Mads Pedersen ovládol Kuurne-Brussels-Kuurne 2021

Mads Pedersen, Kuurne-Brussels-Kuurne 2021

zdroj: https://twitter.com/cyclingweekly/status/1366065900378554370/photo/1

Flámsky otvárací víkend dnes pokračoval druhým podujatím a to belgickou „šprintérskou“ klasikou Kuurne-Brussels-Kuurne. Tak ako sa očakávalo, takmer 200-kilometrov dlhé preteky priniesli typické jarné cyklistické zápolenie a drámu, ktorá športovým fanúšikom chýbala. Z boja na úzkych cestách a na dláždených stúpaniach flámskeho vidieka víťazne vzišiel bývalý majster sveta z roku 2019 Dán Mads Pedersen (:tfr:), ktorý spoločne so skupinou hlavných favoritov dostihol 5-členný únik naozaj v hodine dvanástej. Dlho totiž vyzeralo, že víťazstvo dnes uchmatne Mathieu van der Poel, ktorý útočil veľmi skoro. Nuž, nie vždy útočenie hneď znamená výhru a nie vždy v cyklistike vyhráva najaktívnejší. Napriek tomu 25-ročný dánsky klasikár si dnešné víťazstvo rozhodne zaslúžil, pričom sa opäť raz potvrdilo, že cestná cyklistika je šport tímový a nie individuálny.

Priebeh Kuurne-Brussels-Kuurne 2021

Stabilný úvod

Cyklisti sa na približne 200-kilometrov dlhú trať vydali o 11.45. Prvé dve desiatky kilometrov boli celkom pokojné, čo sa zmenilo 180 kilometrov pred cieľom. Presne na tejto méte zaútočila štvorica cyklistov v zložení Artyom Zakharov (AST), Ludwig de Winter (:iwg:), Macej Bodnar (BOH) a Patrick Gamper (BOH). K ním sa o pár kilometrov pridala dvojica Tom de Winter (Bingoal-Wallonie Bruxelles) a Jonas Iversby Hvideberg (Uno-X Pro Cycling Team). 120 kilometrov do Kortrijku na pásku malo k dobru 6 minút. V pelotóne nedochádzalo v tom čase k výrazným expresívnym prejavom jazdenia, dokonca ani na helingenoch, no od méty 100 kilometrov únik začal strácať zo svojho pohodlného časového vankúša.

Séria selekcií

K prvým výrazným selekciám došlo 83 kilometrov pred cieľom, kedy tím Alpecin – Fenix obsadil čelné rady hlavného poľa. Tento pohyb predznamenal len jediné a to útok ich holandského tímového lídra Mathieua van Der Poela, ktorý napokon zaútočil. Jeho nástup dokázal zrkadliť iba Ekvádorčan Jhonatan Narváez (:ins:), ktorý Holanďanovi robil spoločnosť nasledujúcich 30 kilometrov. V ich priebehu aj 6-členný únik, aj doťahujúca sa dvojica a aj pelotón postupne našli na najťažšie dláždené stúpanie, konkrétne viac ako 2 kilometre dlhý Oude – Kwaremont. Na ňom sa únik nerozdelil, no bol takmer dostihnutý holandsko-ekvádorskou dvojicou. V pelotóne počas zdolávania obávaného flámskeho helingenu pre zmenu došlo k viacerým nástupom. Ich iniciátor bol najmä Matteo Trentin (UAD). Preto sa časová strata na vtedy ešte stále 6-členný únik stenčila pod dve minúty.

Obrázok
Van Der Poel a Narvaéz doťahujúci sa do čela pretekov

Po stúpaní Oude – Kwaremont na cyklistov čakalo posledné významné stúpanie a to Kluisberg. Na ňom došlo nakrátko k spojeniu 6-členného úniku a doťahujúcej sa dvojice. No ihneď po spojení sa 8-členná skupinka na čele rozdelila. Vpredu teda ostal iba Mathieu van Der Poel spoločne s Narvaézom a Hvidebergom. Najvýraznejšie odpadol Bodnar, ktorý spoločne s ostatnými vyčerpanými jazdcami (okrem Gampera a Zakharova) bol pohltení skupinou ďalších favoritov. Menovite išlo napríklad o Grega van Averameta (ACT), Johna Degenkolba (:lts:) či Jaspera Stuyvena (:tfr:), ktorí sa nevedeli dohodnúť na efektívnej spolupráci. To sa odzrkadlilo aj na oscilácii časovej straty hlavného poľa na čelo pretekov.

Gamper spoločne so Zakharovom dokázali ešte zo seba vyžmýkať posledné zvyšky síl a stihli sa dotiahnuť na vedúce trio, v ktorom neúnavným spôsobom odhadzoval čo najlepší bicykel van Der Poel. Stalo sa tak približne 40 kilometrov do cieľa, ktoré boli úplne rovinaté.

Hra sekúnd

Posledných 40 kilometrov bolo naozaj napínavých aj napriek tomu, že cyklisti už nemuseli zdolávať žiadne výrazné stúpania. Dráma bola spôsobená najmä neutíchajúcou túžbou druhej skupiny (skupiny hlavných favoritov) dostať sa do čela pretekov a bojovať tak o cenné víťazstvo. Strácala pol minúty. Rovnaké úsilie mala aj tretia skupina pretekárov (vyselektovaný pelotón), v ktorej jazdil aj napríklad dnešný víťaz Mads Pedersen či Arnaud Demare (FDJ). Ich strata bola minúta a 15 sekúnd na čelo pretekov. To znamená, že dlho to vyzeralo, že víťaza dnes uvidíme šprintovať z uniknutej skupinky cyklistov.

10 kilometrov pred cieľom to však už tak nevyzeralo. Najmä preto, že vyselektovaný pelotón pohltil druhú skupinu s hlavnými favoritmi, čo malo za následok zväčšenie pretekárskej sily, a teda ľahšie eliminovanie 5- členného úniku, v ktorom stále jazdili jazdci takpovediac z celodenného úniku. To bol prípad Rakúšana Gampera z Bory. Časový rozostup hlásal 30 sekúnd. 3 kilometrov pred cieľom dostal defekt francúzsky šprintér Bryan Coquard.

Presne vyrátané finále

5 kilometrov na pásku to zas predsa len vyzeralo, že víťaz vzíde z pätice jazdcov na čele, pretože časový náskok vôbec neklesal. Napokon začal výrazne klesať 3 kilometre pred cieľom a to vďaka tímom DSM a Trek – Segafredo, ktorých cyklisti išli úplnú „podlahu“ na špici. V tom istom čase dostal defekt francúzsky šprintér Bryan Coquard, ktorý už nedokázal po výmene bicykla bojovať o víťazstvo. Spolupráca vo vyselektovanom pelotóne sa nakoniec ukázala ako kľúčová a rozhodujúca, lebo v poslednej zákrute pred cieľom bol únik eliminovaný. To znamená, že Madsovi Pedersenovi sa z čista-jasna ukázala možnosť rozšíriť svoju zbierku vyhratých klasík. V záverečnom šprinte veľa netaktizoval a zobral to do vlastných rúk. Začal šprintovať ako prvý a aj ako prvý preťal cieľovú čiaru.

Pódium Kuurne-Brussels-Kuurne

Mads Pedersen, majster sveta z roku 2019, si teda po minuloročnom víťaznom Gent – Wevelgeme odnáša trofej aj z klasiky, ktorá zväčša patrí šprintérom. Na druhom mieste skončil Anthony Turgis (Total Direct Energie) pred tretím mladým Thomasom Pidcockom (:ins:), ktorý ukázal, že jemu ako cyklokrosárovi tiež nie je cesta neznáma. Tím Bora – Hansgrohe napriek perfektne rozbehnutým pretekom nedokázal vyťažiť viac než len 7. miesto s Nilsom Polittom. Ak si však vezmeme, že Nils skončil včera na Omloope desiaty, Bora získal kvalitného klasikára do svojich radov a ukázala svoju silu aj pri absencii Petra Sagana, ktorý Kuurne-Brussels-Kuurne ovládol v roku 2017.

Kuurne-Brussels-Kuurne 2021: výsledky

Pos.Rider Name (Country) TeamResult
1Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo
2Anthony Turgis (Fra) Total Direct Energie
3Thomas Pidcock (GBr) Ineos Grenadiers
4Matteo Trentin (Ita) UAE Team Emirates
5Jenthe Biermans (Bel) Israel Start-up Nation
6Sonny Colbrelli (Ita) Bahrain Victorious
7Nils Politt (Ger) Bora-Hansgrohe
8Greg Van Avermaet (Bel) AG2R Citroën Team
9Bert Van Lerberghe (Bel) Deceuninck-QuickStep
10Erik Nordsaeter Resell (Nor) Uno-X Pro Cycling Team

Najbližšie náš čaká klasika Le Samyn.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár