Mads Pedersen dostihnutý, ale najrýchlejší (3. etapa Okolo Nórska)

Mads Pedersen Okolo Nórska 2021

zdroj: Kjetil Birkedal Pedersen

Dánsky cyklista Mads Pedersen (Trek-Segafredo) sa stal víťazom 3. etapy pretekov Okolo Nórska 2021 (Tour of Norway).

Jørpeland na juhu Nórska sa niesol v teplom a slnečnom počasí. Sebastian Grignard (Lotto Soudal), Aaron Verwilst (Sport Vlaanderen-Baloise), Mads Rahbek (BHS-PL Beton Bornholm) a James Fouché (Black Spoke) vytvorili únik dňa. O pár kilometrov sa k nim po sólo jazde pridal Anthon Charming (Uno-X), ktorý bol v brejku už tretí deň v rade.

3. etapa Okolo Nórska 2021 – profil:

3. etapa Okolo Nórska 2021

Bojovný Dán Charming zobral maximum bodov na vrchárskej prémii Hjelmeland. Stačí mu už len dokončiť poslednú etapu, keďže v boji o vrchársky dres ho už nikto nemôže ohroziť.

Anthon Charming
©Kjetil Birkedal Pedersen

Tímy BORA – hansgrohe a Jumbo-Visma sa snažili dostať vedúceho Ethana Haytera (:ins:) pod tlak, ale na krátkych stúpaniach odolal. Útočili Nils Politt (BOH) aj Jonas Vingegaard (:tjb:). Žiaden pokus nebol úspešný, ale balík sa zmenšil na približne tridsať jazdcov.

Na stúpaní Heggheim 58 km pred cieľom zaútočil druhý muž Tour de France Vingegaard, zobral so sebou kolegu Georgea Bennetta (:tjb:). Dvojica sa nikam ďaleko nedostala.

27 km pred cieľom, po útoku domáceho Markusa Hoolgaarda (Uno-X), sa únik stal minulosťou. Nór bol taktiež pohltený.

Jonas Vingegaard a George Bennett
Jonas Vingegaard a George Bennett,. ©Kjetil Birkedal Pedersen

V posledných dvadsiatich kilometroch zaútočil zo skupiny Mads Pedersen (:tfr:). Vytvoril si náskok 20 sekúnd 15 kilometrov pred koncom. Situácia sa nepáčila Jumbo-Visma, Tobias Foss (:tjb:) zatlačil a zmenšil náskok exmajstra sveta. Pedersen bol dostihnutý sedem kilometrov pred cieľom.

V predposlednom kilometri chcel niekoľko sekúnd na Haytera získať druhý muž celkového poradia Ide Schelling (BOH). Pokus Holanďana nevyšiel a šprintovalo sa.

Fantastickým víťazom sa stal Pedersen, ktorý po svojom silnom sólovom útoku dokázal nazbierať sily na náročný technický špurt. V cieli porazil Alexandra Kristoffa (:uae:), ktorý sa na predošlých stúpaniach trápil, ale tím ho dotiahol do čela. Tretie miesto bral Holanďan Mike Teunissen (:tjb:).

Tím Trek-Segafredo mal veľkú úlohu na víťazstve Pedersena. Nováčik vo World Tour Mattias Skjelmose (:tfr:) perfektne pripravil pozíciu pred šprintom.

Ethan Hayter bral piate miesto, udržal si celkové vedenie. V nedeľu je na programe etapa s viacerými krátkymi kopcami, kde však 22-ročný Brit jazdí ako doma.

Mads Pedersen po etape:

„22 kilometrov pred cieľom som zacítil moment, tak som zaútočil. Mal som dobrý náskok, ale za mnou ťahal Jumbo-Visma. V posledných piatich kilometroch som trpel ako prasa, ale Julien Bernard a Mattias Skjelmose mi perfektne pomohli. Verili mi a som rád, že som to mohol zakončiť. Je super opäť víťaziť. Moje prvé profi víťazstvo bolo v Nórsku a je super to zopakovať,“ povedal majster sveta z roku 2019 pre Velon.cc.

25-ročný Mads Pedersen v tejto sezóne vyhral klasiku Kuurne-Brusel-Kuurne vo februári. Neskôr sa výsledkovo trápil, až pred týždňom vyhral etapu na Okolo Dánska. Jedným z najlepších výkonov v kariére zvíťazil na Okolo Nórska a dal najavo, že pred klasikárskym septembrom sa dostáva do formy.

Pedersen bude na klasikárskych majstrovstvách sveta a na presunutom monumente Paríž – Roubaix patriť k najväčším favoritom.

Jediný Slovák na pretekoch Erik Baška v drese BORA – hansgrohe dokončil etapu na 60. mieste so stratou 13:35.

3. etapa Okolo Nórska 2021 – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár