bystrica pred spolujazdcami Marekom Čaneckým Patrikom Tyborom.

Po rokoch 2016 a 2017 sa tretíkrát na majstráku radoval Juraj Sagan (BOH). Jeho brat Peter (BOH) tak bude mať po prvýkrát od roku 2011 v cestných pretekoch klasický tímový dres. Je to znak toho, že si verí na štvrtý svetový majstrovský titul?

Česko

Jan Bárta (Elkov – Author) je po šiestykrát majstrom Českej republiky v časovke. Porazil Josefa Černého (:ccc:) a Petra Vakoča (:qst:).

Cestné preteky v Trnave patrili Františkovi Sisrovi z najúspešnejšieho českého tímu Elkov – Author. Ten využil výraznú tímovú prevahu. V šprinte malej skupiny porazil Tomasa Kalojirosa (AC Sparta Praha) a Petra Vakoča.

František Sisr. zdroj: twitter.com/cykliste

Taliansko

Talianska časovka spoznala víťaza po veľmi tesnom súboji. Filippo Ganna (:ins:) vyhral iba o tri desatiny sekundy nad Albertom Bettiolom (:efd:), víťazom Okolo Flámska. Tretí bol Alessandro De Marchi (:ccc:). Obhajca titulu Gianni Moscon (:ins:) stratil celkovo 39 sekúnd a musel sa uspokojiť s piatou priečkou.

Davide Formolo (BOH) nezažil minulý rok najlepší štart v tíme Bora – hansgrohe, no sezóna 2018 mu vychádza oveľa lepšie. 26-ročný jazdec vyhral taliansky šampionát po samostatnom úniku, polminútu pred Sonnym Colbrellim (:bmt:) a Albertom Bettiolom (:efd:).

Talianske pódium. zdroj: twitter.com/Ilya_Troshin

V zadnej skupine sa nachádzali aj viacerí vzájomní spolujazdci, no UAE alebo Bahrain Formola veľmi nesťahovali. V tejto sezóne Formolo zaznamenal prvý triumf za nemeckú stajňu na Okolo Katalánska. Významným úspechom bola bronzová priečka z Liège – Bastogne – Liège .

Holandsko

Časovka padla do rúk Josa van Emdena (:tjb:). Ten pri absencii Dumoulina premohol Sebastiana Langevelda (:efd:) a Dylana van Baarleho (:ins:). 34-ročný jazdec získal holandský dres druhý raz, prvýkrát ho v časovkách nosil ešte v roku 2010. Podľa vlastných slov sa necítil najlepšie, no jeho vôla získať národný dres bola veľká a nezastavili ho ani vysoké teploty.

Obhajca titulu Mathieu van der Poel chýbal kvôli MTB príprave a dres cyklistickej veľmoci putoval na iné ramená. V záverečnom hromadnom dojazde vyhral Fabio Jakobsen (:qst:) pred Hoflandom (:efd:) a Van der Kooijom (Monkey Town – à Bloc CT). Pravdepodobne najrýchlejší šprintér v pelotóne Dylan Groenewegen na šampionát nenastúpil, pripravuje sa na Tour de France.

Rýchlik Jakobsen na pódiu; zdroj: twitter.com/Scheldeprijs

Belgicko

Po dlhšom čase mala belgická časovka lepšie obsadenie, ako holandská. Všestranný Wout van Aert (:tjb:) potvrdil svoju formu pred Tour ziskom belgickej trikolóry. V boji s časom porazil Yvesa Lampaerta (:qst:). Bronz pri premiérovej účasti získal 19-ročný fenomén Remco Evenepoel (:qst:). Ten odstrčil z pódia aj špecialistu Victora Campenaertsa (:lts:). Van Aert nadelil jazdcom Quick Stepu 32 a 39 sekúnd, rekordér z hodinovky stratil až 1:05. Ťažká príprava na nesmierne náročnú výzvu v hodinovke a Giro d’Italia určite zobrali Campenaertsovi množstvo síl.

Mimoriadne kvalitné pódium; zdroj: twitter.com/JeroenSap

Klasikárska krajina tento rok stavila v hromadných pretekoch na čisto rovinatý profil. V nej mali príležitosť hlavne šprintéri, no silní tempári chceli z pretekov niečo vyťažiť. Snažil sa aj Evenpoel v úniku, no hromadnému dojazdu nezabránil. Šťastie chceli skúsiť aj iní klasikári, no pelotón si všetky pokusy ustrážil. V rýchlej koncovke zvíťazil Tim Merlier (Corendon-Circus). Belgický cyklokrosár bol rýchlejší ako Timothy Dupont (Wanty – Gobert) a Wout van Aert (:tjb:), ktorý ukázal dobré šprintérske nohy, keď musel vyraziť zo zadných radov a získal ďalšiu medailu.

26-ročný Merlier po šprinte. zdroj: twitter.com/sportwereld_be

Španielsko

V časovke neohrozene kraľuje Jonathan Castroviejo (:ins:). Pri svojom piatom triumfe naložil Bilbaovi (AST) 49 sekúnd a G. Izagirrovi (AST) minútu a pol.

Úradujúci svetový šampión Alejandro Valverde (MOV) nemusí zúfať, ak v septembri stratí dúhový dres. V Murcii sa dostal do rozhodujúceho úniku s Luisom Leónom Sánchezom (AST) a na páske ho dokázal predstihnúť. Bronz bral Jesús Herrada (Cofidis). Nestarnúci Valverde nedávno predĺžil zmluvu s tímom Movistar a vo veku 39 rokov zaznamenal tretí triumf na španielskom majstráku.

Valverde. zdroj: twitter.com/Movistar_Team

Francúzsko

V krajine bez výrazného špecialistu na boj s časom sa radoval 23-ročný Benjamin Thomas (FDJ). Druhému Rossetovi (Cofidis) nadelil minútu, Antomarchimu (Natura4Ever – Roubaix Lille Métropole) až dve.

Po mnohých selekciách do cieľa prišla sedemčlenná skupina. V nej mal najrýchlejšie nohy Warren Barguil (Arkéa-Samsic). Pre 27-ročného jazdca ide po odchode zo Sunwebu o prvý triumf v drese francúzskeho zamestnávateľa. Vrchár naposledy vyhral v kráľovskej etape Tour de France 2017 na vrchole Izoard, kde definitívne potvrdil zisk dresu pre najlepšieho vrchára. V jeho najlepšom ročníku získal ešte jeden etapový triumf na Tour. Päticu jeho profi-víťazstiev započali etapy 13 a 16 na Vuelte 2013. Barguil tak nevyhráva často, no získal iba mimoriadne prestížne triumfy. V cieli porazil Simona Touezho z Cofidisu.

Emócie Barguila, ktorý bude trikolóru nosiť už na Tour. zdroj:twitter.com/cyclecollective

Veľká Británia

Titul z časovky získal špecialista Alex Dowsett (:kat:). Geraint Thomas kvôli príprave na Tour nepretekal.

V cestných pretekoch priniesol Ben Swift (:ins:) titul do tímu Ineos. Využil dobrú robotu kolegu, druhého Iana Stannarda (:ins:) a vychutnal si emotívne sólo víťazstvo. Iba pred pár mesiacmi zažil 31-ročný jazdec hororový pád počas tréningu.

Ben Swift. zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Nemecko

Tony Martin (:tjb:) si deviaty raz vychutnal zlato z časovky. Aj napriek poruche v skorých kilometroch získal výhodu 17 sekúnd na Nilsa Politta (:kat:), tretí skončil Jasha Sütterlin (MOV).

Tímovým útokom si zaistila domáci triumf stajňa Bora – hansgrohe. Tá absolutne dominovala, keď si po zlato v uvoľnenom štýle prišiel Max Schachmann (BOH). Titul mu prenechali bývalý šampión Marcus Burghardt (BOH) a Andreas Schillinger (BOH).

Totálna dominancia. zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Rakúsko

Ešte v máji si titul z časovky zaistil Matthias Brändle (Israel Cycling Academy).

Dres z dôležitej krajiny pre Boru ostáva „doma“. Vrchár Patrick Konrad (BOH) sa ocitol v skupine s Michaelom Goglom (:tfr:) a Gregorom Mühlbergerom (BOH). Kolega mu pri protiútoku na jazdca Treku kryl chrbát a Konrad si prišiel do cieľa sám.

Slovinsko

Absencia Primoža Rogliča v časovke ponúkla slovinský dres iným jazdcom. Príležitosť na začiatku júna využil supertalent Tadej Pogačar (:uae:), ktorý premohol Mateja Mohoriča (:bmt:) a Jana Tratnika (:bmt:) o 29 a 45 sekúnd.

V cestných pretekoch Primož Roglič (:tjb:) nechýbal, no nedokázal získať domáce tričko. Samostatným únikom sa jeho a ďalších borcov zbavil Domen Novak (:bmt:) a zvíťazil. Dvojica Katrašnik a Kump z Adria Mobil skončila za ním. Dres tak nezmení dizajn, keďže v Bahraine ho tento rok nosil Mohorič.

Írsko

Ryan Mullen (:tfr:) pridal štvrtý časovkársky titul do zbierky, keď dominantným štýlom porazil Eddieho Dunbara (:ins:) a Craiga McAuleyho.

V cestných pretekoch to bol triumf Sama Bennetta (BOH), ktorý v poslednom kole odolal Dunbarovi a na čiare bol jednoznačne rýchlejší. Ide už o ôsmy triumf Bennetta v roku. Tretí skončil Mullen. Bora – hansgrohe tak celkovo skončila s piatimi dresmi v pretekoch s hromadným štartom, čím jasne ukázala svoju silu jednotlivcov. Druhý skončil v tejto bilancii Deceuninck.

Bennett. zdroj: twitter.com/Ilya_Troshin

Dánsko

Prelomová sezóna Kaspera Asgreena (:qst:) pokračovala zlatom z časovky. 24-ročný univerzál porazil Toft-Madsena (BHS)

Cestné preteky boli takisto korisťou Deceuninck – Quick Step. Po svižnom priebehu došlo na hromadný dojazd. V ňom sa po druhýkrát po sebe a tretíkrát celkovo radoval Michael Mørkøv (:qst:), jeden z najlepších rozbiehačov šprintov v pelotóne. Vydarený víkend zakončil Asgreen druhým miestom.

Poľsko

Maciej Bodnar (BOH) získal piaty triumf v individuálnej disciplíne. Michal Kwiatkowski (:ins:) neukázal dobré nohy a skončil až štvrtý s minútovým mankom.

Kwiatek sa rozlúčil s dresom majstra, ktorý neuvidíme vo World Tour. Získal ho totiž Michał Paluta z konti celku CCC Development Team. Pre 23-ročného jazdca ide o prvé víťazstvo vôbec. Vypýtal si tým vstupenko do príbuzného World Tour celku?

Paluta. zdroj: twitter.com/mlloda

 

Švajčiarsko

Stefan Küng (FDJ) nedal nikomu šancu. Tretí raz po sebe sa oblečie do švajčiarskej kombinézy.

Cestné preteky ovládol Sébastien Reichenbach (FDJ).

Reichenbach. zdroj: twitter.com/swisscycling

Nórsko

Andreas Leknessund (Uno-X Norwegian Development Team) získal ako 20-ročný svoj prvý zásah na scéne. Víťazstvo bolo dominantné, keďže ostatní stratili viac ako 50 sekúnd.

Klasikár Amund Grøndahl Jansen (:tjb:) sa stal víťazom pretekov s hromadným štartom.

Luxembursko

Už sme si zvykli, že Bob Jungels (:qst:) neoblečie iný dres, ako ten národný. Zmeny nenastali ani tento rok, keďže všestranný tempár deklasoval konkurenciu v časovke aj v pretekoch s hromadným štartom. Z prvej disciplíny má vo veku 26 rokov päť dresov, z cestných pretekov ich drží šesť.

Bob Jungels. zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Portugalsko

José Gonçalves (:kat:) potvrdil rolu favorita v časovke.

José Mendes (Sporting Clube de Portugal/Tavira) zopakoval svoj úspech na cestných pretekoch zo sezóny 2016.

Lotyšsko

Krists Neilands (Israel Cycling Academy) vyhral časovku.

Po Nielandsovi sa do nových farieb oblečie Toms Skujiņš (:tfr:).

Maďarsko

21-ročný Attila Valter (CCC Development Team) porazil mladých jazdcov Jánosa Pelikána (Pannon Cycling Team) a z dresu vyzliekol 20-ročného Barnabása Peáka (SEG Racing Academy).

Valter aj Peák sú považovaní za najväčšie maďarské talenty, no aj tie sa museli v nedeľu skloniť pred 20-ročným Gergelym Szarkom. V prvej päťke pretekov mal najstarší jazdec 23 rokov a vidno, že cyklistika u našich južných susedoch má veľký potenciál. O rok bude v Budapešti štartovať Giro d’Italia. Po dlhšom čase budú mať Maďari aj jazdca vo World Tour. Peák podpísal zmluvu s celkom Mitchleton-Scott.

Szarka pri životnom triumfe. zdoj: twitter.com/bringasport

Spojené štáty americké

21-ročný Ian Garrison zo stajne, ktorá je stvorená na tvorbu talentov, Hagens Berman Axeon získal prvý profi triumf. Porazil aj Neilsona Powlessa (:tjb:), a to o 20 sekúnd.

Heroický výkon zaznamenal Alex Howes (:efd:). 31-ročný pretekár vyhral americký titul po celodennom úniku. Navyše, v posledných kilometroch niekoľkokrát stratil kontakt s čelnou skupinou, no dokázal sa vrátiť. Pri taktizovaní ostatných pozbieral posledné sily a dokázal zaútočiť. Pásku preťal o tri sekundy skôr ako Stephen Basset a  Neilson Powless (:tjb:). Ide o prvý americký majstrovský dres pre stajňu EF, ktorej kľúčovou krajinou pôsobenia je USA.

Alex Howes. zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Kanada

Rob Britton (Rally UHC) porazil veterána Sveina Tufta (Rally UHC) o 14 sekúnd. Cyklisticky nie najmladší jazdec s vekom 34 získal iba prvý dres, jeho o o osem rokov straší kolega má v časovke celkovo 11.

Rally UHC má zlato aj z cestných pretekov. Tam sa radoval Adam de Vos.

Kazachstan

Alexej Lutsenko (:kat:) nedal nikomu šancu a odnáša si obdiva ocenenia.

Rusko

Artem Ovečkin (Terengganu Cycling Team) opanoval časovku.

Talentovaný Aleksandr Vlasov (Gazprom-RusVelo) si po výbornom výkone na Okolo Slovinska ziskom titulu národného šampióna vyžiadal pozornosť väčších tímov.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár